У Голятинській ЗОШ на Закарпатті відбулася традиційна посвята в козачата та висвята в джури (ФОТО)

Уже традиційно 6 грудня, у День Збройних сил України, в Голятинській ЗОШ І-ІІІ ст., що на закарпатській Міжгірщині, збираються воїни різних поколінь, які розповідають учням про службу в армії, діляться набутим досвідом і, звичайно, змагаються в навиках та силі.

У Голятинській ЗОШ на Закарпатті відбулася традиційна посвята в козачата та висвята в джури (ФОТО)

Так було і 11 років тому. Після урочистого святкування та веселих змагань у школі вирішили створити молодіжний клуб "Козак", до якого ввійшли хлопці-старшокласники та військовослужбовці, які демобілізувалися із Збройних сил. Впродовж трьох років гарту та вишколу через "молодого козака" пройшли всі старшокласники, які неодноразово захищали спортивну честь школи, району, навіть області з різних видів змагань військового багатоборства.

Про діяльність дитячої шкільної козацької організації "Паланка", яка створена на базі школи, неодноразово йшлося на шпальтах районки, а систематична участь голятинських козачат у заходах різних рівнів вже нікого не дивує. В чому ж феномен виникнення в Голятині такої потужної дитячої організації? На це запитання можна з легкістю відповісти, завітавши на свято заснування голятинського козацтва, яке щороку тут відзначають на Покрова Божої Матері — 14 жовтня.

Цьогоріч посвяту в козачата та висвяту в джури приурочили 19-річчю Збройних сил України. У торжествах взяли участь поважні гості з району та із-за його меж — головний крайовий отаман ККТ "Закарпатська Січ", генерал-отаман Олександр Олександрович Морозько, представники свалявського куреня реєстрового козацтва Томаш Васильович Горват, срібний призер Європи з метання молота, Іван Васильович Воробканич, директор Свалявської ЗОШ №1 та інші.

... В шкільному спортзалі вишикувалися учнівські загони (сотні). Директор навчального закладу Іван Миколайович Попович дає команду "струнко" і під Гімн України свято оголошує відкритим. Починаючи з найменших школярів і закінчуючи педколективом, тримаючи руку на серці, всі виконують Державний гімн. Від такого дійства стає зрозуміло, що все тут по-справжньому, не відчувається спекуляція національною ідеєю, тут її кують.

Урочисту частину вступним словом розпочав директор школи Іван Попович. Привітавши всіх з святом, запросив до слова генерала Закарпатської Січі Олександра Морозька, який визнав успішну першість Голятинської ЗОШ на обласному рівні із залучення молоді до участі в національному, історико-культурному русі під назвою — козацтво. Висловив впевненість, що цей досвід у недалекому майбутньому започаткують всі навчальні заклади Закарпаття і побажав учням міцного здоров'я, щастя та відмінних оцінок.

Із словами вдячності за запрошення на торжество звернувся до присутніх заступник селищного голови, депутат районної ради Василь Юрик. Василь Васильович відзначив високий рівень патріотичної роботи в школі, висловив свої позитивні емоції від побаченого. Учням побажав веселих новорічних та різдвяних свят, щедрих подарунків від святого Миколая-Чудотворця, які символічно не забаряться від селищного голови смт. Міжгір'я Василя Щура.

Директор школи І.М. Попович зреагував на виступ гостя оптимістичною реплікою: "Ми знаємо, віримо і сподіваємося, що такі люди можуть виступити спонсорами важливої справи та національної ідеї".

Всі школярі були приємно вражені від того, що добре їм відомий оператор студії "Ера", постійний гість таких урочистостей Роман Костюк згідно із наказом за №6/10 Крайового отамана призначений його заступником і осавулом українського козацтва. В цей день разом з Романом Івановичем присягнули на служіння українському народу реєстрові козаки з сіл району, які зачислені до Міжгірського куреня — Іван Федорович Бунча (Майдан), Ярослав Дмитрович Міщанин (Синевир), Ярослав Ярославович Чопей (Репинне) та Михайло Михайлович Рошинко (Майдан).

Найпершу сходинку в ієрархії козацького війська пройшли і найменші школярі, яких прийняли в козачата і джури. Посвідчення про офіційний вступ до лав козацької дружини їм вручив генерал Закарпатської Січі. Передували цій незабутній урочистості демонстрування учнями знань щодо традицій Запорізького війська, відповіді на запитання вікторини та козацької старшини.

До всього сказаного не зміг не приєднатися один з родоначальників, батько ідеї відродження козацького руху в с. Голятин Іван Михайлович Тереля, який з радістю зізнався, що це свято для нього важить дуже багато. Адже 11 років тому вони з однодумцями й гадки не мали, що їхня ідея набуде такого розмаху.

Перейнявши структуру козацького війська, його традиції, в Голятині вдалося створити власну формулу виховання молоді на ідеях патріотизму, любові до Батьківщини та рідного краю. Заради об'єктивності варто сказати, що в багатьох школах Міжгірщини діють різні молодіжні учнівські організації, які мають за мету виховувати справжніх патріотів нашої держави. Але поки що таких результатів, яких досягла Голятинська ЗОШ у цьому напрямку, не бачимо. Сподіваємося, що цей позитивний досвід стане прикладом для наслідування іншими загальноосвітніми закладами району.

Віталія СИТА, педагог-організатор Голятинської ЗОШ. Андрій ГОЛОДНЯК, працівник райгазети "Верховина". Фото Тетяни КОСТЮК

18 грудня 2010р.

Теги: козак, джура, військо, Голятин

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини