Закарпатська міліція виявила економічні злочини зі збитками на 77 мільйонів гривень

Проблемі боротьби закарпатської міліції з економічними злочинами був присвячений брифінг в УМВС України в Закарпатській області, в якому взяли участь заступник начальника УДСБЕЗ області полковник міліції Юрій Пеца, начальник відділу боротьби зі злочинами у фінансовій сфері підполковник Іван Пеняк, в.о. начальника відділу боротьби зі злочинами в сфері земельних відносин підполковник Ярослав Гомза та заступник начальника відділу протидії хабарництву підполковник міліції Олександр Баторі.

Закарпатська міліція виявила економічні злочини зі збитками на 77 мільйонів гривень

"ФЕРМЕРСЬКА" АФЕРА

За 10 місяців року працівники Державної служби боротьби з економічними злочинами виявили на Закарпатті 820 злочинів, з яких 286 кваліфікуються як тяжкі та особливо тяжкі. Зокрема, у сфері службової діяльності задокументовано 335 злочинів, серед яких 33 факти хабарництва. Викрито три факти легалізації грошових коштів та майна, здобутих злочинним шляхом. Загальна сума збитків за викритими злочинами становить близько 77 мільйонів гривень. Зокрема, задокументовано 11 економічних злочинів зі збитками понад млн. грн.

147 злочинів задокументовано у бюджетній сфері зі збитками понад 17 мільйонів гривень. Мова йде про розкрадання різноманітними посадовцями державних коштів в галузі освіти, медицини, при будівництві господарських об'єктів тощо. Як приклад полковник Пеца навів так звану "фермерську" справу. Фермерські господарства мають право отримувати від держави грошову компенсацію при закупівлі сільськогосподарської техніки. Цим дехто зловживає. Зокрема, працівники УДСБЕЗ області задокументували зловживання з боку посадових осіб Закарпатської облдержадміністрації та фермерів. Механізм афери був такий. Подавалися фіктивні довідки для одержання цієї компенсації, що становило 30% від вартості закупівлі, скажімо, трактора чи комбайна. Техніка розмитнювалася, а потім фальсифікувалися документи, збільшувалася сума, і від неї фермеру, з мовчазної згоди певних служб, державою відшкодовувалися ці 30 відсотків. Якщо комбайн на кордоні коштує близько 10 тисяч доларів, то вказувалася його вартість уже 500 тисяч гривень, і з цієї суми 30% відшкодовувалися. Тобто комбайн виходив задарма...

Створювалися в області й фіктивні підприємницькі структури, яким потім держава відшкодовувала ПДВ. Таких справ є кілька, зокрема по Хустському району, де заподіяно шкоду державі на 600 тисяч гривень.

Є також факти, коли голови сільських рад завищували собі премії, використовували бюджетні кошти не за цільовим призначенням. Гроші, виділені державою на ремонт дитсадків, сільських медамбулаторій, клалися на депозитні рахунки комерційних банків, з чого вони отримували свої проценти.

"ДАЙ ЗА ДАЙ"...

Найбільше журналістів цікавило питання боротьби міліції з хабарництвом і покарання самих хабарників. За інформацією підполковника Баторі, за цей рік працівники органів внутрішніх справ краю викрили 33 факти хабарництва. Середня сума отриманих на Закарпатті хабарів ласими до грошей чиновниками сягнула понад 7 тисяч гривень. Загальна сума задокументованих хабарів -- понад 204 тисячі гривень. 11 кримінальних справ щодо хабарників уже розглянуто судами. Зокрема, на вісім років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджений сільський голова одного з населених пунктів краю, який вимагав та одержав хабар у сумі 900 тисяч гривень за виділення земельної ділянки. Засуджений подав апеляцію, яка тепер розглядається Апеляційним судом області. П'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна одержав і головний лікар одного з медичних закладів Ужгорода, який брав хабарі з пацієнтів. Це рішення суду, як і попереднє, поки не набуло законної сили. На розгляді в суді перебуває ще одна справа щодо хабарництва -- стосовно голови одного з сіл на Ужгородщині, котра взяла хабар у сумі 800 тисяч гривень. Ще низка кримінальних справ стосується начальників відділів та управлінь райдержадміністрацій. Користуючись нагодою, міліція звертається до громадян з проханням повідомляти про факти хабарництва й обіцяє вчасно реагувати на такі звернення.

Як розповів підполковник Пеняк, міліція викрила службових осіб однієї з кредитних спілок області, які упродовж 2008-2009 років складали неправдиві договори кредиту від імені понад 400 осіб без їх відома та згоди. А далі привласнили отримані за цими договорами кредитні кошти. З іншого боку нерідко й самі позичальники надають банкам та кредитним спілкам неправдиві відомості задля одержання кредитів, які вони навіть не мають наміру повертати. По багатьох кредитних спілках нині проводяться ревізії КРУ за дорученням УДСБЕЗ.

УКРАДЕНО 58 ГЕКТАРІВ ДЕРЖАВНОЇ ЗЕМЛІ

Особливою спокусою для різноманітних пройдисвітів є земельні ділянки. За словами підполковника Гомзи, міліція виявила 86 злочинів, пов'язаних із приватизацією земельних ділянок, з них сім фактів хабарництва. Збитки за виявленими злочинами становлять 18,5 млн.грн., в незаконному обігу перебуває понад 58 га землі. За 64 злочинами кримінальні справи вже направлено у суд. Левову частку таких злочинів становить виділення землі в оренду чи у власність громадянам чи юридичним особам без відповідних рішень місцевих органів влади, або за підробленими документами.

А в одному з районів краю службові особи товариства незаконно, підробивши документи, вилучили, під прикриттям посадовців одного з органів влади, з державної власності цілісний майновий комплекс. Чим державі заподіяно збитків на суму понад три мільйони гривень. За цим фактом порушено кримінальну справу як стосовно державних посадовців, так і службових осіб згаданого товариства.

Керівники УДСБЕЗ відповіли також на численні запитання журналістів. Зокрема, останніх цікавила значна присутність міліції біля контрольно-пропускних пунктів на кордонах.

"ЩИТ" ПРОТИ КОНТРАБАНДИ

За словами Юрія Пеци, в ці дні триває загальнодержавна спецоперація "Щит", метою якої є і виявлення контрабандного завезення на Закарпаття різноманітної продукції. Відпрацювання на кордоні вже мали потрібний ефект: на ринках області суттєво поменшало "лівих" продуктів: так званих "курей Буша", фальсифікованої олії, кетчупу, чим труїлися наші краяни.

Скаржилися журналісти й на побори з батьків дітей, чим займаються керівники деяких дитсадків та навчальних закладів. Правоохоронці, за словами заступника начальника УДСБЕЗ області, виявили кілька таких фактів, за якими тепер проводиться перевірка. Лише треба відрізняти "чисте" вимагання (коли керівник просить батьків здати гроші, приміром, на пластикові вікна чи ламінат дітям у клас, які вже раніше встановлені, а зібрані кошти привласнює) від внесків у батьківський комітет, за які в школу чи дитсадок придбані, скажімо, обігрівальний прилад, килимок чи туалетний папір. Але про всі факти "учительських" поборів найкраще заявляти в міліцію, тоді проводитиметься перевірка, куди витрачаються зібрані гроші.

Володимир ПАВЛЮХ,

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області


 

26 листопада 2010р.

Теги: міліція, афера, хабарництво

Коментарі

ГГГГГГГГГГГГГ 2010-11-26 / 19:30:00
Та чомусь Пеца не назвав ні одної конкретної цифри по спецоперації ЩИТ щодо кількості затриманих контрабандистів. Не важко здогадатися чому.

2010-11-26 / 16:43:00
"Зокрема, працівники УДСБЕЗ області задокументували зловживання з боку посадових осіб Закарпатської облдержадміністрації ".
ЦЕ ВЖЕ СЕРЙНО!

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 5
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 2
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини