На Закарпатті міліція вилучила 1000 ялинок лише в одній машині

У ці передсвяткові дні закарпатські міліціонери проводять спецоперації під умовними назвами “Ялинка” та “Петарда”, метою яких є запобігання незаконному вирубуванню та збуту хвойних дерев, торгівлі у заборонених місцях ялинками та піротехнічними засобами.

На Закарпатті міліція вилучила 1000 ялинок лише в одній машині

За інформацією начальника ВГБ УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Василя Швенди, міліція відпрацьовує в усіх районах краю ринки та інші місця, де здійснюється торгівля ялинками та піротехнічними засобами. Щодо останніх, то в області 44 фізичні особи (приватні підприємці) мають офіційні ліцензії з Департаменту громадської безпеки МВС України на право реалізації піротехнічних засобів. У ліцензіях чітко вказані місця, де підприємець може здійснювати реалізацію такої продукції. Якщо ж  він продаватиме її деінде, то може позбутися ліцензії.

Петарди та інша святкова "амуніція" продаватимуться  в супермаркетах, спеціалізованих магазинах, де продавці пройшли відповідні навчання щодо поводження з цими небезпечними товарами. На ринку по вул.Краснодонців в Ужгороді теж працює один такий спеціалізований магазин.

За незаконну реалізацію піротехнічних засобів (на ринках, вулицях тощо) закон передбачає адміністративну відповідальність (себто штраф) із конфіскацією товару. Зокрема, штраф  від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (595-1020 гривень). Такі справи розглядаються в суді, міліція лише вилучає продукцію, складаючи відповідний акт. Є вже перші вилучення петард на стихійних ринках в Ужгороді, Мукачеві тощо. Карається також реалізація піротехнічної продукції неповнолітнім особам.  А якщо самого підлітка міліція спіймає з піротехнікою, то штраф очікує його батьків. 

Водночас міліціонери наголошують на небезпеці купівлі піротехнічних засобів "з рук" і радять, купуючи такі товари, в першу чергу звернути увагу на інструкцію до виробу. Останні мають викладатися українською або російською мовами. Якщо ж цього немає, то така продукція—"лівак", що не пройшов сертифікації в Україні, а тому ніхто не несе відповідальності за технічну якість та  безпеку такого виробу. 

В останні роки в краї сталася низка випадків травмування піротехнічною продукцією, в тому числі й з фатальними наслідками. Тому міліціонери наголошують на небезпеці поводження з піротехнічними засобами осіб у стані алкогольного спяніння, а  також дітей.

Купуйте піротехнічні засоби лише в сертифікованих точках продажу,– каже полковник Швенда. — Там ця продукція сертифікована та перевірена, і під час її правильного використання є гарантія безпеки та недопущення непередбачуваних наслідків. Водночас досвід свідчить, що на свята таку продукцію в основному застосовують громадяни в стані алкогольного спяніння, що вже таїть небезпеку. Порушуючи правила безпеки та втрачаючи пильність, громадяни наражають на небезпеку і себе, й оточення. Особливу небезпеку таїть така "іграшка" в руках дітей. Не допустіть лиха!

Щодо  реалізації ялинок, то в усіх населених пунктах краю місцева влада чітко визначила спеціальні місця, де можна придбати "легальну" ялинку. В Ужгороді таких місць п'ять.

За торгівлю "з рук" штрафуватимуть. Зокрема, ст.160 Адмінкодексу (торгівля у невстановленому місці) передбачає штраф від шести до 15 неоподатковуваних мінімумів (102-255 грн.), ст.159 (порушення правил торгівлі на ринках) — попередження або накладення штрафу на посадових осіб від трьох до семи мінімумів (51-119 грн.), а на самих продавців ялинок — штраф у сумі від 17 до 51 грн. з вилученням товару.  Якщо ж спіймають того, хто рубає в лісі ялинку, то його очікує штраф у сумі 85-170 гривень. А за вирубування зеленого насадження у заповідній зоні (до слова, заповідниками вважається значна територія закарпатських лісових угідь) очікує й кримінальна відповідальність, згідно ст.246 Кримінального кодексу України,  незалежно від кількості зрубаних дерев. Санкція цієї статті передбачає  штраф від 850 до 1700 грн., або арешт на строк до півроку, або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією всього незаконно добутого.

Є вже й перші жертви "ялинкового" бізнесу. Тячівські дільничні в ході проведення операції "Ялинка" затримали вечірньої пори вантажівку "Вольво" під керуванням приватного підприємця, який перевозив 1000 ялинок. Позаяк супровідні документи на товар викликали в правоохоронців сумнів щодо їх достовірності, машину з вантажем було доставлено на штрафмайданчик райвідділу міліції для з'ясування обставин справи.

Ще сотню зелених красунь перевозив у мікроавтобусі "Фіат" 45-річний водій, якого працівники ДАІ зупинили в Міжгірї. Документи на ялинки теж виявилися сумнівними. Відпрацювання в області тривають.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

22 грудня 2010р.

Теги: ялинка, петарди, штраф

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини