Полковник Олег ПОПОВ: "Оперативна робота скрізь однакова"

Сьогоднішня розмова - із 36-річним заступником начальника УМВС у Закарпатській області - начальником кримінальної міліції полковником Олегом ПОПОВИМ.

ВІД ПОМІЧНИКА “ОПЕРА” -- ДО НАЧАЛЬНИКА МІСЬКОГО УПРАВЛІННЯ

- Олеже Миколайовичу! Ви на Закарпатті людина нова. Розкажіть трохи про себе.

- Народився у 1970 році на Буковині, в сім’ї колгоспника. Після закінчення середньої школи та служби в армії у 1991 році пішов на роботу в міліцію. Починав помічником оперуповноваженого карного розшуку. Заочно закінчив юридичний факультет Чернівецького державного університету. Відпрацювавши рік в УБОЗі, повернувся у карний розшук, де пройшов шлях від оперативника до першого заступника начальника відділу карного розшуку міста Чернівці. У 2004 році керував одним із райвідділів, у 2005-му -- перший заступник начальника УБОЗ УМВС України в Чернівецькій області. У вересні 2005 року був переведений на службу в міліцію Львівської області: заступником начальника УМВС -- начальником міського управління міліції Львова. Відпрацював у Львові півтора року, а 22 березня цього року призначений на Закарпаття.

“МІЛІЦЕЙСЬКА РОБОТА СКРІЗЬ ОДНАКОВА”

- Як облаштувалися в Ужгороді? Сім’я вже з вами?

- Сім’я моя, дружина та 14-річний син-школяр, поки що в Чернівцях. Я винаймаю в Ужгороді помешкання.

- Які ваші перші враження від Закарпаття? Може, було щось таке, що вас здивувало в роботі?

- У вас чудовий край! Кращих, ніж на Закарпатті, краєвидів немає ніде в Україні, хіба що, може, в Криму. Повітря тут чисте й цілюще. У роботі мене нічого не здивувало. Робота є робота -- що в Чернівцях, що у Львові, що тут. Специфіка міліцейської роботи скрізь одна -- розкривати злочини! Різною є хіба що кількість злочинів. Якщо у самому Львові за рік було скоєно 7900 злочинів, то у всій Закарпатській області -- лише чотири з половиною тисячі. Тут немає таких резонансних злочинів, як у Львові, тому є час попрацювати над злочинами минулих років.

Ну, а щодо оперативної ситуації, то тут деякі питання були упущені. Є проблеми, особливо щодо крадіжок. Квартирні розкриваються лише на 40%, це не характерно для Закарпаття. Найбільша біда з цим в Ужгороді та Мукачеві.

РОЗКРИТО ВСІ 13 УБИВСТВ, ВСІ 10 РОЗБОЇВ

- Кажуть, і львівські “домушники” навідуються до нас на “гастролі”...

- Не думаю, тут своїх не бракує. Розберемося з тими, хто ще на волі, де вони, чим займаються і т.д. На жаль, показує практика, якщо людина один-два рази “сиділа” за крадіжки, то вона вже від цього не відмовиться, хіба що вдосконалює “кваліфікацію”. Користуючись нагодою, хочу застерегти закарпатців. Наближаються Великодні свята, чимало людей поїде до родичів, залишаючи без нагляду свої помешкання. Цим можуть скористатися злодії. Пильнуйтеся! А міліція на свята перейде на посилений варіант несення служби, патрулів на вулицях побільшає.

З іншими злочинами ситуація краща. З 13 цьогорічних убивств усі розкрито, як і всі 10 розбоїв. З пограбунками більш-менш нормально -- розкрито 56 із 88, хоча можна розкривати ще більше, й оперпрацівники на це націлені.
Не можу сказати, що колектив закарпатської міліції погано працює. От лише часті зміни керівництва не йдуть на користь справі. Ці два місяці люди практично очікували, як воно буде, хто прийде, хто залишиться і т.д. Але загалом є певні напрацювання і зрушення в роботі, переконаний, будуть. Якщо за перший місяць року розкриття злочинів становило 47%, за два місяці - 63%, то за квартал - уже 69 відсотків.

- Знову почали красти автівки. В Ужгороді серед білого дня з-під ресторану на вулиці Мукачівській викрали “Фольксваген”. Відстежуєте ці процеси?

- Теж не можна наразі сказати, що це робота “гастролерів”. Згаданий “Пассат”, як вдалося з’ясувати, поїхав у бік Мукачева... Є серйозна група, з якою тепер розбираємося.

- І все ж найрезонанснішими вважаються навмисні убивства, особливо замовного характеру. Як іде розкриття найрезонанснішого минулорічного злочину - розстрілу подружжя Я., яке проживало неподалік обласної лікарні?

- Робота проводиться постійно, але назвати конкретну дату його розкриття було б із галузі фантастики... Це убивство прямо пов’язане (судячи по пістолету, з якого стріляли) з іншим -- убивством таксиста в Сторожниці. Є коло підозрюваних, щодо яких працюємо, і, переконаний, позитивний результат буде.

“МАВ ЧЕСТЬ РОЗПОЧИНАТИ МІЛІЦЕЙСЬКУ СЛУЖБУ ПІД КЕРІВНИЦТВОМ МАКСИМОВА”

- Давайте трохи відійдемо від роботи до особистісних, так би мовити, мотивів. Останнім часом у деяких ЗМІ почалися докори генералу Максимову: мовляв, привіз зі Львова та Тернополя “своїх”... Як людина з команди Віталія Вікторовича, як ви ставитеся до таких закидів?

- Віталія Максимова я знаю з початку 90-х, мав честь розпочинати під його керівництвом свою трудову діяльність у чернівецькому карному розшуку. Це професіонал з великої букви. Він кликав мене із собою і в Тернопіль, проте тоді мені не вдалося перевестися з Буковини. А коли Віталій Вікторович покликав у Львів, я дав згоду. Працювали там нормально, оскільки у “львівській” роботі зрушення помітні. Ну, а якщо когось тут, на Закарпатті, щось не влаштовує, то це його проблеми. Віталій Максимов -- керівник закарпатської міліції, і за результати роботи питатимуть насамперед з нього. Відповідно він і команду підбирає таку, якій під силу виконувати поставлені керівником завдання. Мене особисто ніхто генералу Максимову не нав’язував. Відразу кажу, що жодних родинних зв’язків між нами немає, є лише спільна професійна діяльність.

РЕЗОНАНСНІ СПРАВИ ЩОДО ХАБАРНИКІВ

- Яка ситуація із затриманням на хабарі керівника виконавчої служби? Міліцію звинувачують, що справу заминають, бо це чийсь там кум...

- Матеріали у цій справі скеровані в обласну прокуратуру, яка й повинна прийняти рішення.

- А як щодо затриманих за здирництво оперативниками УСБУ двох офіцерів міліції?

- Вони перебувають на підписці про невиїзд. З міліції поки не звільнені. Триває слідство, коли всі обставини будуть з’ясовані, тоді можна буде говорити про ступінь їхньої вини.
Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
10 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

22:39
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 6
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 11
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
» Всі новини