Закарпатські ревізори з'ясовували, чому школярам не вистачає підручників і куди витрачаються державні кошти

Для забезпечення учнів загальноосвітніх навчальних закладів, професійно – технічних училищ та студентів вищих навчальних закладів підручниками та навчальними посібниками щороку виділяються мільйони гривень бюджетних коштів. Щоправда, нерідко доводиться чути, що батьки самі вимушені купувати книги. Чому не вистачає підручників і куди витрачаються держані кошти – з’ясовували закарпатські ревізори.

Закарпатські ревізори з'ясовували, чому школярам не вистачає підручників і куди витрачаються державні кошти

Так, згідно з планом контрольно–ревізійної роботи, в 2010 році апаратом КРУ в Закарпатській області проведена ревізія використання коштів державного та місцевих бюджетів, виділених на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів за 2007-2009 роки та І квартал 2010 року. Ревізію проводили в управлінні освіти й науки Закарпатської ОДА, яке фактично розпоряджалося цими коштами.

Під час проведення вищенаведеної ревізії для підтвердження фактичного отримання, зберігання та наявності відповідних підручників проведено зустрічні звірки в 21-му підприємстві, установі (навчальному закладі) області. За результатами проведеного контрольного заходу встановлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 202,2 тис. грн., повідомив Закарпаття онлайн в. о. начальника відділу контролю у сфері освіти, науки й культури КРУ в Закарпатській області Мирослав Талапа.

У навчальних закладах не відають, скільки їм треба підручників

Окремі факти, виявлені під час ревізії, відверто шокували працівників КРУ. Так, приміром, проведеною ревізією порядку формування та забезпечення потреби учнів ЗОНЗ, ПТУ та ВНЗ підручниками та навчальними посібниками встановлено, що недосконала система визначення реальної потреби в навчальній літературі призводить до її неповного обліку у Бланку замовлення та негативно впливає на рівень забезпечення учнів підручник.

У відповідності до Порядку забезпечення учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів підручниками та навчальними посібниками, затвердженого спільним наказом Міносвіти, Мінфіну, Мінекономіки від 24.12.99, управлінням освіти і науки Закарпатської ОДА щорічно проводиться замовлення підручників і навчальних посібників на відповідний навчальний рік за рахунок коштів державного бюджету.

Проте, як встановлено ревізією, фактично управління освіти і науки Закарпатської ОДА до наступного навчального року отримує від МОН України Бланк замовлення на видання підручників та навчальних посібників, в якому вже визначено перелік підручників та їхні автори, а також назви предметів (у випадку, коли невідомо, підручник якого автора буде надруковано). І так само щорічно Міністерством освіти і науки України не виконуються вимоги пункту 2.3. Порядку забезпечення учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів підручниками та навчальними посібниками, затвердженого спільним наказом кількох міністерств у частині дотримання термінів направлення Бланку замовлення. Як наслідок, через обмеженість на регіональному рівні терміну заповнення Бланку замовлення заклади освіти не встигають якісно сформувати замовлення підручників. А до загальноосвітніх шкіл доведені Бланки й зовсім не надходять, а опрацьовувалися працівниками методичних кабінетів районних відділів (управлінь) освіти самостійно.

З огляду на такі факти й виходить, що при формуванні Бланка реальна потреба навчальних закладів в підручниках враховується не повною мірою. Це пов'язано з неможливістю замовлення необхідних для установ підручників відповідних авторів, які не включені до Бланку замовлення, запропонованого МОН України.

Крім того, в бланках замовлення пропонувалися підручники з одного предмету різних авторів. Таким чином, існуючий механізм складання Бланку замовлення підручників не повністю враховує реальну потребу ЗОНЗ і ПТНЗ в навчальній літературі, що негативно позначається на забезпеченні учнів підручниками.

Чого треба - немає, чого не треба – річку загатити

Аналізуючи виконання замовлення області на підручники на 2007/2008, 2008/2009 та 2009-2010 навчальних років, слід зазначити, що частину замовлених підручників доставлено меншим накладом, ніж вказано в Бланку замовлення, або ж не отримано взагалі.

Також, за період 2007-2009 роки значаться факти отримання підручників більше, ніж було потрібно. Встановлені й факти, коли надходили підручники, які взагалі не замовлялися, що стало причиною невикористання їх надлишкової кількості в навчальному процесі (14848 примірників на загальну суму 114,7 тис. грн.). У цьому ж контексті ще такий цікавий факт: зустрічною звіркою у відділі освіти Свалявської РДА встановлено що підручники за 9 клас, отримані у 2007 році, використовувалися школами району лише в 2007-2008 навчальному році, відповідно, вісім найменувань підручників загальною кількістю 2075 примірників й вартістю 12,5 тис. грн. не відповідають діючій навчальній програмі, а відповідно, в них немає ніякої потреби. Так само через отримання понад заявлену потребу школами Воловецького району не використовуються у навчальному процесі 8 найменувань підручників (698 примірників на 9,3 тис. грн.) Ще один аналогічний приклад виявлений під час проведення зустрічної звірки у відділі освіти Рахівської РДА: там встановлено, що 32 найменування підручників загальною кількістю 4244 примірники на загальну суму 53,2 тис. грн. не використовувалися навчальними закладами у навчальному процесі в зв'язку з тим, що так і не ввели в школах другої іноземної мови. Ще 6 найменувань підручників (194 примірники на суму 2,2 тис. грн.) не використовуються навчальними закладами в зв'язку з тим, що відповідний предмет (Російська мова) не вивчається.

А у відділі освіти Мукачівської РДА зустрічною звіркою встановлено, що відділом освіти одержано навчальні посібники та художню літературу на загальну суму 115,7 тис. грн., яка не визначена Бланками замовлень. В управлінні освіти Мукачівського міськвиконкому встановлено одержання навчальних посібників та художньої літератури при відсутності їхньої потреби на суму 64,9 тис. грн.

Таким чином, як йдеться в матеріалах ревізії, наведені факти свідчать про те, що постачання підручників у кількостях, що не відповідають реальній потребі загальноосвітніх навчальних закладів, заважають використанню їх в навчальному процесі. Невідповідність отриманих підручників та навчальних посібників навчальним програмам шкіл, надмірна кількість та низька якість окремих видань, недостатність додаткової та доступної інформації в підручниках, неврахування при їх випуску результатів апробації в області спричинює їх невикористання в навчальному процесі, знижує економне та ефективне використання коштів державного бюджету.

Та ще й до всього звіркою відповідності дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України "Про першочергові заходи щодо повного забезпечення учнів підручниками та навчальними посібниками" від 16.11.2002 № 1748, в частині забезпечення учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів підручниками та навчальними посібниками до початку навчального року встановлено, що протягом 2007-2009 років та січня-березня 2010 року від постачальників (видавництв та поліграфічних підприємств) надходили підручники та навчальні посібники з запізненням – після завершення першого семестру відповідного навчального року.

Результати проведених контрольно – ревізійною службою ревізій засвідчили про низку недоліків та упущень, що негативно вплинули на ефективність виконання бюджетної програми забезпечення області навчальною літературою. З огляду на це, КРУ в Закарпатській області підготовлено та направлено пропозиції для вирішення проблемних питань на рівні Міністерства освіти і науки України.

20 січня 2011р.

Теги: КРУ, ревізор, підручник, школа

Коментарі

Мочкошний русин 2011-01-20 / 17:20:00
Де кошти? Крадут кошти! Така є наша сущность!

Душа 2011-01-20 / 15:02:00
Зовсім вже знахабніли!!! Відправити заявки вчасно не годні, а от тягнути гроші з батьків - будь-ласка! Скоро і зарплатню вчителям батьки платитимуть!!!

читачка 2011-01-20 / 14:53:00
А в школах Ужгородського району дітей заставляють здавати по 2,00 грн. з кожного учня на придбання крейди.Це нормально?Де кошти ????Мало того,що батьки роблять ремонти...і все інше...Куди дивиться районо,КРУ????

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини