Створення місцевої міліції обійдеться Закарпаттю в понад 61 млн. грн.

У понеділок, 24 січня ц.р., перший заступник голови Закарпатської обласної ради Володимир Закурений узяв участь у нараді з обговорення питання: «Взаємодія органів внутрішніх справ з місцевими органами державної влади та самоврядування з питань створення і функціонування місцевої міліції України».

Створення місцевої міліції обійдеться Закарпаттю в понад 61 млн. грн.

У засіданні взяли також участь заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Гоблик, начальник управління МВС України в Закарпатській області Віктор Русин, начальник відділу фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку УМВС України в Закарпатській області Іван Стойка, начальник головного фінансового управління ОДА Петро Лазар, перший заступник начальника головного управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші та інші.

Найперше Віктор Русин коротко інформував присутніх про криміногенну ситуацію в краї за минулий рік. За його словами, рівень злочинності на 10 тисяч населення становить 54,0 злочинів, тоді як вцілому по Україні ця цифра сягає 109,0. За цими показниками Закарпаття - на третьому місці у державі. Водночас суттєво зріс і показник розкриття злочинів. Скоротилася кількість вбивств, важких тілесних ушкоджень, зґвалтувань, розбійних нападів, крадіжок із квартир, кримінальних хуліганств, дорожньо-транспортних пригод тощо. 

У той же час, зросла, порівняно із 2009 роком, кількість зареєстрованих злочинів із 5618 до 6724. "Погоду" в цій ситуації роблять зареєстровані крадіжки, які зумовлені, насамперед, посиленням контролю за станом обліково-реєстраційної дисципліни та законодавчо визначеним зменшенням розміру заподіяної шкоди, з якої наступає кримінальна відповідальність. Зросла також і кількість скоєних крадіжок, шахрайств, злочинів неповнолітніми, групами осіб, особами в стані алкогольного сп'яніння, раніше судимими. На сьогодні залишається майже на одному рівні злочинність у громадських місцях, у тому числі і на вулицях. Від них потерпіло 4174 особи, з яких 124 – загинули. Віктор Павлович наголосив, що працівниками міліції вжито ряд заходів, активізовано роботу підрозділів патрульної служби, дорожньої автомобільної інспекції. 

Далі керівник обласної міліції зупинився на необхідності організації виконання Указу Президента України № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", яким передбачено скорочення штатної чисельності працівників міліції на місцях не менше ніж на 30 відсотків. Щоб таке скорочення не мало негативного впливу на стан правопорядку в області, органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, спільно із управлінням має вирішуватися питання щодо створення місцевої міліції, - підкреслив Віктор Павлович. Зазначені підрозділи місцевої міліції, за його словами, мають утримуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів. Орієнтовна вартість їх утримання (заробітна плата із відрахуваннями, забезпечення спеціальними засобами захисту, формою, транспортом, приміщеннями, оплата комунальних послуг тощо) обійдеться місцевим бюджетам області щорічно в понад 61 млн. грн. Відтак про можливе фінансування таких підрозділів міліції, які будуть створюватись органами місцевого самоврядування, відповідно до чинного законодавства, інформували присутніх Іван Стойка та Петро Лазар.

Володимир Закурений наголосив, що зарубіжний досвід свідчить: серйозні перетворення з піднятого на нараді питання вимагають і серйозної підготовчої роботи. Сьогодні, коли йдеться про створення та функціонування місцевої міліції, то виникають проблеми не тільки фінансового чи матеріального плану, але й кадрового. Працівники міліції, які перебувають на передньому фронті боротьби зі злочинністю, повинні бути кваліфікованими та мати надійний соціальний захист. 

Перший заступник голови облради погодився із попередніми доповідачами, які наголосили, що доведеться цей процес провадити поступово, в міру удосконалення чинного законодавства. Тому, як на мене, - зазначив Володимир Петрович, - необхідно прийняти Закон України "Про місцеву міліцію" та внести відповідні зміни до Бюджетного Кодексу, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інші нормативно-правові акти в частині фінансування, матеріально-технічного забезпечення працівників місцевої міліції, вирішення кадрових питань, в тому числі і призначення та звільнення керівників, їх підзвітності і підконтрольності.

Проводив нараду та виступив на ній перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Бушко, повідомили Закарпаття онлайн у відділ зв'язків із громадськістю та ЗМІ Закарпатської обласної ради

25 січня 2011р.

Теги: міліція, злочини, бюджет

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини