В Ужгороді майбутні мами можуть побачити свою ненароджену дитину в форматі 4-D і навіть записати «фільм»

Практично кожна майбутня мама хоче побачити свого малюка ще до пологів. Адже так важливо знати, як він там, як виглядає, що робить... Почасти саме цього вона чекає, вперше вирушаючи на ультразвукове дослідження. Шкода тільки, що часом після УЗД приходить розчарування: тільки багата фантазія і коментарі лікаря дозволяють упізнати на моніторі зображення майбутнього малюка.

В Ужгороді майбутні мами можуть побачити свою ненароджену дитину в форматі 4-D і навіть записати «фільм»

Віднедавна мрії закарпатських мам стали реальністю. З появою в ужгородському медичному центрі "Ужмед"  4-D УЗД, майбутні батьки можуть не тільки переконатися в тому, що з малюком все гаразд, але й побачити, як саме він буде виглядати, коли, нарешті, з'явиться на світ. Більше того, на пам'ять про цю подію вони можуть отримати фото і виконаний у 4-D форматі "фільм".

– Ультразвукова діагностика максимально поєднує в собі безпеку та інформативність, – розповідає головний лікар медичного центру "Ужмед"  Василь Іванович Стойка. – Ультразвуковий датчик випромінює звукові хвилі високої частоти, які не сприймаються вухом. Вони потрапляють на об'єкт, відбиваються від нього й надходять у приймаючий пристрій, що інтерпретує їх у вигляді картинки на екрані монітора. Двомірне УЗД, до якого ми вже встигли звикнути, дає результати високої точності, однак насправді вони зрозумілі тільки фахівцеві.

Апарати для двовимірного та тривимірного УЗД відрізняються тільки наявністю спеціального вбудованого модуля і особливих датчиків. Тобто, додаються тільки нові функції, при цьому частота сканування, інтенсивність і потужність ультразвукової хвилі (а відповідно – ступінь впливу на маму і малюка) залишаються такими ж, як і при звичайному ультразвуковому дослідженні. Тобто, тривимірне УЗД відрізняється від двомірного тільки тим, що розширює можливості діагностики. І воно абсолютно безпечне для здоров'я дитини.

Четвертим виміром у  випадку 4D-УЗД є час. Тобто, чотиривимірним називається тривимірне зображення в реальному часі. Дане слово придумане розробниками приладів. Таким чином, використовуваними видами тривимірного УЗД є 3D (static - об'ємне статичне зображення), 4D (real time - об'ємне зображення плоду в русі в реальному режимі часу) і STIC (дослідження серця плоду в тривимірному режимі).

Додаткова інформація, яку дає 4D-УЗД, особливо цінна для діагностики зовнішніх вад розвитку. Після нього можна розвіяти всі свої сумніви, особисто перерахувавши пальчики на маленьких ручках і ніжках і переконавшись у відсутності інших зовнішніх пороків. Завдяки цій діагностиці лікарі можуть оцінити різні частини тіла плоду в трьох проекціях одночасно, що дуже важливо для виявлення аномалій внутрішньоутробного розвитку плоду.

– Те, яку інформацію ми отримуємо і як виглядає картинка, залежить від терміну вагітності, на якому проводиться обстеження, – розповідає Василь Стойка. – Отримати об'ємне зображення за допомогою 4D-УЗД можна вже тоді, коли крихітка сягає в довжину всього 15 міліметрів. До 8-го тижня вагітності вже можна розрізнити голівку і тулуб, кінцівки, що формуються. З 10-го по 16-й тижні крихітку видно цілком – її позу, ручки, ніжки, пуповину, але без дрібних деталей. Іноді на цих термінах вдається, хай і недостатньо чітко, розглянути личко маленької людини. Найбільш оптимальні строки для 4D-УЗД – від 12-го по 32-й тижні вагітності. На таких термінах майбутні батьки зможуть побачити навіть живу міміку свого малюка, а приблизно на 18-21-й тижні вагітності можна розрізнити стать майбутньої дитини.

– У медичному центрі "Ужмед" працює ультразвуковий апарат 4D експертного класу  фірми Aloka. Його принципова відмінність від попередніх у тому, що функція 4D дозволяє не тільки побачити тривимірне зображення, але і повернути його під будь-яким кутом, щоб зробити лікаря і батькам доступними для огляду ті частини тіла, які не видно, – розповідає Василь Іванович. – Результати досліджень видаються на паперовому носієві разом з фотографіями, а також записуються на CD-диск з видачею на руки в день дослідження. Ці перші зображення малюка, поза будь-яким сумнівом, стануть яскравим моментом у сімейному фотоальбомі кожної родини.

Але не варто думати, кажуть фахівці медичного центру "Ужмед", що 4D-УЗД використовується тільки в гінекології та акушерстві. Дослідження широко застосовується при захворюваннях органів черевної порожнини, нирок та органів малого тазу, органів і тканин шиї, включно зі щитовидною і паращитовидними залозами.

4D-УЗД також актуальне при уточненні ступеня травми менісків колінних суглобів, для уточнення анатомічного розташування пухлини, для визначення стану передміхурової залози, для з'ясування розташування, поширеності, структури атеросклеротичних бляшок в артеріях тощо.

02 лютого 2011р.

Теги: Ужмед, 4-D УЗД, медичний центр, ультразвукова діагностика

Коментарі

Dr Kate Adams 2020-02-03 / 12:27:09
Привіт усім.

Мене звуть д-р Кейт Адамс, асистент університетських лікарень Брістольського фонду NHS Foundation. Наша лікарня спеціалізується на хірургії нирок, і ми також займаємось купівлею та трансплантацією нирок з живим відповідним донором. Ми знаходимося в Дубаї, Туреччині, США, Малайзії. Якщо ви зацікавлені у продажу або купівлі нирок, не соромтеся зв’язатися з нами електронною поштою: kateadams946@hotmail.com

Мій погляд

Д-р Кейт Адамс

Номер телефону: +2348146161694

drkateadamsblog.wordpress.com

Віка 2016-06-24 / 19:32:59
а в Хусті є таке?

Поля 2013-05-02 / 21:19:53
Головне йти з 21-го і десь до 28 тижня вагітності...щоб нормально було видно

Поля 2013-05-02 / 21:14:34
Це дуже дешево!!! Живу в Австрії, коштувало - 120 євро. Зображення таке ж саме як і всюди...

!!! 2012-05-31 / 14:56:58
а не знаєте таке є в Хусті ?

pfr 2011-02-03 / 01:21:00
ми були у Києві, у клініці ІСІДА чотири рази на такому обстеженні. Коштувало це 4 тисячі гривень, здається. Але можна там дешевше знайти, бо ІСІДА - найдорожча клініка в Києві. Якби не мед. страховка, ніколи б не йшли туди - там все форсовоє, але дуже дороге.

анонім 2011-02-02 / 16:31:00
А ми вже зробили 4-d узд в Ужмеді.
Коштує 250грн. Правда маленький ніяк не хотів показати лице. Але ми не шкодуємо.

2011-02-02 / 13:28:00
Добре, що це є в Ужгороді. Кергуду, доплюсуй до ціни, яку ти назвав, вартість дороги до Венгрії ( плюс риск для беременної жінки від поїздки) і зрозумієш, що для закарпаття це добре. В кінці-кінцвів, не всі можуть їздити у венгрію.

Kergudu 2011-02-02 / 13:13:00
Видел я такое - знакомая в Венгрии "снимала". Зрелище такое себе... Стоило около 300 гривен. У нас сколько будет - хоть дешевле? Болванка стоит 2-3 гривны. Обдираловка!

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини