"Регіонали" блокують скасування завищених тарифів на проїзд в ужгородських маршрутках (ВІДЕО)

Найгарячішим моментом 3-ї сесії Ужгородської міської ради VI скликання, що відбулася у вівторок, 21 грудня, стало питання про підвищення тарифів на перевезення у міському транспорті Ужгорода.

"Регіонали" блокують скасування завищених тарифів на проїзд в ужгородських маршрутках (ВІДЕО)

Це питання було обговорено на сесії у зв'язку з численними зверненнями громадян міста, які обурюються рішенням міської влади підняти ціну за проїзд у маршрутних таксі до 2 грн. та вимагають його скасування. Серед аргументів наводилась економічна необґрунтованість такого тарифу. На розгляд міського голови також потрапив депутатський запит партії Єдиний Центр, де йдеться про порушення у проведенні тендеру на маршрутні перевезення.

Зокрема, як аргумент у тексті запиту приводиться факт оприлюднення в регіональних ЗМІ результатів конкурсу та прізвищ підприємців-переможців ще за тиждень до його офіційного завершення. На думку депутатів Єдиного Центру, це свідчить про нелегітимність результатів конкурсу. Депутати також довели до відома міського голови наступну інформацію: за збереження ціни на перевезення у розмірі дві гривні з перевізників збирають кошти з перевізників – 200 гривень за автобус, що становить приблизно 40 тис. гривень на місяць.

У зв'язку з викладеними аргументами, депутати партії Єдиний Центр звернулись з проханням перевірити результати тендеру, технічну відповідність транспортних засобів вимогам тендеру та з'ясувати, хто займається поборами з перевізників.

Депутатський запит такого самого змісту подала також фракція партії "Батьківщина". Відрізнявся він лише проханням створити відповідну комісію та провести всебічний аналіз ціноутворення у галузі маршрутних перевезень містом Ужгород та на основі цього аналізу встановити нові, ОБГРУНТОВАНІ, тарифи на перевезення, враховуючи соціальну незахищеність більшої частини населення міста.

Також до міського голови надійшло звернення від підприємців-перевізників, які просять не відміняти ціну у 2 гривні, тому що, на їх думку, вона є обгрунтованою.

Після того як міський голова зачитав всі звернення до нього, він попросив висловитись з цього приводу депутатів Ужгородської міської ради.

Наводимо фрагменти декількох найцікавіших виступів:

Чи платитимуть ужгородці 2 гривні за проїзд у маршрутках? Думки депутатів розійшлись Мирослава Гасинець, "Єдиний Центр": Я вважаю, що рішення про підвищення тарифів на перевезення у міських маршрутних таксі є економічно необгрунтованим, принаймні жодного економічного обгрунтування ніхто не наводив. Слід врахувати також протяжність наших маршрутів – від 5 до 8 кілометрів, що набагато менше ніж у сусідньому Львові, де протяжність маршруту від 20 км.

Богдан Андріїв, Партія Регіонів: Я вважаю, що потрібно створити комісію з представників усіх фракцій та спеціалістів з управління транспорту, щоб це питання розглянули фахівці і дали фахову оцінку.

Чи платитимуть ужгородці 2 гривні за проїзд у маршрутках? Думки депутатів розійшлисьАнатолій Ковальський, Партія Регіонів: Пані Гасинець та її колеги вирішили впливати на ціноутворення політичним шляхом, але безпеку та комфорт громадян при перевезенні неможливо купити за низьким тарифом. Це дешевий популізм.

Олександр Доктор, "Єдиний Центр"Пане Ковальский, можна подумати що після того, як змінилась ціна, всі ужгородські маршрутки поміняли на нові! Давайте не будемо називати так бажання деяких перевізників заробити більше на нас, мешканцях Ужгорода. Я прошу поставити цей запит на поіменне голосування, нехай ужгородці бачать, хто за них.

Іван Волошин, "Єдиний Центр": Шановні депутати, чи не здається вам дивним, що ближче до виборів, за тиждень до оголошення результатів конкурсу, у ЗМІ опублікували прізвища переможців? Про що це може свідчити, як ви гадаєте? Це по-перше. По-друге, я сам займався транспортним бізнесом. Не можуть 50 тисяч ужгородців з зарплатами 900 гривень і пенсіями 600 гривень бути заручниками двох-трьох бізнесменів, які контролюють всі перевезення у місті.

Юрій Беляков, Партія Регіонів: З усього, що було тут сказано, я можу зробити висновок: хтось намагається заробити політичні дивіденди, не знаючи реальної ситуації із транспортом у місті Ужгороді. У нас на даний момент 19 перевізників, а не 2 підприємці. І у тих 19 перевізників, шляхом здачі автобусів в оренду, помістилося біля 60 перевізників, замість 80, які працювали раніше. Деякі депутати вже підходили до мене і намагались дізнатись, чи можна поставити свої автобуси на маршрут.  А після того, як я сказав, що конкурс вже проведено і зробити цього неможливо поза конкурсом, пішов оцей "броунівській рух". Що стосується проведення конкурсу. В мене теж спочатку була думка розглянути його легітимність. Коли ми з юристами перевірили документи, то виявили, що документи зроблені на належному юридичному рівні. Що стосується двох гривень за перевезення. Звернення підприємців-перевізників щодо розрахунку, який стосується економічної доцільності перевезення за 2 гривні, були зроблено ще в червні 2009 року. Цей розрахунок зроблено з рівнем рентабельності для підприємців в 9%, а не з попереднім рівнем в 14%. На рахунок машин – ви кажете, немає змін в тих машинах, які почали використовувати. Зайдіть до мене, в мене є всі документи.  Пасажироємність машин збільшилась на 1000 з лишком пасажирських місць. Якщо раніше перевезення в місті Ужгороді здійснювали 289 маршрутних таксі, то зараз здійснюють 193 одиниці. А що стосується тарифів – у нас є відділ цін і тарифів у відділі економіки, всі ціни погоджені з ними. До того ж, ці тарифи прийняті як тимчасові. Вони відправлені зараз в Міністерство економіки, де буде зроблено розрахунок та погодження. Також туди були направлені дані по наших транспортних засобах, кілометражу маршрутів, пасажироємності. Ви проводили аналогії з іншими містами – Києвом, Львовом. Але там ви ніколи не побачите порожню маршрутку. У нас основний потік людей іде ранком та ввечері. Вдень маршрутки не заповнені, або там їде 2-3 людини. Що стосується інтервалу руху. Я вважаю, що наше завдання створити такий графік руху, який існує у Європі – час прибуття, який вказаний на зупинці співпадає з реальним графіком прибуття маршруток. Але у нас це неможливо через об'єктивні обставини. Я підтримую депутатську пропозицію про те, щоб зробити комісію, делегувати від кожної фракції по одному депутату, делегувати представників транспортного відділу, а також – представників від перевізників. Щоб в нормальній обстановці вивчити всі документи.

Павло Чучка, партія "Батьківщина": Порахувати собівартість маршрутних перевезень не важко, варто лише зібрати вихідні дані, була пропозиція створити комісію, підняти всю документацію і з'ясувати. Бо поки що чуємо лише аргументи на користь принципу "очень денег хочется", а його можна поламати лише аргументованим розрахунком. Це питання без емоцій вирішується у паперовому вигляді.

Василь Гнатків, партія "Батьківщина": У Львові середній кілометраж 20-25 кілометрів – ціна 1,75 грн., у нас середній кілометраж 5 – ціна 2 грн.. І згоден з пропозицією про створення комісії, але думаю, що логіка підкаже, газ у Львові не дорожчий, автозапчастини до автобусів також.

Чи платитимуть ужгородці 2 гривні за проїзд у маршрутках? Думки депутатів розійшлисьВіктор Щадей, партія "Батьківщина": Я тільки зауважу, що ми не можемо говорити про якусь прозорість, що про неї згадував пан Беляков. Можу сказати як відбувався моніторинг перевезень після 16 грудня. Я звернувся у комунальну службу пасажирських перевезень, щоб мені надали інформацію про те, скільки маршруток виїхало зранку і на який маршрут – мені відмовили. Таку інформацію депутатам у цій службі надавати зобов'язані. Чому ж ви дивуєтесь, що депутати хотять з'ясувати, що ж коїться у цій галузі?

 Іван Колодій, партія "Батьківщина": "На відміну від деяких депутатів я їжджу у маршрутках. І те, що маршрутки перевозять у нас по 2-3 пасажири – це неправда. Водій не поїде з кінцевої зупинки, поки не набере пасажирів на всі сидячі місця. З приводу антимонопольного комітету можу сказати, що ми вже звертались влітку до нього, і антимонопольний комітет скасував підвищення ціни. Дуже дивним і не зрозумілим є те, що він погодив це рішення тепер.

Наступна сцена за участі депутатів Белякова та Волошина запам'яталась найбільше.

Іван Волошин, "Єдиний Центр": Тут нашу фракцію звинувачують у спробі отримати політичні дивіденди, то я можу сказати що декотрі депутати і начальники відділів, очевидно, збираються отримувати доларові дивіденди з маршрутних перевезень у місті.

Юрій Беляков, Партія Регіонів: Щодо доларового еквіваленту, то вже пішли чутки проте, що я "знімаю" по 200 гривень з маршруток в місяць, навіть суму мені вирахували 40 тисяч гривень.

Іван Волошин, "Єдиний Центр": (з гумором) Я чув також про 200 гривень, але не була озвучена вся сума (після цієї репліки зал вибухнув сміхом -. ред.)

Після висловлювань всіх бажаючих депутатів питання про творення комісії було поставлене на голосування і підтримане більшістю депутатів. Отже, з 22 грудня комісія розпочне свою роботу.

Після сьогоднішнього засідання Ужгородськоїї міської ради вже можна судити про те, хто з депутатів захищає інтереси ужгородців, а хто намагається наповнити власні кишені. А остаточний висновок можна буде зробити після того, як будуть ретельно проаналізован всі дані, отримані в результаті роботи створеної комісії. Ужгородцям залишається зачекати до наступного засідання міської ради ще в цьому році. Очевидно, що зростання вартості проїзду у маршрутних таксі, на додаток до росту цін на продукти та комунальні послуги, лягло непосильним тягарем на обмежені бюджети більшості ужгородців. Але, нажаль, окремі депутати погано знайомі з фінансовою спроможністю громадян. 

22 грудня 2010р.

Теги: перевезення, маршрутки, тарифи

Коментарі

Бувший маршрутчик 2010-12-23 / 00:38:00
Баньдюковичі всюди. Зробили б по 1 грн. і допустили до конкурсу усіх бажаючих і були б машини і були б перевізники. А то монополізували визначили своїх, закупили гробовози щоб більше вміщалось біомаси і тариф в 2 грн. Рентабельність 500% перевірено!

Шато-Гайяр 2010-12-22 / 11:23:00
Ще б пак, не лобіювали регіонали.

Перевезеннями займається і "АТП 12107", власником якого є регіонал. Так от - спочатку він там розвалив центраілзований автопарк, а тепер таки спромігся випустити на маршрут ГАЗи. От і треба гроші відбити.

Дайош 1.50!

2010-12-22 / 08:44:00
повідомлення писалось вночі, там інша нелогічність.
якщо кількість місць зросла на тисячу, то чому тоді протести?

Свояк 2010-12-22 / 08:37:00

Щось у підготовці матеріалів не вяжеться, у вівторок було 21 грудня, а 22 грудня сьогодні, тобто - середа. А!



Виправили.:) Дякуємо. Адмін

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини