Закарпаття: Купити продукти і... вижити

Придбати продукти і вижити… Саме таке завдання постало перед закарпатцями. І якщо раніше люди страждали через дефіцит продуктів, то зараз – через їх широкий асортимент. Доступним є усе – від товарів першої необхідності до заморських делікатесів. Як одні, так й інші продукти – це вкладені кошти, які підприємства втрачати не хочуть. От і вдаються до різних хитрощів…

Закарпаття: Купити продукти і... вижити

Добре, коли це знижка на фрукти чи овочі, які починають псуватися. Тут споживач обирає сам, купувати менш якісне, але дешевше, чи брати за звичайною ціною. Гірше, коли підприємства починають махлювати. Від таких махінацій двічі постраждав ужгородець Сергій: "В одному з центральних магазинів придбав нещодавно курку-гриль. Приніс додому, вирішив розігріти у мікрохвильовій печі. Умить уся сім'я відчула сморід. Курка була зіпсована, хоча за маркуванням страва була "свіженькою". До крамниці не повернувся, адже не взяв чек. Хоча до цього випадку, зі схожими проблемами, але значно гіршими наслідками я вже стикався. Так кілька місяців тому у цьому ж таки магазині купив фарш. Дома швидко зварив суп з фрикадельками. Через годину після обіду мені стало зле. Я добре принюхався до фаршу, і відчув кислий аромат. Продукт уже почав псуватися, хоча за маркуванням був сьогодні змеленим. Добре, що усе обійшлося без госпіталізації. Відтоді цей магазин оминаю, а фарш не купую взагалі".

Схожі історії з м'ясними і молочними продуктами "Закарпатці" розповіли й інші ужгородці. Серед них Михайло, колишній працівник одного з відомих у місті магазинів: "Понад рік тому я звільнився з роботи, після цього не заходжу у цей заклад навіть як покупець. Купуєте готове м'ясо для шашлику? Прожарюйте якнайкраще, адже усі маринади дуже добре приховують ознаки псування. Це стосується і деяких інших готових страв. І не дивуйтеся, якщо курка-гриль буде запечена з нутрощами, це природно (посміхається. – Авт.). Обов'язково звертайте увагу на дату виготовлення – іноді працівники, за підказкою керівництва, її трохи змазують. Звичайно, не у всіх магазинах таке свавілля, але я після побаченого ризикувати життям не хочу". 

Про те, чи борються ужгородські споживачі за свої права ми вирішили дізнатися в управлінні захисту прав споживачів. Заступник начальника Володимир ТОВТИН нам прокоментував: "Чесно кажучи ужгородці до нас звертаються дуже рідко. Більшість звернень стосуються промислових товарів,  неякісної побутової техніки тощо. З продуктами харчування  ситуація важча. Уже другий рік через брак коштів  ми не можемо перевірити продукцію на якість. Цим і користуються підприємці. Законодавством передбачено всього одну планову перевірку на рік, про яку ми маємо попередити підприємство за 10 днів. Справа у тому, що більшість депутатів ВР є підприємцями, тому і закони зробили зручним для себе. Таким чином на підприємстві нас уже чекають. Інші 364 дні багато хто продовжує порушувати права споживачів. Без попередження ми можемо прийти тільки за вказівкою прокуратури чи міліції, або конкретної заяви. Кожен споживач має право прийти до нас і написати скаргу, у якій вказати про порушення. Наприклад, у такому-то магазині зіпсована свинина. Тоді інспектор без попередження приходить і перевіряє свинину, якщо порушення зафіксоване, тоді товар вилучають, а підприємство притягують до відповідальності. Але якщо зі вказаним у скарзі продуктом усе добре, а поряд, до прикладу, стоять зіпсовані молочні продукти, інспектор нічого вдіяти не може. Що стосується фаршу, то  це взагалі заборонений товар (окрім заводського в герметичній упаковці). Жоден магазин не має права самостійно робити фарш, тільки на вимогу клієнта. Тобто, ви купуєте м'ясо і просите його одразу перемолоти. До складу цього продукту може входити все, що завгодно. Усім підприємствам відомо,  що продавати фарш заборонено, проте вони йдуть на порушення, адже знають, що ми не зможемо їх перевірити. Серед найчастіших порушень, які ми фіксуємо під час перевірок, є засміченість й ураження комахами крупи, відсутність дати виготовлення й інформації про виробника. Дуже часто продукція в роздрібній торгівлі не має жодних сертифікатів та посвідчень якості. Моя порада споживачам – оглядати усі продукти. Якщо вони не у герметичній або заводській упаковці, а просто загорнуті у плівку, ви маєте повне право відкрити її, понюхати продукт".

На ринках торговці-приватники  самі із задоволенням запропонують спробувати їхні продукти: і сир, і сметану, і сало, і солоні огірочки, і багато іншого. Однак мало хто знає, що куштувати  можна й у магазинах. В українському законодавстві (точніше, ще в старих ГОСТах, які ніхто не скасовував) є відповідний пункт, який дозволяє покупцеві спробувати на смак кожний з готових до вживання продуктів (ковбаси, сири, салати тощо). Якщо, звісно, вони вже не розфасовані у вакуумні й інші упаковки. Норма проби – в межах 5 г. Мало, але щоб зрозуміти "смачно - несмачно", "подобається - не подобається", "свіже - несвіже", цілком достатньо.

На жаль, далеко не всі продукти можна  спробувати – наприклад, сире м'ясо чи рибу. Але в цьому випадку вам допоможуть органи зору, нюху, і, так би мовити, проба "на дотик".
Як перевірити м'ясо? Легко.  Натисніть на шматок пальцем: якщо ямка швидко вирівнюється – м'ясо добре, якщо залишилася вм'ятина – м'ясо несвіже. На ринку ви можете це зробити ручкою ножа, узявши його у продавця. Пам'ятайте, на розрізі м'ясо має бути майже сухим. Це означає, що його не "накачали" для збільшення ваги водою.

 Не беріть дуже криваве, вологе м'ясо темно-червоного кольору – не виключено, що тварина загинула від хвороби.

Купуючи рибу, передусім запам'ятайте тверде правило: річкова (або озерна) риба має продаватися тільки свіжою. У хорошої риби гладенька, блискуча, щільна луска, очі прозорі, а не білясті. Якщо вам пропонують морожену річкову рибу, значить це не реалізований вчасно товар зі всіма відповідними наслідками. Якість мороженої морської риби визначити на око важко, але майте на увазі, що тут вас підстерігає інша небезпека. Рибу в супермаркетах, перш ніж запакувати під плівку, нерідко спеціально заморожують разом зі значною кількістю води і з нею ж і продають. Тому ніколи не беріть рибину, якщо вона схожа на крижану брилу. У супермаркеті запакований продукт можна тестувати так: 40-50 сек. потримаєте пальцями за краєчок упаковки. Якщо відколовся шматок льоду або утворилася крапля води – таку рибу брати не варто. Адже сама риба перетворитися на воду ніяк не може, і до того ж це означає, що продукт двічі, а то і тричі заморожували.

 Ще раз нагадаємо, що касовий чек – це "страховий поліс" покупця. Маючи його на руках, легко довести факт купівлі саме цього товару в магазині в такий-то день і о такій-то годині. Закон України "Про захист прав споживачів" передбачає варіант мирової угоди, тобто покупець може сам зажадати від продавця повернення витраченої на товар суми або заміни товару.

Вікторія Сабо, "Закарпатська правда"

20 листопада 2010р.

Теги: продукт, споживач, курка

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини