Перебіг сесії Закарпатської облради VI у викладі її прес-служби

Сьогодні, 23 листопада ц.р. , як і передбачено Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», відбулося І пленарне засідання І сесії облради VI скликання. Воно проведено на підставі постанови Закарпатської обласної виборчої комісії від 19 листопада 2010 року №840 .

Перебіг сесії Закарпатської облради VI у викладі її прес-служби

У пленарному засіданні сесії, крім новобраних депутатів облради VІ скликання, взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида та його заступники, народні депутати України, голови районних державних адміністрацій, голови районних рад та міські голови, керівники правоохоронних органів, установ і організацій області, а також представники дипломатичного корпусу та акредитованих в обласній раді засобів масової інформації.

Серед учасників засіданні також були Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи , він же ж – депутат обласної ради УІ скликання Віктор Балога, головний консультант Управління по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Микола Видиборець. 

Сесію відкрив голова обласної територіальної виборчої комісії Віталій Куштан. 

У виконанні Заслуженого Закарпатського академічного народного хору зазвучав Гімн України. 

Голова обласної територіальної виборчої комісії оголосив про визнання повноважень депутатів міської ради VI скликання, обраних у багатомандатному та одномандатних (мажоритарних) виборчих округах. Таким чином, до складу обласної ради VІ скликання увійшло 108 депутатів. 

Відтак Віталій Куштан ознайомив присутніх із цим списком. Переможець на виборах - це партія "Єдиний центр", до складу якої увійшли обласними депутатами 46 чоловік; Партія регіонів - 37; ВО "Батьківщина" - 8; "Фронт змін" - 5; Демократична партія угорців України - 4; "Сильна Україна" - 4; КМКС - 3;СПУ – 1.

Відповідно до частини 1 статті 49 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з моменту оголошення підсумків виборів починаються повноваження депутатів обласної ради. Від імені Закарпатської обласної виборчої комісії побажав новообраним депутатам успіхів у їх нелегкій, але дуже важливій і відповідальній роботі на благо тисяч виборців Закарпаття.

Щоб закріпити повноваження депутатів запропонував прийняти Присягу депутата обласної ради, текст якої зачитав найстаріший депутат - голова облради У скликання Михайло Кічковський. Після цього новобрані обласні парламентарі скріпили Присягу власним підписом. 

Після цієї процедури було створено тимчасову президію, куди увійшли Михайло Кічковський, Олександр Ледида, Андрій Сербайло, Габор Кінч і Роберт Бровді. Головуючий, член тимчасової президії Михайло Кічковський оголосив, а відтак поставив на голосування порядок денний, який був одностайно схвалений. Також було створено лічильну комісію, секретаріат. 

Першим питанням, яке розглянула сесія, це – вибори голови облради. Михайло Кічковський оголосив порядок голосування, нагадавши, що відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та чинного Регламенту роботи обласної ради голова обласної ради обирається радою з числа її депутатів у межах строку повноважень ради таємним голосуванням. Голосування організовується лічильною комісією.

Голова обласної ради вважається обраним, якщо за нього шляхом таємного голосування проголосувало більше половини депутатів від загального складу ради. Запропонований Порядок голосування було схвалено всіма присутніми в залі депутатами.

Михайло Кічковський за доручення найчисельнішої в облраді фракції повідомив, що на засіданні фракції Єдиного Центру було прийнято рішення про висунення на посаду голови облради депутата Івана Івановича Балоги. За дорученням фракції він пропоную підтримати кандидатуру Івана Івановича Балоги на цю посаду. 

Івана Івановича добре знають як присутні в залі, так і широкий загал закарпатців. Адже донедавна працював першим заступником голови обласної держадміністрації. Є головою Закарпатської обласної організації Єдиний Центр.

Це - діловий, активний депутат, котрий вирізняється принциповою позицією при вирішенні важливих для області питань. Іван Балога предметно працював над проблемами соціального й економічного розвитку краю, в центрі його особливої уваги перебували питання розвитку освіти та медицини, зміцнення їх матеріальної бази, розширення прикордонного співробітництва. І конкретних прикладів на підтвердження цього можна наводити десятки.

Депутат Балога, як керівник найбільшої фракції в обласній раді минулого скликання, ініціював прийняття низки надто важливих рішень на обласному та державному рівнях. Зокрема, щодо закриття пункту тримання нелегальних мігрантів "Павшино", врегулювання катастрофічної ситуації навколо Солотвинського солерудника, фінансування протипаводкових робіт, надання допомоги потерпілим закарпатцям від стихійного лиха та інші. 

Іван Іванович відомий і як меценат, спонсор багатьох благодійних акцій. Протягом останніх років постійно підтримує малозабезпечених громадян, ветеранів війни та праці, одиноких, багатодітні сім'ї. З особливою турботою ставиться до сиріт.

Сьогодні, коли область переживає непростий час економічного і соціального розвитку, необхідне суттєве піднесення ролі обласної ради, інших органів місцевого самоврядування. А ця робота великою мірою залежить від розуміння справи, ініціативності та цілеспрямованості того, хто очолить раду. Саме такі якості притаманні Івану Івановичу Балозі. Тому Михайло Михайлович Кічковський закликав депутатів підтримати кандидатуру Івана Балоги на посаду голови Закарпатської обласної ради. На користь прийняття рішення щодо цього кандидата висловилися й ряд інших депутатів, його однопартійці - Володимир Смоланка, Микола Вегеш, Мирослава Каламуняк, а також представник Партії регіонів Сергій Рішко, голова асоціації голів райрад області Михайло Фединець, Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов та .

У своїй програмній промові Іван Іванович подякував за виявлене довір'я, та наголосив, що організовуватиме депутатів для успішної реалізації програми з розбудови Закарпаття та сприятиме подальшій співпраці з органами виконавчої влади", рад усіх рівнів. В основу своєї роботи Іван Іванович покладе чинне законодавство України та щире бажання розбудувати наш край до рівня європейського. Пріоритетними стануть питання подальшого соціально-економічного розвитку Закарпаття, транскордонного співробітництва, медицини, освіти, культури, туризму, рекреації тощо. "Докладу зусиль, - наголосив він, - щоб продовжити добрі напрацювання депутатського корпусу У скликання та внести свіжий струмінь в них. 200 тисяч закарпатців працюють за кордоном. Ми повинні їхній досвід роботи в Європі вивчити та створити такі умови , щоб вони мали змогу повернутись додому і свої навички реалізувати в народногосподарському комплексі краю. Звісно, минулої каденції були й прорахунки, але не помиляється лише той, хто нічого не робить. Та спільними зусиллями ми виробимо стратегію дій задля досягнення намічених цілей щодо підвищення та поліпшення рівня життя наших краян в умовах непростого сьогодення". 

У результаті до бюлетеня для таємного голосування було внесено кандидатуру Івана Івановича Балоги. Як наслідок, за нього проголосувало 95 із 105 депутатів, що взяли участь у голосуванні. 

Далі сесію повів новообраний голова ради Іван Балога. Подякувавши за довір'я, він запропонував на посаду першого заступника голови облради кандидатуру Володимира Петровича Закуреного – члена фракції Партії регіонів. В результаті таємного голосування переважною більшістю голосів його і було обрано на цю посаду.

Після цього обласна рада ухвалила одноголосно два важливі рішення "Про внесення змін до Обласної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки та "Про внесення змін до рішення обласної ради від 7 травня 2010 року № 1109 "Про обласний бюджет на 2010 рік" (зі змінами від 8 липня , 27 серпня 2010 року) . 

Відтак депутати також одноголосно прийняли рішення про утворення постійних комісій облради VІ скликання:
     постійної комісії з питань бюджету,
     постійної комісії з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури , банківської діяльності та інвестицій.
     постійної комісії з питань транскордонного співробітництва.
     постійної комісії з питань управління майном та приватизації.
     постійної комісії з питань територіального та земельного устрою, агропромислового комплексу і розвитку села.
     постійної комісії з питань законності та правопорядку.
     постійної комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних менших та інформаційної політики.
     постійної комісії з питань охорони здоров'я.
     постійної комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення.
     постійної комісії з питань екології та використання природних ресурсів.
     постійної комісії з питань розвитку туризму та рекреації.
     постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики та адміністративно – територіального устрою. постійної комісії з питань транскордонного співробітництва. 

На завершення голова обради Іван Балога, користуючись нагодою, подякував попередньому депутатському корпусу і, зокрема, своєму попереднику Михайлу Михайловичу - голові обласної ради V скликання за ту добру співпрацю, яка була протягом цих років та вніс пропозицію присвоїти Михайлу Кічковському 1 ранг посадової особи місцевого самоврядування, яка була підтримана. 

Михайло Кічковський сердечно привітав депутатів з тим високим довір'ям, яке виборці Закарпаття оказали їм на наступні п'ять років. 

Одночасно він подякував попередньому депутатському корпусу, багатьом з яких люди знову довірили представляти їх інтереси у обласній раді за те, що протягом минулого скликання гідно проявили себе у депутатській роботі, у вирішенні конкретних справ і проблем територіальних громад.

"Я хотів би побажати новому керівництву обласної ради, новому депутатському корпусу зробити набагато більше, адже це піде тільки на користь нашим закарпатцям, - сказав він.- Хотів би подякувати також керівництву обласної держадміністрації (як колишньої, так і сьогоднішньої) за все те, що нам удалося разом з вами зробити позитивного для нашого краю. І я впевнений, що той найкращий досвід, який був у попередньому скликанні, нам вдасться зберегти і примножити, щоб ті програми спільні, які вже є прийняті, ті програми, які будуть прийняті, ті пріоритети, які намічені були разом з обласною адміністрацією, депутатами Закарпатської обласної ради, ми з вами змогли виконати". Сьогодні депутати прийняли присягу на вірність Україні, своєму рідному краю, дали обіцянку гідно виконувати обов'язки народного обранця бути принциповим та об'єктивним у прийнятті рішень, послідовним у здійсненні реформ в інтересах Закарпаття та задоволенні потреб людей, в утвердженні принципів законності, порядку та соціальної справедливості. Тому я хотів би, - далі вів Михайло Михайлович, - щоб протягом наступних п'яти років, під час яких ми будемо виконувати свої обов'язки, ми пам'ятали про це, про наш обов'язок перед виборцями і доклали максимум зусиль для того, щоб закарпатці, щоб народ України жив краще, щоб розквітало і стало європейським краєм наше Закарпаття, а європейською державою - наша Україна. 

Депутат Андрій Сербайло оприлюднив інформацію про створення депутатської фракції "Батьківщина" та вніс пропозицію направити в центральні органи влади звернення депутатів про врегулювання ситуації, пов'язаної з прийняттям Податкового кодексу. Однак депутати після жвавого обговорення питання вирішили дочекатись фахових оцінок і після того повернутись до цього питання.

У зв'язку з тим, що інші питання порядку денного, а це - Про президію обласної ради VI скликання, Про регламент роботи обласної ради VI скликання, Про Положення про постійні комісії обласної ради VI скликання тощо, що потребують певного опрацювання, голова оголосив перерву в роботі І сесії, під час якої протягом декількох днів депутати мають визначитися і надати пропозиції щодо затвердження їх у складі однієї із постійних комісій рад.

Наступне пленарне засідання І сесії VI скликання вирішено провести 30 листопада ц.р.

23 листопада 2010р.

Теги: обласна рада, сесія, депутати, Балога,

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини