Із щоденника Сергія Федаки. Сила звички

Ну, все правильно. Вибори щойно скінчилися, а ціни вже рвонули як навіжені. Причому у великих торгівельних мережах ще тримаються, а от базарники просто оскаженіли.

Із щоденника Сергія Федаки. Сила звички

Відчутно, що всякі неофіційні побори з них різко зросли. Активізувалися численні депутати різних рівнів. Колись Шуфрич назвав отак різних бритоголових хлопців у чорних шкірянках, які тусувалися по Мукачеву під час виборів 2003-2004 рр. Тепер більшість подібних типів справді отримало мандати і прагне швидше повернути собі гроші, витрачені на високоінтелектуальну кампанію. Плюс от-от приймуть новий Податковий кодекс, від якого увесь малий бізнес полізе у тінь. Але базарному торгівцю куди ховатись? Для нього настають найбільш чорні дні. Хіба що невмирущі бабусі відновлять підпільні точки, де цілодобово продаватимуть алкоголь для перевірених клієнтів. Це така собі ужгородська рулетка – в одному з десяти випадків можна лишитися живим після такого пійла.

Поважні люди просто на очах перетворюються на бомжів. Це називається краще життя уже сьогодні. А що робити! Чучка колись пропонував посадити багато-багато дубів. Всі розуміли, що він мовить не тільки і не стільки про дерева. А от Балога говорити не став – просто посадив в Ужгороді 50 подарованих ним місту сакур. Теж із натяком. Сезон нібито і не посадочний, але ж спека неймовірна, майже літня. Поки що всі з усіма дружать, бо ще не встигли розсваритися. Дерибан ще це не почався. От почнеться, тоді наше суспільство знову, так би мовити, політично структурується. А поки що як у витверезнику: усі посміхаються одне одному, всі мучаться з тяжкого бодуна (після таких-то виборів!), всі хочуть кудись на свіже повітря, але де його взяти! Наступний рік обіцяє бути роком жорсткої економії.

Модними стануть салати із кропиви, кульбаби і лободи. Так і бачу глянцеві журнали із кольоровими фото відповідних страв – дешево і сердито. Преса на ці вибори мало чим вплинула. Газети агітували за одних, а низові агітатори у підворітті – за інших, причому значно ефективніше. Нічого, ми все одно служитимемо читачам – розповідатимемо, чи є життя після виборів, як страждати з найменшим болем. В історії України було багато продовольчих труднощів. Так от, під час великих голодів найкраще виживали села, загублені посеред лісів (гриби-ягоди), а також приморські (риба). Моря під Ужгородом, на жаль, немає, зате ліси ще не всі винищили. У принципі є нині ледь помітна тенденція переселятися з приречених міст у сільську місцевість. Але більшість все-таки тікає взагалі за кордон.

Там на нас вже дивляться вовком. Ще, правда, не відстрілюють, але все попереду. До якої ганьби ще треба дійти, щоб жахнутися і почати одужувати? Схоже, що ми від найглибшого дна ще далеко. Ще не всі втратили людську подобу, то ж деградація продовжуватиметься і далі. Господи, скільки народів свого часу жило на наших благодатних землях. Хтось спився, як скіфи. Хтось пішов завойовувати цілий світ і надірвався, як гуни. Хтось утік, як готи. Хтось асимілювався, як таври. Хтось зледащів, як античні греки. Але сучасні українці творчо врахували увесь їхній досвід. Наша нація застосовує до себе геть усі мислимі і немислимі способи суїциду одночасно.

Ми страшенно багаті і талановиті, тому хочемо себе спершу забальзамувати, потім спалити, а відтак попіл поховати у труні – щоб усі задоволення в комплексі. Тому публіка голосує за всі партії, які лиш можна уявити – аби кожної тварі по парі. А ті починають дружити – не тільки між собою, а й проти нас. Цього не навчилися тільки звірі у Київському зоопарку, тому він спершу перетворився на такий собі концтабір для тварин, а тепер взагалі опинився на грані закриття. Такий собі символ закритого акціонерного товариства, яке називають Україною.

Тікати особливо нікуди, бо попереду Європа за колючим дротом, а позаду Росія з такими же проблемами, як і в нас. Щось там краще, щось гірше, а в цілому та же сама безнадія. Ми в зоопарку, з якого нікуди іти. Хіба що нас примусово закриють. Почнуть, скажемо, шукати оті "Кольчуги", які так і не знайшли в Іраку. Але ж у нас стільки сміттєзвалищ і забруднених територій, що ніхто нас просто не наважиться окупувати. То ж доведеться самим тут бомжувати. "Небеса обетованные" Е.Рязанова – кіно про наше майбутнє. Бо ж люди не свині – до всього звикають.

Сергій Федака, газета "НЕДІЛЯ"

24 листопада 2010р.

Теги: політика, федака, щоденник

Коментарі

Венера 2010-11-26 / 20:56:00
Тетяно, Ви напевно не романтична натура..читати про кохання-ось романтика!
нехай такий досвідчений мужчина напише про любов!

Тетяна 2010-11-24 / 18:10:00
Венеро, любов краще в серце пускати, аніж про неї писати. Чи не так?

венера 2010-11-24 / 17:59:00
напишіть нам про любов!

Kergudu 2010-11-24 / 16:17:00
Щось Дмитрович останнім часом все більше про погане. ("А где огонь в глазах?") Депресняка на наш вік усім вистачить. А ви краще нам розкажіть про щось веселе - невже все так погано і нам таки точно потрібно вже вимирати, як трипільцям? Які ж артефакти ми залишимо нащадкам?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини