Недавно відремонтований дах Закарпатського художнього музею знову протікає

Нараду з вирішення проблемних питань функціонування Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая у вівторок, 25 січня, провів перший заступний голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко. Йшлося про виконання термінових заходів щодо збереження пам’ятки архітектури.

Недавно відремонтований дах Закарпатського художнього музею знову протікає

Участь в нараді взяли директор музею Франциск Ерфан, начальник управління капітального будівництва Василь Коліда, начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Андрій Жига, директор ВАТ "Будівельний комплекс" та інші.

На нараді йшлося про якість ремонтних робіт проведених в попередні роки. Так, під час нещодавнього візиту керівництва області в музей було відзначено надзвичайно незадовільний стан покрівлі, яка протікає в багатьох місцях. На це скаржаться й працівники закладу. За словами директора музею Франциска Ерфана, ремонтні роботи  розпочались ще у 2004 році. На заміну покрівлі даху було виділено 1,3 млн. гривень. Але згодом з'ясувалося – під час дощу вода й далі протікає в приміщення.

– Розроблено 15 томів проектно-кошторисної документації, є купа експертних висновків, але робота – халтурна. Дах протікає в п'яти місцях. Зберігати музейні фонди у вологих приміщеннях небезпечно, – констатував директор музею.

Начальник управління капітального будівництва Василь Коліда повідомив, що лише у 2004-2006-тому роках на реконструкцію музею було виділено 5,3 млн. гривень.  Окрім даху, проектом передбачалося ремонт приміщення архіву, влаштування димарів, дахової котельні, мережі газопостачання. Проте якість робіт викликає чимало питань, – вважає Василь Коліда. Не в останню чергу це пов'язано й з тим, що за цей змінилися чотири будівельні організації, які  займалися реконструкцією.

Євген Олійник, директор ВАТ "Будівельного комплексу", яке й займалося ремонтом даху вважає, що недоліки в роботі пов'язані з нестачею фінансування. Будівельник стверджує, що свого часу не вистачило грошей на заміну всіх дерев'яних дахових конструкцій: в цьому й суть нинішніх проблем. Проте із цим твердженням  погодилися не всі присутні на нараді.  Керівнику будівельної організації запропонували усунути недоліки. Втім останній не пристав на пропозицію.

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко був доволі категоричним: бюрократичні перепони, зволікання не мають стати на перешкоді усунення проблеми.

– Нам необхідно прийняття дієве рішення. В найкоротший термін буде проведено експертизу якості робіт. Музейники мають працювати в пристойних умовах, а картини виставлятися у пристосованих приміщеннях, – констатував Іван Іванович.

За результатами  наради Іван Бушко дав доручення відповідним службам оглянути стан перекриття художнього музею та  до четверга запропонувати оперативні заходи з вирішення проблеми.

25 січня 2011р.

Теги: музей, реконструкція, Ерфан

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини