У Мукачеві відзначили День Соборності України та 65-у річницю утворення Закарпатської області (ФОТО)

2011 рік є особливим для міської громади Мукачева, як і всієї країни загалом. 28 червня ми будемо відзначати п’ятнадцяту річницю Конституції України – Основного закону нашої держави, а 24 серпня – разом з усією країною святкуватимемо двадцятирічний ювілей проголошення Акту незалежності України.

У Мукачеві відзначили День Соборності України та 65-у річницю утворення Закарпатської області (ФОТО)

Історія нашого народу багата на події, які символізують його поступ до власної державності, вони спонукають нас, представників багатонаціональної та поліконфесійної міської громади до єднання навколо духовних цінностей та високої мети, які дозволяють крок за кроком будувати власне життя у мирі та злагоді, долучаючись до здобутків світової цивілізації, збагачуючи світ своїми духовними надбаннями, традиціями, усім тим, що дісталося нам від наших батьків та дідів, усім тим, чим ми багаті сьогодні.

Та, серед таких подій, особливе місце посідає день Соборності України та День утворення Закарпатської області у складі України. Власне ці знаменні дати і  зібрали разом 21 січня, у п'ятницю, представників громадських організацій міста, підприємств, установ та організацій. Святкова   атмосфера, яка панувала цього дня у залі міського Будинку культури  долучало кожного із присутніх до тих важливих історичних віх, про які говорив у своєму виступі перед присутніми Мукачівський міський голова Золтан Ленд'єл. А це і 22 січня 1919 року, коли у Києві на майдані біля Софіївського собору при багатотисячному зібранні народу, під святкові передзвони Святої Софії було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки та західноукраїнської Народної Республіки. "...Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднаними дружними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового народу", - говорилося у зверненні директорії Української Народної Республіки від 22 січня 1919 року. Золтан Золтанович підкреслив, що знаковими віхами у визвольних змаганнях за торжество ідеалів української державності  для мешканців нашого краю, та нас, мукачівців, стало ухвалення 26 листопада 1944 року Маніфесту І з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України про возз'єднання з Україною, а також 22 січня 1946 року, коли Указом Президії Верховної Ради СРСР було утворено Закарпатську область у складі Української РСР, 65-ту річницю, якої ми  відзначаємо.

День Соборності України єднає нашу спільноту, нагадує нам, що Україна не розділена, що немає окремої Східної і Західної України, що у нас єдина держава і ми – єдиний народ! Одним із цікавих прикладів цього стала Всеукраїнська акція "Схід і Захід – разом", яка днями проходила у нашому місті та області. Для багатонаціонального Мукачева ідеї злагоди та толерантності завжди мали особливу вагу. Для нас важливо усвідомлювати, що ми постали як єдина політична нація, сформована українством і збагачена всіма людьми, які живуть в Україні, нашому краї, місті – росіянами, кримськими татарами, поляками болгарами, євреями, угорцями, німцями, ромами – та представниками інших націй та народностей, які хочуть добра Україні. Власне, ці ідеї проходили червоною ниткою у виступі міського голови, який на завершення свого виступу  привітав  присутніх у залі, а також усіх мукачівців та гостей нашого міста з 92-ю річницею Соборності України та 65-ю річницею утворення Закарпатської області. Кращим із кращих - Почесному громадянину Мукачева Василю Пагирі, заступнику голови Мукачівської міської організації ВО "Просвіта" ім.Т.Шевченка Роману Колодію, члену міської організації "Союзу українок" Ірині Рибар, проректору з навчальної роботи Мукачівського державного університету Тетяні Щербан, начальнику відділу кадрів Мукачівської центральної районної лікарні Ользі Білащинець, директору Мукачівського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Василю Шкрібі, доценту кафедри фізичного виховання Мукачівського державного університету, заслуженому тренеру України Геннадію Будкевичу, завідувачці відділу музичного театру Мукачівської дитячої школи мистецтв №2 Вероніці Тищук були вручені грамоти та цінні подарунки.

Від учасників урочистих зборів покласти квіти з корзинами до пам'ятника Тарасу Шевченку, пам'ятному знаку усім борцям за волю України та вінок до меморіальної дошки Михайлу Грушевському  було доручено Євгену Федіву, Почесному громадянину міста, голові міської ради Почесних громадян міста, Ярославу Хлипнячу, Почесному громадянину міста, голові міськрайонного товариства політв'язнів та репресованих, Юзефі Комарницькій, поетесі, члену міської організації "Союзу українок" та Михайлу Лабошу, заступнику міського голови.

Святкову атмосферу, як завжди гарно доповнили виступи колективів художньої самодіяльності, індивідуальні виконавці та високопрофесійні ведучі.

22 січня, у суботу, заступник міського голови Михайло Лабош відвідав делегата  І з'їзду Народних комітетів Закарпатської України Федора Сабова, щоб вручити йому Почесну грамоту та цінний подарунок за активну участь у громадському житті Мукачева, популяризацію ідей Маніфесту про возз'єднання Закарпаття з Україною серед широких верств краю та міста над Латорицею. Федір Антонович поділився з присутніми свої спогадами про повоєнні часи, участь у об'єднавчих процесах, відбудові краю, висловив вдячність нинішньому меру Золтану Ленд'єлу, а також його попередникам Почесному громадянинові міста Віктору Балозі та народному депутатові Василю Петьовці за підтримку. Він, як і кожен мукачівець та краянин, сподівається що перетворення які відбуваються сьогодні сприятимуть зростанню добробуту народу, подальшому якісному розвитку нашої країни.

Іван Лендьєл, начальник відділу з питань внутрішньої політики Мукачівського міськвиконкому, для Закарпаття онлайн

22 січня 2011р.

Теги: соборність, державність

Коментарі

2011-01-22 / 21:19:00
Но в порівнянні з Ужгородом людей мякокажучи маловато

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини