На Закарпатті формується центр військового туризму

Нині у Європі військовий туризм настільки поширений, що існує навіть понад 14 асоціацій військового туризму, а ще Всесвітня асоціація військового туризму, центр якої — у Франції. На одній з конференцій у Празі науковцям кафедри туризму Ужгородського національного університету презентували довідник з військового туризму.

На Закарпатті формується центр військового туризму

Відтак підібралася молода команда науковців, яка взялася за відпрацювання військового туризму на Закарпатті. Згодом було укладено угоди з Угорським державним музеєм про надання карт, що вийшли з обігу, колишніх військових ліній, зведених на території сучасного Закарпаття напередодні і під час Другої світової війни. Приміром, багато хто чув про лінію Арпада...

Це багатокілометрова фортифікаційна споруда, яка мала десятки тунелів, казарми, де жили солдати, сотні дотів, амбразур, незліченну кількість загороджень у вигляді трапецієподібних і конусоподібних протитанкових споруд і навіть кілька військових шпиталів у Карпатах. Наприклад, неподалік села Підполоззя знаходилася військова стоматологія. Але, виявляється, на Закарпатті було шість військових ліній! Одна з них — лінія Гуняді, що проходила водороздільним хребтом і включала не лише Закарпаття, а й Львівську та Івано-Франківську області. А ще — лінія святих Іштвана і Ласло, яку зводила до і під час Другої світової війни Угорська держава для охорони кордонів. Крім того, на Закарпатті були виявлені фортифікаційні споруди часів Чехословацької Республіки 1919 — 1938 років — лінія Масарика та лінія Бенеша, що проходили по Ужгородському, Берегівському та Виноградівському районах Закарпаття. Нині там зафіксовано 22 доти і амбразури, хоча, на жаль, деякі знищені.

Наразі найбільший акцент у військовому туризмі краю робиться на Другу світову війну. Адже вона не так віддалена у часі: і об'єкти збереглися, і пам'ять про цю війну не змеркла. Зрозуміло, кафедрою туризму Ужгородського національного університету розробляються і інші маршрути військового туризму, більш ранніх часів, навіть древніх. Приміром, у 107 році до нашої ери поблизу села Мала Копаня на Закарпатті відбулася битва між римськими легіонерами і даками. Не забудемо і про повстання під керівництвом Ракоці, Телекі, військові дії між Австрією та Трансільванією, перехід угорців через Верецький перевал, де вони воювали з Лаборцем, слов'янами, які жили на території Закарпаття. Варто згадати опришків — від Пинті і до Шугая. У багатьох місцевостях зберігаються пам'ятки Першої світової війни, наприклад, перевал Легіонерів, названий на честь польських вояків, там знаходиться польське кладовище. Поховання тих часів є і на Ужоцькому та Ворітському перевалах. Не можна оминути Гуцульську Республіку, Красне поле 1939 року...

Саме ці спогади і факти намагаються втілити в розробку туристичного маршруту молоді науковці кафедри туризму УжНУ, адже військовий туризм — це насамперед вивчення історико-культурного пласту, ознайомлення з особливостями військових атрибутів певної епохи.

А чи є інтерес людей на місцях включитися у розвиток військового туризму? Звичайно, і дуже великий. Декілька дотів і військових споруд на місцевому рівні вже активно експлуатуються. Наприклад, у селі Верхня Грабівниця є 800-метровий дот, там відновили ворота, виклали дошками проходи тощо. Дот став туроб'єктом, і одразу в селі зробили кілька зелених садиб, хоча раніше воно було дуже депресивним.

У селі Скотарське Воловецького району на Закарпатті працює готель-музей військових подій. Його збудували в одному з бункерів лінії Арпада. Бункер, на якому збудована садиба, мав завдання підірвати залізничний міст-акведук, якби радянські війська прорвалися через перевал Бескид. Солдати не виконали завдання, і міст залишився цілий. Зараз це частина оновленої залізничної гілки південно-західного напрямку.

Однак науковці з Ужгорода на досягнутому не зупиняються, й надалі ведеться робота по розробці нових маршрутів, триває пошук нових історичних фактів. Отже, на Закарпатті започаткували добру справу. Можна добре відпочити та набути неабияких знань з історії тих незабутніх часів.

25 листопада 2010р.

Теги: туризм, військовий, кафедра, науковці

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини