Відбулися Загальні Збори духовенства Хустської Єпархії УПЦ (ФОТО)

14 грудня 2010 року у Св. Миколаївському монастирі с. Іза-Карпутлаш відбулися Загальні Збори Хустської Єпархії УПЦ. Перед початком, Високопреосвященнійщий Марк, Архієпископ Хустський і Виноградівський, разом із духовенством єпархії відслужив молебень перед ракою з мощами прп. Алексія Карпаторуського, Сповідника.

Відбулися Загальні Збори духовенства Хустської Єпархії УПЦ (ФОТО)

Згідно рішення Єпархіальної Ради, на збори запросили представників Протипожежної Служби для доповіді про ваважливість дотримання правил протипожежної безпеки у храмах та суспільних місцях. З доповіддю виступив представника Управління МНС у Закарпатській області Віталій Лінарт.

Від високопосадовця було приємно почути, що за 2010 рік у храмах області не сталося жодної пожежі. Проте, у храмах та церковних будинках неодноразово виявлялися порушення протипожежної безпеки: неправильне з'єднання електричних дротів, використання нагрівачів із відкритим вогнем, відсутність або наявність застарілих чи закордонних зразків вогнегасників, які не відповідають українським стандартам. Пан Лінарт запросив священнослужителів єпархії до співпраці у рамках проведення огляду храмів та будівель, а також попросив довести до парафіян необхідність дотримання правил протипожежної безпеки. У кінці виступу, Віталій Степанович відповів на запитання. Правлячий архієрей єпархії Високопреосвященнійший Марк підтримав таку пропозицію про співпрацю, та вказав на необхідність забезпечення храмів засобами протипожежної безпеки.

Після доповіді представникак МНС у Закарпатській області до зборів із звітом про свою діяльність за 2010 рік звернувся Архієпископ Марк. Владика повідомив, що цього року він відслужив 166 літургій і служив майже у всіх благочиніях. Крім того, архієрей провів виїзні збори у всіх благочинницьких округах єпархії, що дало йому змогу побачити реалії життя та звернути увагу на наріжні проблеми ввірених йому парафій. За 2010 рік у єпархії відбулося 11 священницьких та 13 дияконських хіротоній. Всі нові священнослужителі призначені на конкретні місця для несення покладеного на них послуху.

За цей же час Його Високопреосвященство освятив 14 нових престолів у храмах та 4 місця під будівництво нових храмів.

Як Постійний Член Священного Синоду УПЦ, протягом 2010 року владика Марк взяв участь у Засіданнях Священного Синоду УПЦ.

Після того, як Архієпископ Марк довів до відома Зборів інформацію, яка регулярно поступає з Канцелярії Київської Митрополії та Синодальних Відділів, Його Високопреосвященство звернув увагу на порядок під час богослужінь. "Необхідно памятати про святість місця та висоту священницького служіння,"- сказав владика. Також було відмічено про необхідність вчасно реагувати на виникаючі проблеми парафіяльного життя, повідомляти правлячого архієрея при виникненні конфліктів та спірних питань.

Як правлячий архієрей, владика Марк подякував усім священнослужителям за допомогу у зборі коштів на будівницво адміністративного корпусу Хустської Єпархії та попросив настоятелів храмів подякувати від його імені всім парафіянам, які внесли посильну допомогу.

Протягом 2010 року було створено три нові відділи Хустської Єпархії - Молодіжний, Місіонерський та Паломницький. Згідно указів, Головами цих відділів призначені відповідно прот. Николай Гамада, прот. Іоанн Коротков та ієром. Венедикт (Хромей). Голова Фонду Матеріальної Допомоги Хустської Єпархії прот. Стефан Данило доповів, що у 2010 році за допомогою звернулося 37 осіб, яким було надано щоквартальну допомогу. Крім цього, було призначено одноразові допомоги. Загалом було надано допомоги на суму 42600 гривень.

Голова Молодіжного відділу прот. Николай Гамада повідомив, що відділом було проведено Різдвяний та Пасхальний Концерти. З благословення правлячого архієрея, молодіжна команда Хустької Єпархії брала участь у міжнародному православному турнірі популярної гри "Що? Де? Коли?", яка проходила у Криму, та зайняла п'яте місце серед 25 команд-учасниць. Інша молодіжна команда взяла участь у міжєпархіальному турнірі з міні футболу та зайняла друге місце.

Архімандрит Алексій (Бринчак), секретар Хустького Єпархіального Управління, розповів про важливі моменти із життя єпархії.

На зборах дуже жваво обговорювалися питання пастирської практики та дисципліни. Перед завершенням Загальних Єпархіальних Зборів всі присутні проспівали "Вічну Пам'ять" спочилим цього року священнослужителям, повідомилим Закарпаття онлайн в Хустській єпархії УПЦ (МП).

20 грудня 2010р.

Теги: Марк, єпархія, УПЦ, храми

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини