Нагрудним знаком „Почесний працівник прокуратури України” нагороджено 9 закарпатців

Указом Президента України від 2 листопада 2000 року в Україні було встановлено професійне свято – День працівників прокуратури, яке відзначається щорічно 1 грудня. Таким чином 1 грудня поточного року виповнюється дев’ятнадцять років прокуратурі незалежної України. Так, остаточно вийшовши із прокурорської системи Союзу РСР, прокуратура України зажила власним життям, а її діяльність стала повністю підпорядкованою інтересам українського народу та нашої суверенної держави.

Нагрудним знаком „Почесний працівник прокуратури України” нагороджено 9 закарпатців

У Конституції України прокурорській інституції відведено розділ VII, у якому визначені конституційні функції органів прокуратури. Окрім того, в розділі ХV „Перехідні положення" відображено, що прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів наглядову функцію та функцію попереднього слідства.

Виконуючи свої конституційні обов'язки, протягом усіх років незалежності,  органи прокуратури, у складних політичних та соціально-економічних умовах твердо стояли на позиціях утвердження принципів законності та верховенства права, використовуючи усі свої повноваження для захисту прав і свобод людини, інтересів суспільства і цілому та держави. 

Якщо звернутися до історії, то термін прокуратура походить від латинського дієслова „procurare", під яким розуміється піклуватися, керувати, здобувати, звідки і утворився іменник „procurator", тобто розпорядник, управляючий.

Посада прокурора (прокуратора) як державного чиновника вперше була запроваджена у стародавньому Римі. Якщо бути більш точним, то посада прокуратора була започаткована римським імператором Гаєм Юлієм Цезарем Октавіаном, який ввів в дію інститут прокураторів у провінціях Римської імперії.

19 квітня 1579 року, в Батурині було утворено вищий орган Гетьманського правління та другий наглядовий орган – Український Трибунал, який також наглядав за станом боротьби з правопорушеннями і порядком подання позовів до суду.

В Українському трибуналі, разом з Гетьманом, Генеральним писарем, Генеральним водним та Генеральними суддями, засідав і інстигатор (прокурор). Investigaion – франц. – розслідування, переслідувач.  Inestigator – польск. – посадова особа, на яку покладалися прокурорські обов'язки, а саме нагляд за здійсненням правосуддя і притягнення до суду порушників громадського правопорядку.

Інстигатор повинен був самостійно збирати докази злочину, подати їх в суд і підтримати там обвинувачення. На будь якій стадії він мав право відмовитися від позову, або обвинувачення, укласти мирову угоду. Однак, щодо найтяжчих злочинів, слідство і суд були обов'язковими незалежно від заяв сторін.

Документи, які дійшли до нас, засвідчують що посада прокурора часів Запорозької Січі глибоко пошановувалася, а його називати одразу ж після Гетьмана [26, с.9].
Отже, можна вважати, що офіційним днем зародження функцій Української прокуратури стало 19 квітня 1579 року і виникли вони більш як на півтора століття раніше, ніж у Росії, тобто ще до того часу, як у 1722 році імператор Петро І видав відповідний указ, відповідно до якого була утворена прокуратура Російської імперії.

Що стосується прокуратури Закарпатської області, то вона була утворена на підставі Декрету Народної Ради Закарпатської України  від 12 січня 1945 року.

Питання стосовно утворення цього правоохоронного органу було нагальним. Ще йшли бої на полях Європи, ще доживала останні місяці фашистська Німеччина, а в державі у тому числі й Закарпатті, яке було приєднано до Радянської України, починалося мирне життя, поновлювали роботу державні інституції.

Однак, не просто вдавалося налагодити мирне життя, так як на Заході держави проти влади вело боротьбу бандерівське підпілля та й злочинний світ робив свою чорну справу.     

Тому і зазначалося у вищезгаданому Декреті, що прокуратура Закарпатської України утворюється з метою зміцнення державного ладу, боротьби з ворогами народу та кримінальними злочинцями.
Але, основним завданням цього наглядового органу, як зазначалося         у вказаному Декреті, був прокурорський нагляд за законністю діяльності судових органів, державної безпеки, народної міліції і діяльністю всіх органів влади на місцях, щодо проведення в життя декретів і постанов, виданих Народною Радою Закарпатської України.

У свій час прокуратуру Закарпатської області очолювали: Андрашко І.В., Русин В.П., Чопей Д.С., Гаврилик М.П., Кравченко А.О., Василюк В.М.,            Бондаренко О.Ю., Середа Г.П., Лемак В.Я., Кудрявцев В.В., Орос Й.Ф., Кузьменко А.Д., Гошовський М.І., Бенца Ю.Ю.

Сьогодні колективом прокуратури Закарпатської області керує Петруня Анатолій Леонідович, який практично всю свою трудову діяльність пропрацював в системі органів прокуратури області.
На даний час у структуру прокуратури області входять дві міські, чотири міжрайонні, десять районних та дві транспорті прокуратури, в яких працюють 223 прокурорсько-слідчі працівники, 40 державних службовців та 58 технічних працівників.

Сотні закарпатців та представників інших регіонів нашої держави пов'язали свою долю із служінням в органах прокуратури  Закарпатської області. У прокуратурі працюють цілі династії прокурорів. Зокрема, прокурорськими працівниками на сьогодні є дочка і внук, колишнього начальника відділу підтримання державного обвинувачення в судах Карбованця Е.І.. Пліч о пліч працюють батьки і сини Ільчуки, Цар, Логойди, Корнаш, Сочка.    

 Держава та керівництво Генеральної прокуратури України високо оцінило діяльність працівників органів прокуратури Закарпаття. Так,  із нині працюючих у прокуратурі області працівників заохочені десятки співробітників. Указом Президента України почесне звання „Заслужений юрист України" присвоєне прокурору області Петруні А.Л., державні нагороди вручені : слідчому прокуратури Великоберезнянського району Боричку П.І., начальнику організаційно-контрольного відділу Пишці Н.В., начальнику відділу роботи з кадрами Корнашу І.В.

Нагрудними знаками „Почесний працівник прокуратури України" нагороджено 9 працівників прокуратури, нагрудними знаками "Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури„ різних ступенів нагороджено 24 прокурорсько-слідчі працівники, нагрудними знаками „Ветеран органів прокуратури України" 4 працівників.

Відмічаючи  сумлінне  виконання  службових  обов'язків  і  проявлений  при  цьому  високий  професіоналізм та вклад у зміцнення законності та правопорядку в області Грамотами та Подяками Закарпатської державної адміністрації та Закарпатської обласної ради були нагороджені десятки працівників прокуратури  області.

Серед нагороджених Генеральним прокурором України : прокурор міста Мукачево Хиля М.М., прокурор міста Ужгорода Штефанюк І.М., Ужгородський міжрайонний прокурор Цар І.І., начальники відділів прокуратури області Ільчук І.М., Олаг О.М., Тацюн Ю.І. та інші.

Окремо хочеться привітати тих, хто присвятив своє життя чесному служінню Закону - ветеранів. Серед них Марія Конькова, Михайло Гаврилик, Олександр Бондаренко, Юрій Граб, Михайло Фенчак, Лідія Шевченко, В"ячеслав В"язмітінов, Іван Івашкович, Алла Лендєл, Юрій Кемінь,  Василь Кузьо, Володимир Лемак, Юрій Штаєр, Марія Малик, Василь Мелеш, Петро Сливич, Василь Чурей, Микола Нескородяий,  Михайло Багара,  Іван Гайдук,  Михайло Фекете, Михайло Павлишинець,  Юрій Дибець,  Володимир Мороз, Віктор Ковтун,  Давид Малай,  Андрій Бішко,  Віктор Бондар,  Віктор Лазаренко,  Микола Геревич та  багатьох інших.

І сьогодні, відмічаючи професійне свято, керівництво прокуратури області, колегія прокуратури області бажає працівникам прокуратури невичерпної енергії, досягнення намічених планів, особистих та професійних звершень, сімейного затишку та благополуччя.  
               

   Іван Корнаш, начальник відділу роботи з кадрами старший радник  юстиції                                                         

30 листопада 2010р.

Теги: прокуратура, нагорода, працівники, юристи

Коментарі

прокурор 2011-06-29 / 16:19:00
Ти би Русин надивився трупів розчленованих, які не один прокурор направляв до моргу, тоді б знав чи дармоїди прокурори.

Rusin 2010-11-30 / 23:38:00
УЖАС!!! СТІЛЬКИ ДАРМОЇДІВ НА ОДНУ ОБЛАСТЬ І ТОЩЕ НАПЕВНЕ НЕВСІ. Аж в очах зарябіло-забіліло, стільки борців за наше з вами справедливе майбутнє. Всю державу розтягнули, а їх собі нагороджують, граються малята в справедливість.

H 2010-11-30 / 16:59:00
Вітаємо!

Morisson 2010-11-30 / 15:54:00
цитата: "звідки і утворився іменник „procurator", тобто розпорядник, управляючий..." Знаємо одного такого "прокуратора", теж неодноразово нагородженого - Понтіуса Пілатуса. Зі святом вас, сучасні прокуратори!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини