Закарпатські митники поповнили державну казну на майже мільярд гривень (ФОТО)

Можна з впевненістю констатувати, що сьогодні Чопська митниця є потужною державної установою, яка має вагомі досягнення не тільки у виконанні бюджетних завдань, а й протидії митним правопорушенням, розбудови інфраструктури пунктів пропуску. Найяскравішим прикладом ефективної роботи митників є те, що майже 50% надходжень до бюджету області складають саме перерахування від митниці.

Закарпатські митники поповнили державну казну на майже мільярд гривень (ФОТО)
Знаходячись по сусідству з чотирма країнами Євросоюзу, протяжність кордону з якими складає майже 470 кілометрів, Чопська митниця ще й найбільша на Заході країни за об'ємами перевезень експортно-імпортних та транзитних вантажів залізничним, автомобільним та авіаційним транспортами.
 
Після Новорічних та Різдвяних свят ми вирішили відвідати закарпатську митницю, на власні очі побачити, як працюють митні вартові на кордоні, та дізнатись у нового керівництва, з якими результатами роботи ввійшла об'єднана митна установа в 2011 рік та які плани на майбутнє...
                           
Як розповів в. о. начальника Чопської митниці Дмитро Поліщук, наприкінці минулого року до Чопської митниці було приєднано Ужгородську та Виноградівську митниці з метою оптимізації структури митних органів, розташованих на території Закарпатської області. Тож, на сьогодні у зоні діяльності митної установи функціонує 18 пунктів пропуску. Із них на кордоні зі Словаччиною та Румунією діє по 5 пунктів пропуску, з Угорщиною – 7 та один повітряний – аеропорт "Ужгород". Торік через всі пункти пропуску митниці перетнули 3,5 мільйона осіб, майже 2 мільйони транспортних засобів, та переміщено 16 мільйонів тонн різноманітних вантажів.
 
Перебуваючи у міжнародному автомобільному пункті пропуску "Ужгород", ми поцікавилися, в чому причина накопичення вантажівок поблизу кордону після свят. Як пояснив Геннадій Великов, начальник митного поста "Ужгород", на даний час відслідковується тенденція збільшення вантажопотоку в напрямку "виїзд" з України, оскільки в Асоціації міжнародних автомобільних перевезень тимчасово відсутні дозволи на переміщення вантажів по території Польщі. Тому більшість перевізників обрали для переміщення кордону саме п/п "Ужгород". Загалом, середньодобовий показник вантажівок на "в'їзд" складає 140-150 транспортних засобів, на "виїзд" – 200-210. Зокрема, у режимі "імпорт" в'їжджає близько 80%, в режимі "експорт" – 60%.
 
Яка ситуації на українсько-угорському напрямку, ми запиталиу начальника митного поста "Тиса" Ігора Негінського. "На сьогодні ситуація щодо переміщення вантажопотоку у пункті пропуску "Тиса" – стабільна, черги відсутні, митники працюють у звичайному режимі. У середньому за добу через митний кордон переміщується приблизно 5600 пасажирів, 2400 легкових машин та 480 вантажних транспортних засобів в обох напрямках", – повідомив Ігор Володимирович.
 
Активна та добросовісна робота суб'єктів ЗЕД – багатша казна
 
Аби і надалі забезпечувати стабільне наповнення державного бюджету, керівництво митниці використовує передбачені законодавством заходи, спрямовані на контроль за рівнем податкового навантаження на імпортовані товари. Зокрема, застосовуються механізми визначення митної вартості, класифікації товарів, повноти декларування фізичних обсягів ввезених товарів, визначення країни походження товарів, вживаються контрольні заходи за оформленням товарів "групи ризику".
 
За словами керівника митниці Дмитра Поліщука,  минулий рік митна установа завершила з хорошими показниками з перерахувань податків і зборів до Державної казни на суму понад 893 мільйони гривень, з яких 850 мільйонів спрямовано для формування дотацій обласного бюджету Закарпаття.
 
Попри економічну кризу спостерігається позитивна тенденція, в порівняні з 2009 роком, до збільшення надходжень окремих видів податків: мита – на 65 відсотків, акцизного збору – на 230 відсотків та ПДВ – на 56 відсотків. Безперечно, успішне виконання фінансових завдань забезпечено митницею завдяки активній зовнішньоекономічній діяльності понад 1700 підприємств.
 
На сьогодні чопськими митниками в рамках концепції Державної митної служби "Обличчям до людей" зроблено серйозні практичні кроки, аби процес митного оформлення і митного контролю став більш прискореним, а митні процедури – наближеними до стандартів Євросоюзу. Одним із найважливіших пріоритетів цих нововведень – це встановлення митною службою України чітких часових рамок митного контролю та оформлення, суттєве зменшення кількості митних оглядів. Так, при наявності всіх необхідних документів, час митного оформлення не перевищує двох годин.
 
На контрабандні схеми пильнує митна блокада
 
Хоча митне законодавство спонукає всіх працювати легально та сплачувати податки і для цього існує спрощена система для тих підприємств, які чесно декларують свій бізнес і мають довірливі відносини з митницею, однак, є ті, що не можуть обійтись без різноманітних хитрощів. Серед основних типових порушень, які фіксують митники - свідоме уникнення декларування предметів, заниження митної вартості товарів, з метою зменшення сплати всіх необхідних платежів та зборів, недотримання термінів доставки вантажів на місця призначення, невчасне вивезення транспортних засобів, ввезених в тимчасовому режимі, та розпорядження ними без відома митного органу, приховування предметів у спеціально обладнаних у транспортних засобах тайниках тощо.
 
 
Як розповідає Віктор Погожий, заступник начальника Чопської митниці, останнім часом методи вчинення правопорушень стали більш різноманітними. Проте митники виявляють таких порушників, затримують і вилучають прихований від митного контролю різний крам. Так, упродовж 2010 року підрозділами митниці запроваджено 2 915 справ про порушення митних правил на загальну суму понад 112 мільйонів гривень. В якості предметів правопорушень найчастіше фігурували: транспортні засоби на суму майже 50 млн.грн., промислові та продовольчі товари – на 38 млн.грн., тютюнові вироби на суму понад 5 млн.грн., валютні цінності на суму понад 2 млн.грн, у 154-ох випадках вилучено різного виду зброї, у 188-ми затримано наркотичні та психотропні речовини.
 
За результатами розгляду адміністративних матеріалів митницею порушено 39 кримінальних справ, загальною вартістю майже 33 мільйона гривень. Практично в усіх випадках дізнання в кримінальних справах завершено. Матеріали направлено за підслідністю для проведення досудового слідства. Крім того, правоохоронними органами передано до суду матеріали 9-ти кримінальних справ, з яких по 5-тьом вже винесені обвинувачувані вироки.         Відтак, у дохід держави конфісковано предметів контрабанди на суму 1 мільйон 255 тис. грн.
 
Підготовка митної інфраструктури до Євро-2012
 
Як ми знаємо, сусідство з Євросоюзом змушує нашу державу до запровадження європейських норм і стандартів. В першу чергу, це стосується облаштування державних кордонів сучасною інфраструктурою. Більшість пунктів пропуску Чопської митниці знаходиться в транспортному коридорі, що об'єднує країни-члени Європейського співтовариства, тому тут очікується великий потік туристів до України з Австрії, Чехії, Німеччини, Франції, Італії та інших держав.
 
Сьогодні у рамках підготовки до Євро-2012 визначено сім пунктів пропуску зони діяльності Чопської митниці, що підлягають реконструкції та технічній модернізації. Зі слів в.о. начальника господарсько-експлуатаційного відділу Чопської митниці Людмили Козловської, Галузевою програмою Державної митної служби з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012 року з футболу на ці заходи передбачено виділити близько чверть мільярда гривень. Це стосується пунктів пропуску "Вилок", "Косино", "Лужанка", "Дзвінкове", "Тиса", що на кордоні з Угорщиною,  "Дяково" – з Румунією та "Ужгород" – зі Словаччиною.
 
Уже розпочато будівництво п/п "Вилок", проведено тендерні процедури п/п "Ужгород" та "Тиса" і в поточному році розпочнеться будівництво. Крім фінансування з державного бюджету, залучатимуться кошти за програмою "Європейський інструмент сусідства та партнерства" на здійснення великомасштабних проектів по трьох пунтках пропуску – "Ужгород" (реконструкція пасажирського напрямку), "Дяково" та "Лужанка".
 
Після завершення реконструкцій, пропускна спроможність всіх пунктів пропуску значно збільшиться. До прикладу, потік через митний пост "Ужгород" за добу складатиме 5 тис. легкових автомобілів, 80 автобусів та 10 тисяч громадян. Це в свою чергу дозволить уникнути транспортні "тромби" під час напливу туристів та вболівальників з футболу чемпіонату Євро-2012.
 
Аніта Нікогосян, Володимир Пантелєєв, Вікторія Сенгетовська

Аніта Нікогосян, Володимир Пантелєєв, Вікторія Сенгетовська

12 січня 2011р.

Теги: митниця, бюджет, Поліщук

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини