На території Солотвинського солерудника склалася надзвичайна ситуація державного рівня - Балога

Різке збільшення притоку підземних вод та активний розвиток техногенного карсту призвели до суттєвого погіршення навколишнього середовища та порушення безпеки промислових і житлових об’єктів смт. Солотвино. Про це сьогодні повідомив директор Департаменту цивільного захисту населення і територій МНС Василь Квашук під час брифінгу. Він зазначив, що Міністр МНС Віктор Балога вже звернувся з пропозиціями до Уряду України з метою термінового вирішення ситуації.

На території Солотвинського солерудника склалася надзвичайна ситуація державного рівня - Балога

Солотвинський солерудник – унікальне родовище, гірничі виробки якого використовувались для лікування хворих на бронхіальну астму. На 300-метровій глибині у шахтах солерудника щороку лікувалися десятки тисяч хворих. Солотвинський солерудник по праву вважається кращим в Європі, за висновками міжнародних консиліумів, оздоровлення тут найефективніше.

Упродовж 1998-2007 років експлуатація гірничих виробок на ДП "Солотвинський солерудник" здійснювалась в аварійному режимі. З 2007 року видобувні роботи фактично призупинено.

На даний момент, за висновками науково-дослідних інститутів подальша експлуатація соляних ресурсів Солотвинського солерудника та надання послуг алергологічним лікарням є неможливим. Причина – загроза техногенної катастрофи через некерований процес затоплення гірничих виробок та активний розвиток техногенного карсту.

Ситуація на території Солотвинського солерудника перебуває на контролі Президента України. 19 листопада Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів України врегулювати ситуацію, що склалася, зокрема, забезпечити фінансування ліквідації наслідків затоплення шахт солерудника, передбачити можливість використання гірничих виробок для лікування хворих на бронхіальну астму.

На виконання доручення Уряду України представники МНС виїхали безпосередньо на місце для вивчення ситуації. Сформовано робочу групу, якою 2 грудня 2010 року обстежено територію гірничодобувного підприємства. 

 На даний момент затоплено шахту №9 та відбувається некерований процес затоплення гірничих виробок шахти №8. Орієнтовні збитки внаслідок погіршення гідрологічної ситуації та припинення роботи шахт, складають понад 140 млн. грн.. Внаслідок втрати підземних відділень лікарень не отримали лікування понад 5 тисяч хворих.

Лише за останній квартал об'єм карстових провалів збільшився на 38%. Технічні і матеріальні ресурси, необхідні для їх засипки та рекультивації землі, оцінюються в 198 млн. грн.

У зоні можливих просідань та деформації земної поверхні розташовано 292 будинки, в яких проживає 1255 мешканців селища. В зоні ризику також об'єкти інфраструктури Солотвино – 2 школи, дитячі садочки, лікарня, поліклініка, водоканал, лінії електромереж, газопроводу та ділянки доріг. Розмір очікуваних збитків внаслідок провалів на зазначеній території може скласти 184,3 млн. грн.

З метою недопущення техногенної катастрофи у Солотвино, Міністр МНС Віктор Балога звернувся з пропозиціями до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова терміново провести міжвідомчу науково-екологічну нараду з питань подальшого використання соляних ресурсів Солотвинського рудника. За результатами роботи міжвідомчої наради визначити стратегію та план заходів щодо запобігання ускладненню екологічного стану території. Серед першочергових заходів – підготовка прогнозної карти розвитку провалля, визначення об'єктів інфраструктури, які потребують винесення за межі небезпечних територій, та перспективи подальшого використання соляних ресурсів родовища і відновлення функціонування алергологічних лікарень, повідомили закарпаття онлайн в прес-службі МНС України

.

09 грудня 2010р.

Теги: Солотвино, солерудник, Балога

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини