За тиждень ГРВІ на Закарпатті побільшало на 9,1%

Епідситуація з респіраторно вірусних інфекцій в Закарпатській області станом на 26.11.10.

За тиждень ГРВІ на Закарпатті побільшало на 9,1%

За минулий тиждень зареєстровано 5032 звернення з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій. Серед них 72% діти до 17 років (3619 осіб), у т.ч. 49,8% (2117) дітей шкільного віку. Темп приросту захворюваності дитячого населення складає 2,2%. Найбільш інтенсивний темп приросту захворюваності відмічено серед дітей шкільного віку (+15%).

Як повідомила Закарпаття онлайн зав. епідеміологічним відділом Світлана  Оберемко, у порівнянні з минулим 46 тижнем показник зріс на 9,1%.

У порівнянні з аналогічним тижнем минулого року рівень захворюваності нижчий на 17,2% (6078 вип. – 49,0 на 10 тис.).
 
За тиждень госпіталізовано 154 хворих, що складає 3% від усіх захворілих,із них дітей - 63, 41%. Серед госпіталізованих дітей у віковій категорії до 1 року - 19,55 (30) та від 1 до 4 років -26,6%(41 вип.).
 
Поширення захворювань на всіх адмінтериторіях області рівномірне, за виключенням м.Мукачево, де захворюваність досягла епідемічного порогу (67,4, поріг -57,3), Ужгородського району (51,3, поріг 37,2). По місту Ужгород показник захворюваності склав 47,7(548 випадків) при пороговому 53,9. За даними моніторингу відвідуваності навчально-виховних закладів міста Ужгород відсотки дітей, що відсутні в закладах коливаються в межах від 3,3% до 19,5%.

Питома вага сільського населення в структурі захворілих -55,1%.

Щоденна кількість звертань складає 860 -1000 випадків та госпіталізується 30-40 осіб. Вірусологічною лабораторією обласної СЕС за останній тиждень проведено 304 дослідження методом люмінесцентної мікроскопії, з них позитивні знахідки у 3,6%: Аденовіруси 18,2%, віруси парагрипу 54,5 %, РС- вірус – 27,2 %. Методом ПЛР проведено 13 досліджень з від'ємними результатами.
  
В області триває щеплювальна компанія проти грипу. Станом на 25.11.2010 р. щеплено 6652 осіб груп медичного та епідемічного ризику.

 

Перехід від літнього тепла до осінніх холодів позначається на нашому здоров'ї. Уразливий організм подеколи не встигає адаптуватися до змін погоди і реагує на них респіраторними захворюваннями. Недарма медики підкреслюють, що грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції за кількістю випадків щорічно переважають усі інфекційні хвороби. Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, завідувачка консультативної поліклініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник, лікар вищої категорії Ірина Боброва розповіла як убезпечити себе від гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), а в разі хвороби — як ефективно її побороти.

Чому гострі респіраторні вірусні інфекції найчастіше вражають наш організм?

Причина цього в мінливості вірусів (збудників ГРВІ), які спричиняють захворювання, а також у великій їх кількості. Ці віруси, а саме віруси сезонного грипу (А, В), пташиного, свинячого грипу, парагрипу, риновіруси, реовіруси, збудники аденовірусної та респіраторно-синцитійної інфекцій та інші, мають багато різновидів. Виробити імунітет проти кожного з них організму не під силу. Зараження іншим типом вірусу, навіть після того, як ви тільки-но одужали, може спричинити нове захворювання. Тим більше, що за останні 50 років у світі було визначено майже 50 нових, не відомих раніше інфекцій, переважно вірусної природи. З допомогою нових технологій у хворих з гострими респіраторними захворюваннями ідентифіковано такі нові респіраторні віруси, як метапневмовірус, кілька видів коронаровірусів, серед яких і той, що зумовлює SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) — "нетипову пневмонію" з важким перебігом.

У 2005 році у Швеції було описано бокавірус, який зумовлює захворювання верхніх та нижніх дихальних шляхів, його вже реєструють і в Росії. Але найбільш актуальним зі всіх гострих респіраторних захворювань залишається грип. Він охоплює всі верстви населення і швидко поширюється у вигляді епідемій (коли захворювання охоплює село, місто чи країну) та пандемій (від грецької "пан" — весь, "демос" — народ), коли за кілька місяців, іноді — років уражає все населення земної кулі. У середньому протягом року кожен дорослий хворіє на грип або гостре респіраторне захворювання двічі, школяр — тричі, діти дошкільного віку — 5—6 разів. У часи епідемій на частку грипу припадає 40% від загальної захворюваності на ГРВІ. У цілому ж гострі респіраторні вірусні інфекції протягом року вражають близько 20% населення країни.

У 2009—2010 роках людство потерпало від так званого свинячого грипу, спричиненого вірусом А(H1N1)-Каліфорнія, який охопив 213 країн світу. В Україні під час епідемічної ситуації захворіли на грип, ГРВІ та пневмонію близько 6 мільйонів громадян, серед них близько 60 тисяч медпрацівників, які здійснювали догляд і лікування хворих. На жаль, були й випадки смерті: загалом під час епідемії померло 1125 осіб, серед яких 42 медпрацівники. Восени цього року ймовірний повторний спалах епідемії нового грипу — "друга хвиля". Отже, знати про причини, наслідки та засоби захисту від грипу та ГРВІ повинен кожен медик, кожен громадянин.

Як поширюються ГРВІ і якими є симптоми захворювання?

Шлях поширення: повітряно-крапельний (крапельки мокротиння, що містять віруси, під час чхання та кашлю хворого заражають довколишнє повітря, а також предмети та речі). Зараженню сприяють близьке спілкування з хворим, погане провітрювання помешкання, порушення санітарно-гігієнічних норм.

Клінічна картина ГРВІ схожа. Інкубаційний період короткий — від кількох годин до кількох днів. Захворювання починається раптово із остуди (ознобу) та швидкого підвищення температури з явищами загальної інтоксикації: хворий скаржиться на слабкість, головний біль, ломоту в тілі, нерідко болять м'язи рук, ніг, тулуба. Майже одночасно з'являються чхання та закладеність в носі, нежить, дискомфорт та біль у горлі, кашель.

Крім зазначених загальних симптомів, окремі гострі респіраторні інфекції мають певні характерні особливості. Наприклад, риновіруси вражають переважно слизову оболонку носа без помітного підвищення температури, аденовірусна інфекція вражає слизову оболонку очей з явищами кон'юнктивіту, а респіраторно-синцитійна інфекція найчастіше перебігає у вигляді бронхіту. Грип здебільшого супроводжується трахеїтом (кашель сухий голосний, іноді болісний, за грудниною) та серцево-судинними ускладненнями, а для нового "свинячого" грипу притаманні, з одного боку, ураження травного тракту з явищами нудоти, блювання та діареї, з другого — стрімке поширення пневмонії (запалення легень) з кровохарканням, задишкою та дихальною недостатністю.

Для парагрипу особливо характерне ураження гортані з грубим, гавкучим кашлем, охриплим голосом, який може тимчасово зникати. До таких хворих слід ставитися з особливою увагою, особливо в разі появи задухи (голосного дихання з утрудненим вдихом), оскільки ураження гортані може призвести до звуження дихальних шляхів (стенозу) — крупу, який частіше виникає в дітей. Якщо таке сталося, треба негайно викликати лікаря.

Які ускладнення може мати ця група захворювань?

Найчастіше — це обструктивний бронхіт, що виникає через звуження бронхів, запалення легень — пневмонія, отоларингологічні ускладнення — отити, запалення придатків носа — синусити; можуть виникати менінгоенцефаліти та різноманітна патологія нервової системи, ураження серця, нирок та інших органів. Ці ускладнення часто зумовлені приєднанням мікробної бактеріальної інфекції і потребують активнішого лікування та призначення антибактеріальних препаратів (антибіотиків).

Зазвичай ГРВІ та грип виліковуються приблизно за тиждень. Якщо за цей термін одужання не сталося і спостерігаються прояви наведених вище ускладнень, потрібно повторно звернутися до лікаря, аби уточнити діагноз та оцінити ефективність проведеного лікування.

01 грудня 2010р.

Теги: ГРВІ, респіраторний, вірусний, інфекція, грип, захворюваність

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини