Сумні очі тварин. В Ужгород приїхав зоопарк

Батьки, ви вже водили дітей до зоопарку, який до кінця місяця оселився у Боздоському парку? Центральну алею тепер прикрашають совдепівські фургони, звідти чутно, як вовки виють і рикає цар звірів.

Сумні очі тварин. В Ужгород приїхав зоопарк

Відвідувачів не так і багато, хоча до нас приїхали справжні екзоти: найкрупніший африканський лев та африканська левиця, чорний канадський вовк, єнотоподібна собака, єнот-полоскун, чорна бура лисиця, лама-альпака, верблюд, шотландський поні, макака-резус та інші тварини.

Власне, з'являється думка, мовляв, є куди повести чадо і що йому показати. Але йдеться також про умови, в яких перебувають тварини, тим паче в таких умовах звірі мандрують всією Україною, оскільки зоопарк є пересувним. Ще один момент — ці умови бачить дитина, бачить сумні очі тварин, які можуть виникати асоціації у незахищеної маляти?   Ми виставили знімки тварин у соціальній мережі Facebook, де з'явилися коментарі читачів щодо утримання екзотів. Користувачі мережі непокоїлися обігрівом тварин, розміром та гігієною кліток. Саме ці коментарі спонукали нас піти й подивитися, як там чотирилапим живеться.

Коли кореспонденти "РІО" навідалися до зоопарку, там були дві мами з дітьми. Жінки казали, на кшталт, бідно тут якось, але дітлахи були в захваті.  

Перше, що впадає в очі — тварини зачинені у тісних клітках, які не опалюються. Лише мавпи живуть у спеціальних клітках з утепленням, температура становить 22 градуси тепла. А ті ж лисиці та вовки дрижать. У цьому зоопарку втішив принаймні раціон тварин. На наших очах мавп годували курятиною. І загалом директор звіринцю, лучанин Давид Худадян переконує, що тварини щодня мають повноцінне харчування (м'ясо, яйця, банани тощо).

Спочатку директор не надто зрадів нашому візиту, бо журналісти, як він каже, до нього навідуються часто. "Ви знаєте, яка різниця між переїзним і стаціонарним зоопарком? У стаціонарному працюють бабки, там тварин не шкодують і економлять на них, бо ж зоопарк державний. А оскільки це мої власні тварини, то я зацікавлений у хорошому догляді за ними", — розповідає пан Давид.

До речі, Давид Григорович хотів звести в Ужгороді стаціонарний зоопарк: "Передайте вашому мерові Погорєлову, що всі мовчать і ніхто нічого не каже". А ще пан Давид скаржився на нинішню владу, оскільки виникла тяганина з документами, дозволами, які не так то й легко було дістати. "Саме в Ужгороді й Мукачеві не лояльна влада. А ще всі вимагають грошей, ті ж самі ДАІшники, в Мукачеві теж особливо неприємно", — висловлюється Д. Худадян.

Із теми політики ми швидко перейшли до теми гуманності й захисту тварин. На запитання про тісні клітки Давид Григорович знизує плечима, позаяк "так, тісно, а що робити, сьогодні дозволені габарити 2,50 м, а більше не можна". Щодо харчування тварин, то працівники годують хижаків раз на день вісьмома кілограмами м'яса. "Один день на тиждень — розвантажувальний, готуємо молоком із яйцями. На день на звіринець потрібно 48 кілограм м'яса", — продовжує хазяїн.

Турбувало нас питання занедбаності вольєрів, тим паче пан Давид вже 17 років тримає цей зоопарк. "Так, треба міняти фанеру. Фарбувати. Зробимо, але не зараз, бо зима", — дає відповідь п. Худадян.    

Чи не холодно тваринам? За словами господаря, головне, аби не було протягу, а холод   уже й не страшний.

Насамкінець варто сказати, в зоопарку зібрали екзотів, яких цікаво побачити. У людей тварини можуть викликати двоякі почуття — від захоплення до жалості. Тут можна порівнювати з зоопарком у Ніредьгазі, але ж в Україні риба гниє з голови...

Евеліна Гурницька, РІО Фото Томі Бодова

04 лютого 2011р.

Теги: зоопарк, Боздоський парк, звірі

Коментарі

2011-02-07 / 07:16:00
Парк пропадает. Верните директора Черняка!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини