Закарпатський народний хор зачарував Братиславу і Пряшів

Після урочистого відзначення 100-ліття з дня народження найвизначнішого театрального діяча Закарпаття Юрія Августина Шерегія у Пряшеві (16 січня) та Ужгороді (28 січня) 25 березня ц. р. цей круглий ювілей відзначила й українська громада в Братиславі, де Ю. Шерегій жив в останній період життя і де спочиває вічним сном.

Закарпатський народний хор зачарував Братиславу і ПряшівСвяткування розпочалося покладенням квітів на його могилу на цвинтарі у Долині сoлов’їв (Slavičie údolie). Земляки покійного – Заслужений Закарпатський народний хор з Ужгороду – заспівали на його могилі вінок улюблених пісень небіжчика. Про його заслуги перед українською культурою нагадав заступник начальника управління культури Закарпатської обласної держадміністрації Василь Марюхнич.

Вечір пам’яті Юрія Шерегія в Будинку культури братиславського кварталу Ружінов відкрила дочка Ю. Шерегія Ольга Грицак, яка разом з Марією Шлосер (Калиняк) модерувала цілий вечір. Діяльність Ю. Шерегія на закарпатській Україні, в Празі, Львові, Дрогобичі та на Пряшівщині освітлив Микола Мушинка. Він, зокрема, підкреслив, що Ю. Шерегій протягом свого життя як режисер поставив 255 прем’єр, як актор створив на сцені 126 ролей, як автор написав 32 драматичні твори, як перекладач переклав 28 п’єс, як театральний педагог виховав цілу генерацію артистів, як історик театру написав доси не перевершений „Нарис історії українських театрів Закарпатської України до 1945 року”, як театральний критик опублікував десятки рецензій на вистави тощо. Про величезне значення Ю. Шерегія для розвитку театрального мистецтва серед русинів та українців Сербії, Хорватії та Босніє розповили: голова Союзу русинів та українців у Хорватії Славко Бурда та голова Культурного товариства русинів і українців Приморско-ґоранської жупанії Владимир Провчі. Про його діяльність в словацьких театрах Пряшева, Кошиць, Братислави та угорського театру в Комарні говорив науковий працівник Тетрального інституту в Братиславі доц. Ян Яборник. Він був і автором сценарія виставки „Тетральна діяльність Юрія Шерегія у Словаччині”, розташованій у фойє будинку культури.

Довгорічний соліст опери Словацького національного театру Василь Грицак (зять Ю. Шерегія) та інші співаки збагатили програму кількома піснями з оперет братів Шерегіїв та інших п’єс.

Найулюбленішою п’єсою Юрія Шерегія, яку він ставив багато разів і в якій сам залюбки виконував роль Карася, була опера С. Гулака-Артемовського „Запорожець за Дунаєм”. Третю дію з неї показали глядачам члени Музично-драматичного ансамблю ім. Т. Шевченка в Братиславі, заснованого Ю. Шерегієм ще в 70-х роках 20 ст. і який без перерви діє по сей день під керівництвом його дочки Ольги Грицак.
В другій частині програми дав концерт Заслужений Закарпатський народний хор з Ужгорода під керівництвом Наталії Петій-Потайчук, заслужененого працівника культури України. Був це прекрасний маратон пісень, танців та музики. Концерт розпочався піснями із оперети братів Шерегіїв „Танґо для тебе”. Кожну точку програми хору публіка нагороджувала бурхливими оплесками. Зокрема приязно були прийняті пісні „Реве та стогне Дніпр широкий”, „Верховина” (соліст Петро Матій) та віночки коломийок; з танців – „Гопак”, „Крученець” та „Березнянка”. Оскільки перша частина вечора значно затяглася, закарпатцям довелось суттєво скоротити заплановану програму. Та й так вони встигли показати те найкраще, що мають у своєму репертуарі.

Надзвичайний і повноважений посол України Інна Огнівець в заключному слові подякувала всім учасникам святкування, головним чином, Закарпатському народному хорові за прекрасний вечір. Від імені президента України Віктора Ющенка вона передала Орден „За заслуги” керівникові хору „Карпати” в Кошицях Левку Довговичу. Той диригуванням пісні-гімну „Молитва за Україну” з Закарпатським народним хором – поставив крапку за прекрасним вечором, який був достойним вшануванням пам’яті Юрія Шерегія, але й черговим проявом українсько-словацької співпраці на ділянці культури.

Слід нагадати, що організаторами вечора було Посольство України в Словацькій республіці, Музично-драматичний ансамбль ім. Т. Шевченка, Словацько-українське товариство та Театральний інститут у Братиславі.

Наступного дня 26 січня Закарпатський народний хор з величезним успіхом виступив у найпрестижнішій концертовій салі міста Пряшева з ціловечірним концертом. Пряшівську публіку зачарували зокрема, закарпатські пісні і танці, дуже близькі до східнословацьких. Крім того, закарпатці подарували пряшівчанам спеціальні блоки словацьких пісень, танців і музики, а соліст Петро Матій навіть проспівав пісню про „містечко Пряшево” і його „шварних дівчат”.

Генеральний консул України Є. Перебійніс, дякуючи закарпатцям, за їх чудовий виступ, підкреслив: „Ви навіть не уявляєте собі, яку велику державницьку службу виконав Ваш ансамбль. Якби я мав одним словом окреслити Ваш концерт, я б сказав „могутність”. Це був справді могутній комплекс пісень, танців і музики, який надовго залишиться в серці кожного глядача”.
Микола МУШИНКА (Пряшів), "Репортер"
01 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини