При затриманні грабіжників, що скоїли напад на керівника "Закарпаттяобленерго", міліціонерам довелося стріляти (ФОТО)

Як вже повідомлялося, минулого тижня працівники управління карного розшуку розкрили резонансний розбійний напад на оселю депутата Закарпатської обласної ради Василя Ковача в селі Барвінок Ужгородського району.

При затриманні грабіжників, що скоїли напад на керівника "Закарпаттяобленерго", міліціонерам довелося стріляти (ФОТО)
Правоохоронцям довелося виконати справді титанічну роботу, щоб за лічені години не тільки вийти на слід озброєних до зубів злочинців, але й знешкодити їх. Адже оперативники добре розуміли, що мають справу з добре організованою та численною бандою. Ватажок злочинної групи, 53-річний житель Мукачева Олександр, у 1997 році був організатором розбійного нападу та подвійного вбивства молодого хлопця та його бабусі в Іршаві. Після скоєння цього злочину він тривалий час відбував покарання у місцях не вельми віддалених. Вийшовши на волю, мукачівець і далі продовжував активно займатися злочинною діяльністю. Якийсь час правоохоронцям не вдавалося довести цьому типу скоєння злочинів, однак, як бачимо, він таки попався на гарячому. Олександр, зокрема, багато консультував інших злочинців, вчив їх методам скоєння крадіжок, розбійних нападів. Оперативники стверджують: це досить непроста людина, за плечима, якої довгі роки тюремних "університетів", він має серйозні зв'язки у злочинному середовищі.

 

Інші затримані теж раніше судимі за розбійні напади, бандитизм. Серед них і 28-річний житель Дніпропетровщини та ще декілька мукачівців. Ця злочинна група скоювала протиправні діяння на грані фолу і в будь-який момент була готова до скоєння вбивств, якщо не пішло би щось за їхнім планом. Тож можна сказати, що над потерпілим депутатом того ранку була справді Божа рука... Найменша осічка, і зловмисники могли позбавити свою жертву життя. Адже мали при собі пістолети та бити.
 
Ці бандити, як виявилося, мають навики й оперативної роботи. Знаючи, що за ними могли слідкувати правоохоронці, постійно себе перевіряли, нікого з чужих близько не допускали і вели замкнений спосіб життя, ретельно конспіруючись. Такі собі вовки-одиночки...
Здавалося б, таку зграю годі й "вирахувати". Однак працівники карного розшуку ще до розбою на Ужгородщині вже деякий час спостерігали за ними. Цьому передувала отримана оперативна інформація про те, що в Мукачеві є група з чотирьох-п'яти осіб, котрі "вираховують" заможних людей і мають намір на них нападати. У першу чергу нападників цікавили великі суми грошей та золото. Кожен із учасників банди виконував свою чітку визначену роль. Останній напад у Барвінку, стверджують розшуковики, вказує на те, що зловмисників -- є більше. Зокрема, серед них мав бути й професійний викрадач дорогих автомобілів.
 
Напад на будинок депутата грабіжники скоїли перед шостою ранку. Забрали з сейфу всі гроші та золоті вироби. Намагалися втекти на викраденому у потерпілого автомобілі "Лексус", але далеко на ньому поїхати не змогли. Відігнавши іномарку на двісті метрів, зупинилися, оскільки спрацював секретний захисний пристрій, і вони змушені були залишити автомобіль.
 
Собака господаря для бандитів перешкодою не став. Після скоєного розбою працівники карного розшуку повністю "вели" нападників. Через годину вони вже були в Мукачеві. Схоже на те, що зухвальці явно не чекали на такий розвиток подій. Вони вже ділили украдені гроші та золото, як один із них побачив за вікном працівника міліції. Після крику "Менти!" всі заметушилися.
Подальші події нагадували "крутий" бойовик з усіма елементами кримінального жанру. Бандити, вимкнувши світло, забарикадувалися в помешканні ватажка групи. Розуміючи, що вони в пастці, намагалися знищити речові докази. Коли двоє з них вискочили на балкон, правоохоронцям довелося зробити попереджувальні постріли. Для затримання небезпечних злочинців були задіяні бійці спецпідрозділу "Беркут". На вимогу правоохоронців ті не хотіли добровільно відчиняти двері, тому міліції довелося оточити будинок та перекрити всі можливі відходи. Після сигналу одразу розпочався штурм будинку, котрий проводили працівники карного розшуку та бійці "Беркута". Затримання п'ятьох бандитів відбулося блискавично. І хоча зухвальці намагалися чинити опір, однак за допомогою кількох прийомів рукопашного бою були знешкоджені. У квартирі вилучили речові докази: золоті вироби, гроші, які належали потерпілому депутату. Але й це ще виявилося не все. Тут, у будинку, оперативники виявили та вилучили бойові пістолети "Наган" та "Форт", два газові пістолети, спеціальний пристрій для стрільби у вигляді авторучки, боєприпаси, бити, маски, рукавиці. Схоже на те, що в майбутньому ці люди готувалися до скоєння інших нападів. Про це, зокрема, яскраво свідчать вилучені заготовки для глушників, котрі вже майже були готові, токарні станки для переробки зброї, три рамки для пістолетів з різними частинами і механізмами. Крім цього, знешкоджено таку собі підпільну нарколабораторію: прекурсори, синтетичні наркотики, "травку". Під час огляду знайдено також чотири пари номерів до автомобілів: два російські та два угорські. Зараз у цій справі розпочато слідство. Всі особи заарештовані.
 
-- Двоє із затриманих вже дали показання, інші також починають "колотися", – розповідає начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин. – Сподіваємося, що за певний час вони повинні повністю зізнатися у скоєнні тяжких злочинів. Зараз оперативники перевіряють зловмисників на причетність до скоєння інших злодіянь на території нашої області. Правоохоронці не виключають, що на рахунку затриманих зловмисників і розбійний напад на голову одного з сіл Виноградівщини. Є сподівання, що в процесі слідства всі злодіяння цієї зграї будуть встановлені. За фактом розбійного нападу порушено кримінальну справу.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

26 листопада 2010р.

Теги: Закарпаттяобленерго, грабіжник, пістолет

Коментарі

тютка 2010-12-09 / 15:07:00
хочу таку хатку

побили та пограбували депутата від ПP 2010-11-27 / 19:56:00
Але й зажрався Василько!!!

А колись Пет-ча за буд-во госп-способом житла для працівників на пару рочків хімії совіти заперли. А тут такеє...

Робінгуд 2010-11-26 / 19:48:00
Правоохоронці поцікавляться звідки у Ковача такі великі гроші? Треба опублікувати його декларацію та порівняти з вилучиними грошима!

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини