Про Пласт, його різдвяні акції та вечорниці і передачу Вифлеємського вогню розповіли у прес-центрі „Закарпаття”

23 грудня у прес-центрі „Закарпаття” вперше відбудеться передача Віфлеємського вогню миру журналістам. Про це повідомив у п’ятницю координатор міжнародної акції „Вифлеємський Вогонь Миру” Андрій Ребрик.

Про Пласт, його різдвяні акції та вечорниці і передачу Вифлеємського вогню розповіли у прес-центрі „Закарпаття”

У прес-центрі „Закарпаття" пройшла перша цього року прес-конференція з новорічно-різдвяним настроєм. Розповісти журналістам про міжнародну акцію "Віфлеємський вогонь миру", про участь у ній Ужгородського осередку Пласту – Національної скаутської організації України та традиційні пластівські Андріївські вечорниці прийшли Софія Будник, голова Ужгородського осередку Пласту та Андрій Ребрик, координатор міжнародної акції "Вифлеємський Вогонь Миру".

Національна скаутська організація України уже дванадцятий рік поспіль на міжнародному рівні є офіційним учасником передачі Віфлеємського вогню у Відні, яку організовують австрійські скаути і австрійська телекомпанія ORF. Цей вогонь – свого роду символ примирення, очищення, розуміння – австрійські скаути привозять з Віфлеєму і на святковому богослужінні передають громаді, церквам та представникам інших країн та народів, аби вогонь міг прийти в дім кожної людини скрізь у світі.

Вифлеємський Вогонь Миру пластуни передадуть українській громаді, церквам, занесуть до дитячих притулків, лікарень, щоб ті, хто перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки.

„Буквально сьогодні, – сказав Андрій Ребрик, – офіційна українська делегація пластунів, 26 чоловік, від'їжджаємо до Відня, де завтра буде передача Віфлеємського вогню і ми відразу їдемо до Мюнхена де вперше відбудеться передача цього вогню українській діаспорі в Мюнхені." Вогонь мандруватиме в усі осередки, де є пласт, в т.ч й у Криму, а крім того Вогонь поїде до українських громад у Латвії, Литві, Естонії та Фінляндії. „Це ми практикуємо вже другий рік, – сказав Андрій, – і це дуже гарна практика." І додав, що цього року передача Вогню буде у вигляді естафети, коли Вогонь передаватиметься на 3 кордонах: у двох місцях польсько-українського кордону та на українсько-молдовському кордоні в Чернівецькій області. „Зараз ведуться перемовини про те, – згадав координатор акції, – щоб офіційно передати цей Вогонь міському голові Ужгорода, тому що така практика, коли Вогонь отримують не тільки церковні громади та неповносправні люди, досить поширена." Тут-таки Андрій Ребрик запропонував провести вперше передачу Віфлеємського вогню закарпатским журналістам, про що й було домовлено.

Про Пласт та його діяльність на Закарпатті розповіла Софія Будник, голова Ужгородського осередку Пласту. Метою Пласту є виховання молоді і для здійснення цього Пласт має різні засоби. Дітей віком від 11 до 18 років, так зване юнацтво, в Ужгороді є близько 40 чоловік, і з ними проводиться найрізноманітніша робота. „І оскільки джерелами пласту є козацтво , – розповіла пані Софія, – то ми намагаємося поєднувати козацькі традиції, форми із сучасним ладом України. ...Діти все роблять самі: складають протоколи, є писарями, скарбниками, тобто в ігровій формі вчаться робити усе те, що їм доведеться робити в дорослому житті.." А щоб діти знали українські традиції, Пласт проводить щороку „Андріївські вечорниці", на які через пресу пані Софія запросила усіх бажаючих. 

У неділю, 12 грудня, о 17.00 пластуни запрошують усіх бажаючих у Будинок „Просвіти", аби повеселитися й пограти традиційних українських ігор на Андрія. "Ми спробуємо відтворити давні Андріївські вечорниці: будуть ворожіння, будуть спільні ігри і забави і буде цікаве кусання калити", – розповіла Софія Будник, пообіцявши усім гостям частування варениками, пампушками, балабушками та узваром, які самі діти готуватимуть зі своїми виховниками та мамами. Крім того пані Софія наголосила на дрес-коді, обов'язковому на вечорницях: це вишиванка чи, принаймні, якийсь елемент українського строю.

Далі розмова йшла про будні Пласту: про сучасну нелегку роботу з дітьми, 80% з яких мають неповні чи неблагополучні родини, про підтримку стосунків зі старшими пластунами, т.зв. сенйорами, яких нинішні пластуни не забувають, щоразу запрошуючи на свої свята.

Поповнення пластунських лав відбувається постійно. Пані Софія каже, що цього року утворилися 3 нові юнацькі гуртки, які відбули ціле літо таборування. „Чим далі, – каже Андрій Ребрик. – тим важче таких дітей зацікавити. В них є сотні зацікавлень, від „ВКонтактє" до клею..." Щодо фінансування, то сьогодні Пласт, Всеукраїнська громадська організація, перебуває в основному на членських внесках та на ентузіазмі. Проте „момент, коли батьки вкладають гроші в дитину через Пласт, є дуже-дуже важливим і зараз набирає популярності", – додав Андрій Ребрик.

10 грудня 2010р.

Теги: Пласт, скаути, вечорниці, Вифлеємський Вогонь Миру

Коментарі

Лада 2010-12-11 / 23:21:00
Справді, куди ж без "елементів народного строю..."? Це ж найголовніше!!!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини