Міжгірщину визнано базовим районом для впровадження нових енергозберігаючих систем

Цими днями у малому залі засідань Міжгірської РДА та райради пройшов дводенний тренінг у рамках проекту “Біоенергія Карпат”, якому передувала координаційна зустріч партнерів даного проекту, що діє в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

Міжгірщину визнано базовим районом для впровадження нових енергозберігаючих систем

Згідно з проектом Міжгірщину визнано базовим районом для впровадження нових енергозберігаючих систем опалювання. З боку України партнером даного проекту виступає Міжгірська районна рада.За "круглим столом" зібралися представники Кошіцького самоврядного краю, делегацію яких очолив керівник проекту Ян Дзурдзенік, директор Асоціації регіонального розвитку Закарпаття Валерій Грищенко та менеджер проекту "Біоенергія Карпат" Олеся Носенко, голова Асоціації студентів Закарпаття Владислав Ровіна, менеджер проекту Гейза Леген, вчені технічного університету Кошіце, директор словацької фірми Енвітех, яка займається зведенням очисних споруд, Владімір Янчурах, ряд інших наукових співробітників та проектантів. З нашого боку поважну делегацію зустрічали голова районної ради Іван Ярема, заступник голови РДА Іван Ледида, спеціалісти районної ради, начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко, директори ЗОШ І-ІІІ ст. Володимир Залезинський (Міжгірська спеціалізована), Іван Завадяк (Новоселицька), Михайло Дем'ян (Синевирська), Михайло Кий (Колочавська №1). З сільських голів участь у тренінгу взяли Олександр Маркович (Майдан), Юрій Хланта (Колочава), заступник селищного голови Василь Юрик, начальник КП "Міжгірське ВУЖКГ" Ярослав Купецький.

Представивши гостей, голова райради Іван Ярема сказав про мету даного проекту, який відкриє широкі перспективи в галузі енергозбереження, економії природних ресурсів, збереженні навколишнього середовища, що є пріоритетом у роботі районної влади. Іван Васильович також коротко аналізував попередню координаційну нараду, де йшлося про заміну опалювальних систем у Новоселицькій та Колочавській ЗОШ І-ІІІ ст. Також порушив проблему Міжгір'я — водопостачання та водовідведення, яку можна вирішити тільки за участі інвесторів.

Потім Іван Васильович до слова запросив Віру Михнюк — директора проектної фірми ТОВ "Закарпатмедінжсервіс", головного проектанта проекту "Біоенергія Карпат". Віра Миколаївна розпочала з того, що основним спонсором даного проекту виступає ЄС і Європа готова підтримати перспективні ідеї, спрямовані на збереження екосистеми Карпат. Йдеться про заміну старих твердопаливних обладнань (вугільних) на котли нового зразка, які працюють на альтернативному біопаливі (тирса, солома, відходи з деревини). Частиною проекту стане розроблення проектно-кошторисної документації на реконструкцію внутрішньої теплової мережі та впровадження інноваційних технологій у Колочавській ЗОШ. Цим проектом також передбачено водовідведення, водопостачання, очисні споруди та використання альтернативних джерел теплопостачання у цьому навчальному закладі. Завдяки проекту "Біоенергія Карпат" незабаром і в Новоселицькій ЗОШ старі вугільні котли замінять на нові, що працюватимуть на біопаливі, відходах із деревини і тирсі, що обійдеться майже у 160 тис. грн. Даний проект реалізується вже півроку. Наразі уточнюються окремі робочі моменти і готуються до проведення експертизи, висновки якої дозволять закупівлю обладнання. І вже в наступному опалювальному сезоні школа буде з новою системою опалення.

Потім Віра Михнюк обговорила проблеми водопостачання та водовідведення у Міжгір'ї із заступником селищного голови Василем Юриком та начальником КП "Міжгірське ВУЖКГ" Ярославом Купецьким, які детально охарактеризували стан справ у господарстві. Фахівець рекомендувала провести ревізію наявних трубопроводів і за сприяння інвесторів приступити до реалізації програми.

В цей же день учасники тренінгу побували на території НПП "Синевир", де за участі працівників національного парку провели інформаційну кампанію для підвищення рівня активності місцевих суб'єктів у сфері розвитку та використання енергії з біомаси.

Керівник проекту Ян Дзурдзенік коротко висвітлив питання щодо використання вітрової енергії в Європі, Україні та Словаччині і надав слово кандидату наук технічного університету Кошіце Петеру Таушу. Наступний аспект, який розглядався, — сонячна енергія, можливості її використання. Обговорили також питання щодо створення Центру з розвитку альтернативних джерел енергії у Закарпатській області, а також формування партнерських зв'язків між споживачами та виробниками біомаси, в тому числі на прикордонному рівні.

Друга частина тренінгу пройшла наступного дня за "круглим столом" у малому залі РДА та райради, де представники сусідньої держави презентували альтернативні біопалива, наводили приклади використання біоенергетики у Словаччині, їх економічні аспекти, порівнювали використання біомаси з природним газом.

Презентацію нових джерел енергії, демонструючи наочно на слайдах, провів кандидат наук технічного університету Кошіце Петер Тауш. Увагу присутніх фахівець акцентував на тепловій та електричній енергії, яку одержують шляхом спалювання біомаси (деревини, бадилля тощо). Детально розповів про енергію, яка виробляється з соломи, що є поширеним у Словаччині. Він ознайомив з установкою, яка виробляє електричну та теплову енергію і працює на звичайній соломі. За його словами, ця технологія вигідна не лише тим, що дешевша від існуючих, а й екологічно чиста. Порівняв оригінальний спосіб спалення з газом. Але оскільки для нашого регіону характерною є деревина, тому учасники тренінгу попросили детальніше зупинитися на енергії, яку одержують шляхом спалювання відходів з деревини (щепи, брикетів, тирси). Петер Тауш розповів, як у наших умовах зберігати ці відходи з метою ефективної віддачі. Потім, демонструючи на слайдах, він характеризував типи і принципи роботи теплових насосів — "вода — вода", "грунт — вода", "повітря — вода", "повітря — повітря".

— Оскільки традиційні джерела енергії вимагають великих фінансових витрат і при цьому близькі до виснаження, виникла потреба шукати нові джерела для теплової енергії, — доповнив свого попередника професор наук технічного університету Кошіце Петер Горбай, — і одним з найбільш унікальних є тепловий насос, що є екологічно чистим і економічно вигідним для обігріву приміщень.
Спеціалісти з Словаччини відповіли на ряд запитань директорів освітніх закладів нашого району, які зацікавилися новою системою енергопостачання.

На тренінгу директор Асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко повідомив присутніх, що їхня організація розробляє ще два проекти на Міжгірщині. Один має на меті підтримку і введення нових технологій для розвитку вівчарства на Верховині, інший пов'язаний з туристичною галуззю, зокрема з маркуванням туристичних маршрутів Міжгірщини, що допоможе гостям комфортніше почуватися під час подорожей.

Підбив підсумки роботи тренінгу голова районної ради Іван Ярема, наголосивши на важливості даного заходу. Незабаром набуті теоретичні знання міжгірці у складі делегації, яку очолить голова райради Іван Ярема, матимуть можливість побачити на практиці в Кошіцькому самоврядному краї, де 8-9 лютого п.р. пройде другий тренінг у рамках проекту "Біоенергія Карпат".

Марія РУБЕЦЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua. Фото Івана ЧУПА
 



 

03 лютого 2011р.

Теги: Міжгірщина, енергозбереження, проект, ЄС

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини