Ужгородський "Бліц" презентував хореографічну виставу "Колись було. Колись буде..." (ФОТО)

Великі зрушення на закарпатському культурному тлі відбуваються вкрай повільно, наче знічев'я. Проте, слід відзначити, що поодинокі ентузіасти не втрачають надії і продовжують радувати краян масштабними творчими дійствами. Таким зрушенням можна вважати і хореографічну постановку народно-художнього колективу «Студія сучасного танцю «Бліц» під керівництвом Олени Камінської та поставлену Тетяною Островерх, відомим в Україні й за її межами хореографом.

Ужгородський "Бліц" презентував хореографічну виставу "Колись було. Колись буде..." (ФОТО)

Що можна сказати про виставу? Звісно, можна згадати постановки "Тодеса", французьких хореографів, ба навіть популярний в Україні проект "Танцюють всі!" і сказати, що нашим танцівникам до їх рівня дуже далеко. А можна запитати себе: "А чи бувало вже у нас в Ужгороді щось подібне?". Відповідь буде однозначною  – ні!

І хоча половина танцівників на задньому плані танцювали упівноги і подекуди було видно метушню на сцені, команда "Бліцу" з поставленим завданням впоралася. Хореографія була складною  і відтворити її у повному обсязі змогли тільки кілька учасників постановки. Не можна не відзначити величезну роботу, здійснену командою щодо організації та подачі цього перформансу. Колектив "Бліцу" був першим на Закарпатті,  хто взявся за реалізацію такого шоу, і йому це вдалося.

Тепер детальніше про саму постановку. Частково враження зіпсував надто довгий вступ, у якому було показано фото та відеофайли підготовки колективу до вистави. Сама постановка повинна була розповідати  про зародження життя та еволюцію людини. Сюжет підкреслили фото, які представили глядачам у вигляді слайд-шоу. Інколи на сцені було занадто багато танцівників і у певних місцях вистава була просто перевантажена рухом, який створював враження не танцю, а місива. На початку вистави обличчя учасників виражали відстороненість і не виказували жодних емоцій – це стосовно недоліків.  А щодо позитивних моментів, то варто відзначити цікаві танцювальні елементи і багато гарних підтримок. Приблизно з середини вистави рухи виконавців стали складнішими і подекуди навіть змушували затамувати подих. Кілька сцен з великою кількістю задіяних у них танцівників, приблизно наприкінці,  вдалися на славу, на відміну від масових сцен на початку вистави. Варті похвали антураж і атмосфера в залі перед самою виставою, з цим досвідчена Олена Камінська впоралась на сто відсотків.

Остаточний вердикт: для Ужгорода  це була суперпостановка і, сподіваємося, не остання у цьому напрямку робота колективу. Є надія також на те, що танцівники з "Бліцу" невпинно намагатимуться підвищити власний рівень майстерності. Цей перший крок було зроблено непогано, а попереду ще багато вершин, які потрібно підкорити амбіційному ужгородському колективу.

Томаш Деяк, ВЗП

06 грудня 2010р.

Теги: Бліц, вистава, Колись було

Коментарі

Робін:) 2010-12-08 / 15:45:00
Я не танцюю.....але катигорично не згоден з цією статею...не розумію автора..Що поганого зробив тобі цей колектив?...На мою думку такі речі слід підтримувати,не кожен професіональний колектив станцює такі постановки.....ЦЕ БУЛА СПРАВЖНЯ БОМБА.....Дякую,хореографам,танцюристам і всім учасникам цього дійства...Ще з задоволеням схожу...БЛІЦ-НАЙКРАЩИЙ!!!!ТОМАШ-ЩАСТЯ!!!:)

sisi 2010-12-07 / 22:49:00
Для того, щоби писати про виставу, а тим паче танцювальну, потрібно спочатку прочитати відповідну літературу про, принаймні, танцювальні стилі та їх специфіку. На жаль, наші люди можуть давати лише критику, не розібравшись у суті справи. Журналісти, які приступають до написання своєї статті не набравшись відповідної інформації - краще б писали про спорт. Там набагато простіше, або про політику. Хоча... А те, що зробила Олена Камінська та ЇЇ "БЛІЦ" було блискавкою, яка всіх змусила задуматися над собою - чи варті ми взагалі чогось на цій землі. Якщо хтось йде у театр на виставу, то чекає однозначного викладення думки словами. Якщо на цьому спектаклі ми і не чули її. зате чудово бачили. Вся інформація і суть була викладена мовою, зрозумілою для всіх - мовою жестів та рухів. Це потрібно було бачити і відчувати!

2010-12-07 / 22:38:00

Antonio 2010-12-06 / 18:45:00
Я був на концерті, і особисто мені сподобалось ))) Можна сказати що я гарно провів час, спостерігаючи за цим дійством))) Я сам не танцівник, тому ні промахів ні якихось оплошностей не побачив ))))) А так, радий що сходив )))
А коментарі тут просто жесть!!!! хоч посміятись можна :Р))))

***** 2010-12-06 / 18:37:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Аня 2010-12-06 / 18:06:00
гм... прочитавши статтю і коментарі до неї, погоджусь з тим, що суб"єктивне ставлення можна було б в блозі написати...
вистава була хороша. як для ужгорода, так і для першого разу.
так, вона не досконала, але поставлену перед собою мету ансамбль добився..)
нам залишається тільки чекати нових звершень від колективу і дебюту Томаша Деяка :Р

Я там була))) 2010-12-06 / 17:52:00
Я була на виступі ііі.... мені сподобалось) були деякі моменти точніше 1 коли було шось не так, аперші 15 хвилин я сиділа з відкритим ротом дивлячись шо це буде))) настільки цікаво... юююйййЙ, сподуваюсь це не перший їх виступ з спектаклем))) і вуде ще багато) а стаття, ну писали її, ну не все гладко, але це початок))) длі буде ще краще і краще)))))))))))

Ксюха 2010-12-06 / 17:36:00
Ну що тут скажеш...Дивно таке читати..Чула багато різних думок на рахунок спектаклю, більшість глядачів дуже задоволена, звичайно знайшлись і ті кому не сподобалось, але ця стаття побила всі рекорди!!!
Можна зробити один висновок - люди з таким рівнем інтелекту не здатні зрозуміти мистецтво і адекватно його оцінити! Для таких людей, мистецтво це "Верка Сердючка", Вони цінять більше попсу, при якій не треба напрягати свої звивини, тому так і живуть - в маленькому красивому місті, яке з часом перетворюється в смітник і п"ятиетажні "коробки", такі люди не цікавляться тим, що відбувається навколо них, що відбувається з природою...вони палець об палець не стукнуть, щоб зробити цей світ трішечки крашим, їм легше взяти і критикувати роботу інших людей,Знаєте, як говорять :"
Кто может, тот делает. Кто не может, тот критикует". Здорова критика, це добре і тільки +, але в як бачимо деякі люди і цього не вміють!Шкода, що тільки одиниці розуміють скільки сил було прикладено до цього не великого, але якісно красивого спектаклю. Шкода, що одиниці людей розуиміють і цінять те, що роблять їхні краяни!
А сам же колектив нічогісінько не втратив, що продемонстрував цей спектакль Ужгородцям - просто побачив, що ще не всі наші люди доросли до сучасного мистецтва.
А на останок можу сказати те, що "анти реклама тоже реклама"і за це дякуєм!

Oleg 2010-12-06 / 17:31:00
це саме рівень цієї статті)

не важливо 2010-12-06 / 17:30:00
я не згідна з цією статтею!і вважаю не потрібно звертати увагу на людину,яка абсолютно не розуміється на хореографії!

Томаш Деяк 2010-12-06 / 17:29:00
Якості поганої - згоден
скільки дозволяє техніка, але ж опоненти апелювали саме до фотознімків.

Я повторююсь, я жодного разу не написав, що я знаний хореограф і жодного разу не стверджував, що я істина в останній інстанції. Все інше провокація і необгрунтована злість. Якщо мені щось подобається я хвалю, у цьому випадку враження двояке - я написав свою думку - хто з нею не згоден хай напише статтю. А гавкати один на одного... ну це рівень так))))

Oleg 2010-12-06 / 17:28:00
Cуб`єктивне враження можна опублыкувати в блозі, з вказанням саме суб`єктивності точки зору. А виставляти на сайті як новину, ще й знаючи копіпаст режим роботи регіональних змі, це не професійно.

Светка) 2010-12-06 / 17:28:00
Виступ був мего захоплюючим))вражень дуже багато...і вони приємні)

Oleg 2010-12-06 / 17:25:00
Авторе не шукайте синхронність там де її скорше за все не має бути, це раз))
По друге, фото досить хибної якості, не рахуєте як для репортажу?)

Томаш Деяк 2010-12-06 / 17:24:00
Створю) - мене так само розкритикують за першу спробу, але я не сходитиму піною в коментарях через те, що хтось написав власне СУБ’ЄКТИВНЕ враження.

Вікторія 2010-12-06 / 17:16:00
Дуже багатьом людям сподобався цей спектакль!!!!!
А якшо Ти такий розумний,то створи сам щось подібне....................

Томаш Деяк 2010-12-06 / 17:13:00
У мене є з чим порівнювати і я на відміну від багатьох не опускаюсь до переходу на особистості. Необізнаність у техпроцесі випічки хліба не завадить Вам сказати що хліб не смачний!

А стосовно матеріалу і критики -
1. на фото немає жодного знімку де можна судити про синхронність рухів (надто ж можна про синхронність судити з останнього знімку)
2. Я критикував, але зауважив що для Ужгорода і для Закарпаття це дуже велик річ і Бліц молодці
3. Хто не вміє чути критику - той не вміє вдосконалюватис ь
4. Якщо ви вважаєте хорошими тільки тих журналістів які вас хвалять то ви не на той сайт зайшли.
5. Про виставу я судив не тільки як колишній танцівник, а ще й як споживач

Віка 2010-12-06 / 16:46:00
Не згідна. Чула багато коментарів щодо постановки, і абсолютна більшість була позитивною. Затянуто? Де саме?
В пів ноги? - Якби ви бачили, як всі тацюристи готувалися до цього і переживали, ви б такого не написали.Всі видавалися навіть не на 100 а на набагато більше відсотків.

Ліка 2010-12-06 / 16:27:00
Цікаво, що дане "критикантство" БЛІЦ отримав від людини, яка намагалася, але так і не змогла досягти бодай яких-небудь хореографічних успіхів, у тому числі й у складі БЛІЦУ. Томаше, ну якщо ти навіть батман тендю сампле не можеш пристойно зробити, то не давай свої оцінки там, де ти геть нічого не розумієш.

Oleg 2010-12-06 / 15:45:00
Стаття схожа на жалість з приводу неможливості автора попасти на деякі концерти і виступи, и прийшовши на виставу, автор хотів побачити те, що хотів, і саме про виставу вийшло написати тільки те, що в брошурці було )

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини