Володимир Рутківський: «Доля неодноразово зводила мене з Іваном Чендеєм та Петром Скунцем»

Один із найвідоміших українських дитячих письменників – про Закарпаття, Гаррі Поттера та читання за обіднім столом

Посмішка творця Джур-характерників
Посмішка творця Джур-характерників
До одеського письменника Володимира Рутківського справжнє визнання прийшло після 70-років. Адже в такому поважному віці цей надзвичайно скромний і тихий чоловік створив свою відому трилогію про джур-характерників, котра побачала світ у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Його книжки помітили і полюбили. Вони отримали поважні літературні відзнаки, а цього року козацьку трилогію висунули на найвищу письменницьку премію в Україні -- імені Тараса Шевченка.
 
Ми ж із паном Володимиром говорили про вічне – дитячу літературу. Адже всі ми родом – саме з неї. Але почали, ясна річ, із Закарпаття...   
 
 "ЛЮДИ У ВАС КУЛЬТУРНІ. З НОЖАМИ БІГАЛИ ТІЛЬКИ ЗА СВОЇМИ"
 
Закарпаття... Та розбуди мене посеред ночі, я й зараз скажу: Ясіня, Чорна Тиса, Латориця, Свалява, Берегове... Студентом я обходив чи не половину Закарпаття. Мені, мешканцю рівнин, воно вважалося якоюсь казкою. А після тривалих розмов із тамтешніми людьми - то й взагалі оазою в совецькій пустелі. А їхнє небажання виносити сміття на люди...
 
– Що маєте на увазі?
 
Десь на початку шістдесятих ми втрьох подорожували горами. Вийшли на перевал і побачили, як за якихось двісті метрів від нас люди ганяються один за одним з ножами. Ми хотіли непомітно щезнути в кущах, але пізно нас вже помітили.
 
Кілька чоловіків попрямувало до нас. Ну, думаємо, все! Попереджували ж нас, що в горах ще й досі діють бандерівські зарізяки. Проте банально втікати було вже якось незручно. А місцеві підійшли до нас і чемно запросили на весілля.
 
Робити нічого, зійшли ми до села, всілися за стіл, нас нагодували-напоїли, як найбажаніших гостей. А коли ми за якусь годину піднялися на перевал і озирнулися товариство вже знову бігало з ножами. Пізніше нам розповіли, що хлопець, який повернувся з армії, потрапив на весілля своєї дівчини з іншим. Але чужим про внутрішні проблеми знати необов'язково.
 
А ще мене вразила розмова з моїм ровесником, що мав лише шість класів за плечима, але розмовляв на п'яти мовах! А я, студент всього лише на двох з половиною. То хто ж із нас ближчий до цивілізації? Потім, коли я почав писати, доля неодноразово зводила мене з Іваном Чендеєм, Петром Скунцем. То були чи не найкращі з людей і творців, що стрічалися на моєму шляху. А закарпатські вина...
 
– Гаразд, пане Володимире, повернемось до літератури...
 
Література – це найоптимальніший спосіб мого існування: робота, відпочинок, спілкування з незрадливими і мудрими друзями. Оце зараз перечитую гемінгвейські "Острови в океані" і натрапляю на таку фразу... Ага, ось вона: "Я ж став такий продажний, що тільки-но почну писати про човен, як там неодмінно з'явиться прекрасна індійська дівчина й молодий Джонс..."
 
А я ще донедавна гадав, ніби продажність існує лише в ідеологічному плані. А в пана Ернеста, виявляється, це ще й підтакування обивательським смакам... Крім того, до літератури я ставлюся, як до важливого виховного фактора. Наприклад, ще в шкільні літа я полюбляв читати за обіднім столом. Та якось налетів на таку фразу у Рокуела Кента (передаю по пам'яті): "О, ці чарівні ескімоські діти! Оце зараз вони сидять переді мною, зосереджено длубаються в носі і поїдають видобуте..." Навіть непристойно згадувати, як на це зреагував мій організм. Але з того часу я ніколи не читаю за обіднім столом.
 
Нещодавно вийшов роман "Джури і підводний човен" - заключна частина вашої трилогії про становлення українського козацтва. Перші дві здобули загальне визнання як з боку фахівців, так і з боку читацького загалу, вони перебували на чільних місцях найважливіших рейтингів. Чого чекаєте від третьої?
 
Сам не відаю. Коли виходить твір, тут вже не до розрахунків і сподівань. Тут у кожного автора жижки тремтять, як і в актора перед виходом на сцену. А раптом обваляться декорації, чи в найпатетичнішу мить на авансцену вийде нахабний котяра і почне вмиватися? Тоді прощай все, бо глядачі тільки на нього й дивитимуться. Так і в літературі. Єдине, що можу сказати – я намагався зробити все можливе, аби третя частина не поступалася першим двом. А вдалося це чи ні – судити не мені.
 
 
Літературні кулуари після вечора Володимира Рутківського у музеї літератури Анатолій Качан, Володмир Рутківський, Дмитро Стус та Олександр Гаврош
 
 "У ПИСЬМЕННИЦЬКОМУ ОРГАНІЗМІ ТЕМ – ЯК ПАЛИЧОК КОХА"
 
– Поділіться секретами вашої творчої кухні .От, наприклад, як знаходите теми?
 
Своїх тем в письменницькому організмі не менше, ніж паличок Коха. Інша справа – до якої з них прикипить серце.
 
Що ж до мене, то з самого дитинства мене (власне, як і кожну дитину війни) вабили описи батальних сцен. І якось, читаючи про битву на Куликовому полі, я подумав: стривай, а чому натхненник і головна дійова особа цієї битви Дмитро Боброк носить приставку Волинський? Адже схожі приставки зазвичай мають ті, хто здійснив якийсь подвиг – Олександр Невський, Дмитрій Донський, Суворов-Римнікський. А тут – Боброк-Волинський. Чому не Куликівський чи Непрядвинський? Невже він вчинив на нашій Волині щось особливе, таке, що переважає його куликівські заслуги. Але що саме?
 
Звертаюся до історичних джерел, починаю будувати логічні моделі найвизначніших подій тих часів... Закінчилося це написанням роману "Сині Води" про битву на сучасній річці Синюсі, де за 18 років до Куликовської битви наші пращури вперше в історії поневолених народів розбили татаро-монголів...
 
 А пишеться по-різному. Зазвичай сідаю до комп'ютера лише тоді, коли місце і час дії вже обжиті і пропущені через серце. А от персонажі... З ними інакше. Спочатку вони діють згідно з задумом автора, проте чим далі, тим більше вони чинять по-своєму. І тоді для автора головне – ненав'язливо спрямовувати їхні дії в потрібне йому русло.

 

– Яка ваша думка про українську літературу для дітей?
 
Якщо брати дитячу літературу зосібна, то ніби й непогано. Маю на увазі лише прозаїків: Галина Малик, Леся Воронина, Зірка Мензатюк, Олександр Гаврош, Сашко Дерманський... Кожен з цих авторів має своє обличчя і свої фішки. Саме завдяки їхнім зусиллям дитяча література нині все впевненіше займає чільне місце в українському літпроцесі.
 
– А над чим варто працювати? Де у нас прогалини?
 
Тут будь-які поради зайві, бо ж не митець обирає тему, а вона його. От свого часу я радив вам, пане Олександре, написати для серії "Українська сила" веселу розвідку про неперевершеного богатиря Івана Максимовича Піддубного. А ви що зробили? Спочатку згодилися, а тоді взяли та й засіли за подорожні нотатки. 
 
А взагалі прогалин в нашій дитячій літературі безліч. Передусім це відсутність гарних дитячих поем та п'єс для театрів юного глядача, брак великомасштабних полотен, де головним героєм був би хлопець шкільного віку чи його ровесниця, обмаль пізнавальної та науково-популярної літератури.
 
І, як на мене – найбільший гріх сучасного дитячого письменника в тому що він ігнорує нашу міфологію. Йому ліпше існується з якоюсь віртуальною істотою, висмоктаною з його ж пальця і яка переважній більшості юних читачів невідома, а відтак абсолютно нецікава.
 
Якщо порівняти українську і російську дитячу літературу, то якого висновку ви доходите?
 
Коли раніше українські дитячі письменники змушені були наслідувати своїх російських колег, то тепер вони, дяка Богові, покладаються здебільшого на свої сили і глузд. І дечого вже вдалося досягти. Приміром, Леся Воронина перемогла на московському книжковому ярмарку, а видавництво Івана Малковича "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" вважається найбільш інтелектуальним видавництвом не лише у нас, а й на російських літературних теренах.
 
І все ж на моє переконання, коли ми в загальній дитячописьменницькій масі не поступаємося російським колегам, то за вершинними здобутками далеко не попереду. Бо хто з нас може похвалитися тим, що "переплюнув" Успенського, Крапивіна, Остера, Коваля? Отож замість зупинятися на перших здобутках варто ще вище закасати рукави і працювати, працювати...
 
 
Виступає Володимир Рутківський

 

 "ГАРРІ ПОТТЕРА" ПЕРЕЧИТУВАВ КІЛЬКА РАЗІВ"
 
А ви можете назвати десятку найкращих українських творів для дітей?
Отак відразу... У людей старшого покоління і досі в пам'ятку "Лахтак" та "Шхуна Колумб" Трублаїні, "Дуже добре" Копиленка, "Син таращанського полку" Панча, "Школа над морем" Донченка. З пізніших – "Тарасові шляхи" Оксани Іваненко, "Таємниця Соколиного бору" Збанацького, "Щасливий день суворовця Криничного" та "Пригоди кота Лапченка..." Івана Багмута, "Михайлик – джура козацький" Марії Пригари...
 
Не занадто застаріли ці твори?
 
Звісно, на них лежить відбиток ідеологічної непримиренності, проте ці мастодонти вміли чудово будувати сюжет і діалог, і мову знали бездоганно. А щодо непримиренності... Якщо в цих творах іноземних шпигунів замінити на сучасну п'яту колону – то були б вельми актуальні твори... (Сміється – авт).  З більш сучасних назвав би "Посол урус-шайтана" Малика, "Сіроманець" та "Первінка" Вінграновського, " Климко" та "Вогник далеко в степу" Григора Тютюнника, "Тореадори з Васюківки" Нестайка"...
 
А якою, на вашу думку, є десятка світових найкращих творів для дітей?
 
Я й досі вагаюся, що саме поставити на перше місце: "Пригоди Гека Фіна" Твена чи "Маленького принца" Екзюпері? Затим пішли б "Пітер Пен" Баррі, "Мумі-тролі..." Туве Янссон, "Карлсон..."Астрід Ліндгрен, хоча я особисто не дуже його люблю, бо надто вже він надокучливий, як та осіння муха... І звісно ж "Володар перснів" Толкіна, "Хроніки Нарнії" Люїса, "Гаррі Поттер..."
 
Знаю, що ви кілька разів перечитали "Гаррі Потера". А для чого?
Кортіло розібратися, в чому секрет успішності цієї епопеї. Визнаю, що під час читання перших томів був неабияк розчарований, бо текст видавався надзвичайно розтягнутим і за художніми якостями явно поступався Твенові чи Толкіну. Як там свого часу Пікассо назвав Пабло Неруду – здається, великий кепський поет? Так і тут.
 
Далі я дійшов до думки, що не все так просто. Бо ж ніхто інший, крім Роулінг, не вміє так реалістично і винахідливо подати містичний світ. А ще вона неперевершена в умінні "гратися" з сюжетом. Проте найбільше мене вразило те, як маючи лише перший (та й то не дуже виписаний) том, бачити посторінково, що буде в третьому томі, і в п'ятому, і в сьомому...   А щодо висновків, то він один: перш, ніж ганити цю епопею, треба написати бодай щось подібне.
 
І все-таки хто для вас є авторитетом №1 в дитячій літературі?
 
– Мілн з його"Вінні–Пухом". Передусім – це втаємничена чарівність цілком реального іграшкового світу. І неперевершено-лукавий гумор. А ще – гра, гра, гра. І – ніякої повчальності. Повість ця природна, як саме дихання і в той же час навдивовижу елегантна і вишукана.
 
Саме таким, на вашу думку, і має бути твір для дітей?
 
– Так, книжка повинна бути такою, щоб у дитини від захоплення широко розкривалися очі і рот. А цього можна досягти лише тоді, коли твір буде щирим, захоплюючим, винахідливим, веселим, бешкетницьким... Цей прикметниковий ряд можна продовжувати нескінченно.
 
Чи варто дитячу літературу відділяти від дорослої?
 
– Ні в якому разі! Бодай тому, що з дитячою літературою в першу чергу знайомляться дорослі. Адже перед тим, як подарувати малому нову книжку, треба самому її прочитати, аби переконатися, чи підійде вона йому. І ще. Я не раз був свідком того, як до дитячого письменника підходив дорослий читач і чи не зі слізьми зворушення на очах дякував йому за можливість бодай на деякий час повернутися в дитинство. І повірте, таких дорослих не менше, аніж дітей.
 
От лише чиновники від літератури та книгознавства цього чомусь не розуміють. Тож моя думка: кращі надбання як дитячої, так і дорослої літератури повинні стояти поруч, пліч-о-пліч. Як на книжкових поличках, так і в номінаціях на висунення тієї чи іншої премії.
Олександр Гаврош, для Закарпаття онлайн. Фото Анастасії Денисенко
07 лютого 2011р.

Теги: Рутківський, письменник, дитяча література,

Коментарі

Неллі 2011-02-10 / 22:36:00
Сашко, бери ширше! Читай свої гм..гм..(вислів твій!) про себе ж кожній своїй подачці в наших газетах. Ти ж, крім себе, нікого й не знаєш.
а Рутківський, може, не знає про існування твоїх першоджерел - Антона Копинця, до прикладу. І вважаю, треба бути справедливим і винести на обкладинку імя літредактора, який не менше за тебе "потрудився" в останніх книжках.

6279 2011-02-10 / 11:32:00
Рутківський Гавроша згадує в кожному своєму інтервю. Але не як журналіста, а як письменника :)

Неллі 2011-02-09 / 19:35:00
Як мило Гаврошеві вкладати в уста співрозмовників щось та й про Гавроша! А де журналістська етика?

Буба 2011-02-07 / 17:36:00

Це два різні варіанти тексту. Адмін

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини