Лист від братиків із закарпатського дитбудинку розчулив українського Санта–Клауса

Щороку близько двох із половиною тисяч дітлахів із Києва пишуть листи Дідові Морозу та Святому Миколаю. І хоч, як мовиться у казці, Дід Мороз живе в Лапландії, а навеснi переселяється у криниці, де «і влітку студено», усі листи, адресовані йому, уважно перечитують, а потім на них відповідають його поштарики і помічники — працівники Київської міської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта».

Лист від братиків із закарпатського дитбудинку розчулив українського Санта–Клауса

Сам же дідусь, схоже, вирішив остаточно переїхати до Києва і оселитися на Хрещатику, 22. Сюди йому пишуть навіть із–за кордону.

Про особливості листування Діда Мороза з дітлахами, про три жадані патрони та омріяний чай із печивом "УМ" розповіли працівники Київського Головпоштамту.

Діду Морозу в Київ пишуть із Росії
"Оця купа — це те, що ми отримали тільки сьогодні, — говорить головний київський помічник Діда Мороза і заступник директора Київської міської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Володимир Астапенко, розкладаючи на столі з півтори сотні строкатих конвертів. — Якщо порахувати з тими, що отримали раніше, — буде десь із 1 600. І вони традиційно надходитимуть аж до Водохреща, найбільше Дідусь отримає на Різдво".

До цьогорічного свята столичним помічникам Дідуся роботи стало більше — на адресу його столичної "канцелярії" надійшло кілька листів із–за кордону. Свої побажання написали російські й білоруські дітлахи. Вочевидь, збагнули, що добрий Мороз останнім часом більшість часу проводить саме в Україні, за адресою Хрещатик, 22, і скоро планує тут оселитися.

"Курськ, Великий Новгород, Санкт–Петербург, Воронеж — це неповний список російських міст, звідки написали дітлахи. А ще є з Мінська і Могильова, — говорить добра помічниця Діда Мороза і начальник відділу реклами дирекції поштового зв'язку Оксана Перекрестова. — І на кожен лист ми відповідаємо, а знизу "Дід Мороз" пише сам дідусь".

"Ми з мамою переїжджаємо. Подарунки принось на нову адресу"
Цього року побажання дітлахів Києва дещо відрізняються від тих, які були в попередні роки. Володимир Астапенко говорить, що якщо раніше майже в кожному другому листі просили комп'ютер чи мобільний телефон, то на 2011–й Новий рік хлопці просять комп'ютерні ігри, "плейстейшни", дівчатка — переважно косметику. Причому, наприклад, якщо йдеться про лак для нігтів, то з указаною назвою фірми й номером, аби Дідусь нічого не наплутав.

"Є одна дівчинка, яка пише Дідові Морозу щороку, — говорить помічниця Оксана. — Цього року вона поінформувала канцелярію, що її мама одружується і разом із нею переїздить на іншу адресу. Тому в листі вона просить Дідуся приносити подарунки в іншу квартиру й будинок. А щодо самих подарунків, то тут можливі такі варіанти: "Чи не міг би ти мені подарувати МР3–плеєр або косметику, або сенсорний телефон, або плаття з туфлями на високих підборах?".

"Пишуть навіть ті, хто ще й писати не навчився, — говорить Володимир Астапенко, показуючи один із листів. — Тоді діти малюють тата, маму, родичів, просять когось підписати їхнi портрети, а навпроти — подарунки, які б хотіли, аби приніс Дід Мороз. Бачите, навпроти хлопчика "12", навпроти тата — овочі. Мамі — тортик, Лєні — плаття і туфлі, бабусі — очевидно, краватку чи шарф. Дідусеві — вудку".

Володимир Астапенко зазначає, що дітлахи, які пишуть, зазвичай виховані, чемні, тому і листи від них — змістовні й аргументовані. Перед тим, як щось просити в Діда Мороза, нагадують, що протягом року поводилися добре, мають непогані оцінки, якщо ж ні — обіцяють виправитися, а вже потім переходять до того, що хотіли б знайти під ялинкою. Листи оформлюють барвистими аплікаціями і малюнками, які дарують Дідові Морозу.

Найбільше листів отримують від дітей із Дарницького і Деснянського районів Києва. Іноді трапляються випадки, коли діти пишуть колективно — наприклад з одного дитсадка, але кожен лист — в окремому конверті й зі своїми проханнями.

"Подаруй мені автомат і три патрони"
"Ще одна нова "фішка" цього року — листи з повідомленням про вручення чи пріоритетним шляхом, — говорить пан Володимир. — Це такі послуги "Укрпошти", які забезпечують швидку доставку листів адресатові. Діти, вочевидь, хочуть знати напевне, що Дід Мороз листа отримає".

"Трапляються дуже смішні листи, — додає помічниця Оксана. — Наприклад, в одному з них читаємо приблизно таке: "Бабусі потрібна косметика: тіні й пудра, дідусеві — теплі шкарпетки, а мені принеси автомат Калашникова й три патрони"... Хлопчаки всі традиційно — у "війнушках".

Кілька років тому поштарики Діда Мороза отримали лист, який дуже розчулив і самого Дідуся, і його помічників — то був лист від братиків із дитбудинку в Закарпатській області. У ньому старший коротко розповів трагічну історію його родини — про автокатастрофу, у якій загинули батьки, і бабусю, яка їх стала опікувати й теж невдовзі померла. Хлопчик просив надіслати молодшому хоч листівочку з підписом Діда Мороза, бо той перестав у нього вірити. Подарунок від Дідуся на його прохання хлопчикові передало керівництво закладу.

А іншому хлопчику, що просив у діда Мороза чаю з бергамотом і пісочного печива, яких ніколи не куштував, на жаль, допомогти казкові герої нічим не змогли — відправник не лишив своєї зворотної адреси. І таких листів, як говорить пані Оксана, на жаль, третина.

Тож виконуємо прохання самого Діда Мороза, яке нам передали його поштарики: аби новорічне диво частіше ставало реальністю, не забувайте на конверті до доброго сивого чарівника вказувати свою домашню адресу...
 

Максим САВЧУК, Україна Молода 

29 грудня 2010р.

Теги: лист, пошта, подарунки

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини