Злодія "упіймав" домофон

Ужгородська міліція днями розкрила ще дві крадіжки з розряду різдвяно-новорічних. З квартири на вул. Фединця в Ужгороді украли золоті вироби, комп'ютер та картини. Це був класичний приклад того, як не слід чинити: 74-річна господиня ще 8 грудня зібралася в Угорщину відзначити католицьке Різдво з рідними.

Злодія "упіймав" домофон

Однак доглянути за технічно не укріпленим помешканням навіть сусідів не попросила. Повернувшись 27 грудня, опинилася перед невтішним фактом: її обікрали. Експерт-криміналіст на місці події зафіксував відбитки пальців та рук, однак у міліцейській картотеці вони не числилися. Отже, пошуки злочинця обіцяли бути складними.

А тим часом 2 січня в Ужгородське  МУ УМВС звернулася 39-річна жінка — приватний підприємець, власниця будинку на іншій  близькій до центру вулиці міста. Вона  разом із  сім'єю перед Новим роком виїхала за межі міста. Кількаденною відсутністю господарів скористався якийсь  зловмисник. Розбивши вікно на кухні, він проникнув у будинок, звідки  поцупив 200 доларів, мобільний телефон "Соні-Еріксон" та золоті вироби на 50 тис. грн., знайдені у спальній кімнаті  в шафі. На дивані лежали витягнуті з підрамників картини закарпатського художника-класика Антона Кашшая, але їх злодій чомусь передумав забирати. Пізніше сам затриманий пояснюватиме це так: знав, що картини цінні, тож їх точно посилено шукатимуть. А без них, сподівався, "пронесе". Та не так сталося, як злодію гадалося. Оперативно-слідча група, що виїхала на місце скоєння злочину, в кількох місцях знайшла  відбитки пальців та взуття. Навіть більше,  вони, як виявилося, збігалися із зафіксованими на вул. Фединця!

Для розкриття цих злочинів начальник Ужгородського МУ УМВС Іван Цьока не тільки створив групу з найдосвідченіших розшуковиків на чолі з начальником карного розшуку Володимиром Улинцем та начальником сектору з розкриття майнових злочинів Юрієм Кереканичем, а й сам організовував усі оперативно-розшукові заходи. Хоча знайдені "пальчики" й не фігурували в картотеці, правоохоронці взялися "прочісувати" весь т.зв. підобліковий елемент, зокрема й раніше судимих, наркозалежних  та ін. У підсумку, ще до надходження 2-ї заяви про крадіжку, з'ясувалося: з цими людьми тривалий час "тусується" молодик, котрий нещодавно "скинув" кілька золотих прикрас. До того ж лихвар інтенсивно шукає покупця на картину закарпатського художника (як згодом виявилося — на полотно авторства Касталані, украденого  з будинку на вул. Фединця).

Невдовзі ужгородські розшуковики отримали  ще один козир -- фото злодія! Річ у тім, що домофон в "обчищеному" будинку був із секретом: із пристроєм,  який  фотографує відвідувачів. Отримавши світлину того, хто кілька разів дзвонив у двері за час відсутності господарів, оперативники дізналися:  саме цей чоловік  і збував золоті вироби та збирається продати картину.

Затримати злочинця вже було справою техніки, часу і... неабиякого терпіння.  Адже  ні вдома, ні у батьків, ні в друзів Костянтина не застали. Тож розшуковикам довелося облаштувати засідки в кількох місцях і цілу добу чекати появи "героя". Втім, коли на його зап'ястях  нарешті клацнули наручники, той спробував клеїти дурня: спершу назвався чужим прізвищем, ще й обурювався, чого його затримали. Проте фото з домофона  та відбитки пальців привели хлопця до тями. Відтак, зрозумівши, що свою провину можна пом'якшити хіба щиросердним зізнанням, показав, де сховав золото, вкрадене у 2-му випадку,  всю техніку та картину Касталані. Звісно, всі речові докази вилучили, а фігуранта поміщено в ізолятор тимчасового тримання Ужгородського міського управління. Наразі він "сповідається" старшому слідчому підполковнику міліції Віталію Іванцику, який разом із колегами перевіряє, чи не причетний, бува, затриманий молодик до скоєння аналогічних злочинів, і не тільки в Ужгороді. До речі, Костянтинові заледве 20 років. Раніше судимий не був, походить із забезпеченої благополучної родини. Має вже власну сім'ю -- дружину та дворічну дитину. На слизьку  стежку Костянтина штовхнули наркотики: він не працював, а просити в батьків гроші на "дозу", звісно, не міг... За крадіжку з проникненням у житло (ст. 185, ч. 3 ККУ) молодику "світить" від 3 до 6 років ув'язнення.

На завершення вкотре нагадуємо громадянам: зробіть усе можливе, щоб технічно укріпити свої помешкання, по-сусідськи наглядайте  за домівками один одного в разі тривалої відсутності господарів, а якщо є що втрачати — обов'язково зверніться до ВДСО і встановіть охоронну сигналізацію. Бо злодії практично ніколи не йдуть красти "на ура". Той же Костянтин в обох описаних випадках відстежував вікна, у яких увечері не спалахувало світло, протягом 2-3 днів  дзвонив у двері. І тільки переконавшись, що нікого нема, брався до справи. Добре, що власники другого помешкання хоч про домофон із секретом потурбувалися. Подібні пристрої якщо й не попереджують  злочини,  то принаймні збільшують імовірність їх швидкого розкриття, а відтак  і відшкодування збитків.

Катерина КИЙОВИЧ, Ужгородський  МУ УМВС України в Закарпатській області

24 січня 2011р.

Теги: грабіжники, домофон

НОВИНИ: Кримінал

14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
» Всі новини