Відбулося 2-ге пленарне засідання другої сесії Закарпатської облради VІ скликання

Сьогодні, 28 грудня, під головуванням Івана Балоги відбулося друге пленарне засідання другої сесії облради VІ скликання, на якому продовжено розгляд важливих для обласної територіальної громади питань.

Відбулося 2-ге пленарне засідання другої сесії Закарпатської облради VІ скликання

На сесію були запрошені голова ОДА Олександр Ледида та його заступники, народні депутати України від Закарпаття, керівники правоохоронних органів, окремих управлінь і служб ОДА, голови райрад та РДА, повідомили у прес-службі Закарпатської обласної ради.

Насамперед за традицією очільник обради привітав з днем народження депутата – іменинника Василя Скрипа, якому цього дня виповнилось 50 років, побажав йому доброго здоров'я, всіляких земних гараздів та повідомив, що згідно з спільним розпорядженням голови ОДА та голови облради Василя Васильовича нагороджено нагрудним знаком "За розвиток регіону". Відтак інформував про зустріч із делегацією самоврядного краю Вісочіна Чеської Республіки, співпраця з якою набирає нових обертів. Рада краю Височіна ухвалила рішення щодо виділення в бюджеті на 2011 рік знову 5 млн. чеських крон на співпрацю із Закарпаттям.

Керівництво нашого краю разом із депутатами облради напрацюють пропозиції щодо реалізації спільних проектів, включених у план соціально-економічного розвитку області на 2011 рік та забезпечених фінансовими ресурсами. Адже співпраця між двома краями переросла в побратимські відносини, які треба берегти.

Відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" голова Закарпатської обласної виборчої комісії Віталій Куштан зачитав постанову про реєстрацію двох нових депутатів обласної ради. Після цього, згідно з чинним законодавством, депутати Федурця Василь Васильович (від ВО "Батьківщина") та Черевко Павло Павлович (від "Сильної України" ) склали присягу депутата та скріпили її текст своїми підписами.

Далі Іван Іванович інформував про кадрові призначення. Так, начальником Державної екологічної інспекції в Закарпатській області призначено Сергія Рішка, а керуючим справами виконавчого апарату облради – Михайла Поповича.

Приступивши до затвердження порядку денного другого пленарного засідання другої сесії обласної ради, головуючий наголосив, що до нього включені питання, перенесені з попереднього пленарного засідання, а також інші проекти рішень, зініційовані обласною державною адміністрацією, які потребують розгляду.

Згідно з Регламентом роботи обласної ради на засіданнях постійних комісій обласної ради, а також на засіданні президії обласної ради, які відбулися 27 грудня, вони були детально розглянуті та опрацьовані. То ж депутати оперативно затвердили порядок денний та регламент роботи без зауважень. Після чого Іван Балога оприлюднив депутатські запити.

Так, депутат обласної ради Габор Кінч звернувся з депутатським запитом щодо передбачення в обласному бюджеті коштів на 2011 рік для оснащення місць депутатів обласної ради обладнанням, необхідним для підключення ноутбуків до електричної мережі. Габор Йожефович звернувся також з депутатським запитом щодо передбачення коштів в обласному бюджеті на наступний рік для придбання і встановлення світлофора на перехресті вул. Б.Хмельницького з вул. Вершмарті та Зріні в місті Берегово.

Депутати Ігор Свищо, Степан Медвідь, Чаба Пейтер, Василь Брензович та Віктор Трикур звернулись з проханням прийняти необхідні рішення для завершення добудови нового корпусу Берегівської угорської гімназії, оскільки цей навчальний заклад є важливим для мешканців усього району та угорської громади Закарпаття. Ці ж депутати направили голові облради ще одне звернення, в якому йдеться про необхідність проведення капітального ремонту Рафайлівського дошкільного навчального закладу цього ж району, що дало б можливість створити відповідні умови для виховання, навчання дітей дошкільного віку та відкриття другої групи для охоплення дошкільною освітою 80 % дітей. Дитсадок розпочав існування у 1960 році в приміщенні церковної громади. Приміщення старі і знаходяться в аварійному стані.

Михайло Цірик, Михайло Шелевер, Олег Палінкаш звернулись із запитом щодо термінового виділення коштів для виконання першочергових робіт із ліквідації наслідків стихійного лиха , що сталося 7-10 грудня 2010 року, з метою відновлення проїзду в присілках Яблучниця та Прочка села Лопухово Тячівського району.

У новий рік – з новими рішеннями
Люди звикли зустрічати Новий рік з новими проектами, програмами, то на порядок денний було винесено низку актуальних питань, серед яких – "Про Програму економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2011 рік", "Про обласний бюджет Закарпатської області на 2011 рік", "Про Програму підтримки малого підприємництва в області на 2011 – 2012 роки", "Про Програму реалізації природоохоронних заходів на 2011 рік", "Про сприяння розвитку на території області спортивної та туристичної інфраструктури", "Про внесення змін до Регіональної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008 – 2011 роки", "Про укладення Угоди щодо регіонального розвитку Закарпатської області між Кабінетом Міністрів України та Закарпатською обласною радою" тощо.

На сесії головуючий також інформував присутніх про виконання депутатських запитів стосовно реагування центральних органів державної влади на звернення депутатів обласної ради з низки важливих для нашого краю проблем соціального та економічного розвитку. Зокрема, надійшла відповідь на звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо виділення Закарпатській області додаткового фінансового ресурсу на вирішення проблем, пов"язаних із забезпеченням асигнувань видатків на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, прийнятого на першому пленарному засіданні першої сесії обласної ради VІ скликання 23 листопада 2010 року. Так от, - наголосив Іван Іванович, - Міністерство фінансів України повідомило, що прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.11.2010 №2212-р "Про перерозподіл деяких бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів на 2010 рік". Згідно із цим документом передбачено додаткову дотацію з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у сумі 4062,9 тисячі гривень.

Оскільки на засіданні президії обласної ради спільно з керівниками облдержадміністрації та обласних управлінь було опрацьовано 29 зауважень і пропозиції до 9 проектів рішень, висловлені на засіданнях постійних комісій, то частина із них врахована, з окремих - дані доручення президією та отримані роз'яснення від управлінь. Решту депутати розглянули в сесійній залі. Серед перших питань порядку денного депутати розглянули та ухвалили рішення "Про постійні комісії обласної ради" та "Про делегування повноважень обласної ради VI скликання обласній державній адміністрації.

Затим затвердили Програму економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2011 рік, яка насправді визначає магістральні шляхи діяльності виробничих галузей та соціальної сфери краю. Мета цієї Програми - забезпечення оптимального балансу інтересів держави, місцевих органів влади та самоврядування, найманих працівників та власників. Вона відповідає завданням та пріоритетним напрямам Державної стратегії регіонального розвитку до 2015 року та Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року (із змінами та доповненнями, внесеними у зв'язку з світовою фінансовою кризою).

Відповідно до результатів соціально-економічного розвитку області, виявлених проблем, з урахуванням загальнодержавних пріоритетів, визначені першочергові цілі, пріоритети соціально-економічного розвитку та система основних завдань і заходів щодо реалізації державної політики розвитку регіону та критерії їх досягнення, координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які спрямовані на реалізацію визначених завдань, послаблення реальних загроз кризових явищ в економіці області шляхом виконання антикризових заходів на регіональному рівні. Як випливає з показників господарського комплексу області у січні-жовтні 2010 року зафіксовано часткове покращення економічного та соціального розвитку Закарпаття.

Приміром, у січні-жовтні 2010 року обсяги випуску промислової продукції зросли порівняно з відповідним періодом 2009 року на 42,3 відс. У переробній промисловості області спостерігався ріст на 45,0 відс. Високі темпи приросту випуску продукції і в машинобудуванні, хімічній та нафтохімічній промисловості, целюлозно-паперовому виробництві.

То ж основна мета розвитку регіону у 2011 році вбачається в економічному зростанні, поліпшенні інвестиційного клімату, що стане базовою передумовою для розв'язання соціальних проблем та підвищення добробуту населення нашого краю.

Рішення про обласний бюджет на 2011 рік привітали оплесками.

Обсяжний документ "Про обласний бюджет на 2011 рік" було також затверджено майже одностайно. До прийняття головного фінансового документу і депутати обласної ради, і керівництво області підійшли збалансовано. Насамперед передбачено фінансування захищених статей і можливості продовжити розвиток області. Головне, - як зазначив Іван Балога, - що в новий рік ми входимо з новим бюджетом. Відтак будемо спільно з профільними управліннями вивчати потреби краю та його жителів, вимоги дня, опрацьовувати їх і у такий спосіб удосконалювати цей, важливий документ відповідно до наповнення.

На 2011 рік, як зазначається в цьому документі, прогнозуються відновні процеси в економіці та уповільнення інфляційних процесів. За попередніми розрахунками Міністерства економіки України реальний темп зростання ВВП у 2011 році становитиме 4,8 відс. Розрахунок показників доходів обласного бюджету на 2011 рік здійснено з врахуванням показників економічного і соціального розвитку області.

Цьогоріч приділятиметься посилена увага охороні здоров'я, освіті, культурі, соціальному захисту людей.

Знайшов схвальну підтримку у депутатів і проект рішення "Про Програму реалізації природоохоронних заходів на 2011 рік".

Адже збереження та охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів є особливо важливим питанням і невід'ємною частиною соціального та економічного розвитку області, забезпечення екологічної безпеки населення краю.

Зростає розрив між прогресуючим накопиченням побутових відходів і заходами з їх утилізації та знешкодження, що загрожує ускладненням екологічної ситуації в області.

Геополітичне розташування краю, велика кількість мінеральних джерел та санаторно-курортних і туристично-рекреаційних об''єктів, найбільша в Україні розгалуженість водної мережі, малоземелля, велика густота населення, насиченість території транспортними комунікаціями, також сприяють актуалізації проблеми відходів, які є ще одним джерелом забруднення водних та земельних ресурсів області.

З метою створення регіональної системи моніторингу довкілля, складовою якої є також і вивчення впливу на навколишнє середовище в Закарпатській області діяльності об'єктів сусідніх держав, утворено міжвідомчу комісію з питань моніторингу довкілля, затверджено її склад та положення. Таким чином, реалізація Програми ставить за мету: зменшення забруднення атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів; проведення постійного моніторингу навколишнього природного середовища області та підвищення екологічної культури населення. Внесли депутати зміни до "Регіональної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008 – 2011 роки" затвердженої рішенням обласної ради від 25 липня 2008 року №609.

На сесії депутати надали згоду і на прийняття майна у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області -Ужгородський палац дітей та юнацтва "ПАДІЮН" та ухвалили рішення щодо депутатських звернень до вищих органів влади. Серед них - з поліпшення залізничного та повітряного сполучення краю зі східними та південними областями України з метою забезпечення збільшення туристичних потоків в Закарпатську область.

На виконання протокольного доручення від 16 грудня 2010 року, даного головою облради Іваном Балогою, обласні парламентарі підтримали пропозиції начальника обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимира Чіпака щодо розв'язання проблем відведення земель для спорудження захисних дамб, акумулюючих протипаводкових водосховищ і польдерів, а також план заходів із запобігання затопленню населених пунктів і джерел їх фінансування.

На звершення сесії Іван Балога подякував депутатам за добру роботу та привітав їх та усіх присутніх з Новорічними і Різдвяними святами, побажав, щоб їх краса і сила об'єднувала наші почуття і помисли в ім'я політичної стабільності, економічного прогресу, гідного поступу України, розквіту рідного Закарпаття, добробуту, щастя всіх і кожного з нас! А колядницький гурт Ужгородського РБК привітав депутатський корпус щедрівками.

28 грудня 2010р.

Теги: облрада, сесія, засідання, депутати, бюджет

Коментарі

УРКА 2011-01-02 / 15:39:00
Наші депутати знають тільки " ТАМ СИДЕЛА УРКА ВКОЖАНОЙ ТУЖУРКЕ..."

ІВАН 2010-12-29 / 15:45:00
Голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола КОСТЯК стурбований тим, що частина депутатів Херсонської обласної ради не співають Гімн України.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це головний чиновник області повідомив сьогодні на початку пленарного засідання облради.

«Я хочу висловити зауваження. На початку наших сесій (облради - УНІАН) завжди грає Гімн України. Щоб ми відчували гордість і відповідальність. Але я помітив, що деякі депутати мовчки слухають гімн, не відкриваючи рота. Можливо, вони не пам’ятають його слів», - сказав М.КОСТЯК.

За словами М.КОСТЯКА, він вважає правильним, коли депутати обласного представницького органу співають гімн перед початком своїх сесій (УНІАН)
А хто із закарпатських депутатів уміє співати Гмн?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини