Закарпатським журналістам показали 7 церков лівобережного Ужгорода (ФОТО)

У час перед Різдвяним постом (Филипівкою), 17 листопада, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії преосвященний владика Мілан разом із журналістами відвідав 7 церков парафій лівобережного Ужгорода.

Закарпатським журналістам показали 7 церков лівобережного Ужгорода (ФОТО)

Почалася подорож із палісадника, котрий знаходиться біля Кафедрального собору. Владика Мілан з радістю показав церковний присадок, який громада нині привела до ладу: покосила траву, підстригла кущі, посадила нові дерева.

Єпископ зазначив, що в протоколі про передачу резиденції (прилегла будівля до Хрестовоздвиженського кафедрального собору м. Ужгорода), у той час – будинок уніатського єпископа, університету згадувався не тільки палісадник і двір, але й парк, який знаходився позаду будівель та двору. Згодом, у 1960 році університет звернувся до Міністерства із проханням передати "орендоване" церковне майно їм у власність. Однак, керівництво держави відповіло, що прохання вузу є недоцільним. Університет зобов'язаний тільки наглядати та утримувати будівлю та прилеглу територію у хорошому стані. Але, за словами єпископа, під час господарювання вишу на переданій йому території із вищезгаданого "французького парку" зробили сміттєзвалище.

 

Після невеликого екскурсу палісадником, єпископ з журналістами вирушили в свою поїздку церквами Ужгорода. Першою відвідали парафію Покрови Пресвятої Богородиці, що в Горянах (Горянська Ротонда). Сама будівля храму – найдавніша церква Закарпаття та найстарша будівля Ужгорода. До того ж, перший замок на території міста над Ужем знаходиться поблизу неї – славетне Городище. Храм збудований в 12-14 ст. Чисельність парафії – майже 500 сімей. Нині настоятелем парафії Покрови Пресвятої Богородиці є Преподобнійший отець архімандрит Петро Павло (Береш). Офіційне відновлення громади відбулося ще 19 вересня 1991 року.

Наступним пунктом подорожі став Божий дім, що розташований в мікрорайоні Дравці, тобто парафія Рождества Пресвятої Богородиці. Як розповіли журналістам святі отці, храм побудований в 1806 році. Чисельність парафії сьогодні налічує 450 сімей. Настоятель цієї парафії – Всесвітліший отець митрофорний протоієрей Михайло Баник. Офіційно ж відновили громаду 27 серпня 1991 року.

Опісля журналісти з єпископом рушили до Парафії Рождества Івана Хрестителя, котра знаходиться в мікрорайоні Радванка. Старий храм був відібраний при радянській владі і переданий православній конфесії. На сьогодні богослужіння проходять в пристосованому приміщенні. Аби вирішити проблему з відсутністю храму, нині вже починається будівництво нової церкви по вул. Тельмана: в стадії завершення передбудівнича підготовка документації. Чисельність парафії - майже 200 сімей. Божим поводирем парафії Рождества Івана Хрестителя є Всечесний отець Юрій Симйон. Офіційне відновлення громади відбулося 19 вересня 1991 року.

Не оминули і монастир Марійоповчанської Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, отців ЧБМ. Там нині проходить будівництво храму. Настоятелем є Преподобний отець Косма (Холлек). Парафія – новоутворена та складається майже з 250 сімей. Утворилася парафіяльна спільнота 18 березня 2005 року.

З монастиря отців-францисканців кореспонденти з владикою Міланом поїхали до парафії Пресвятої Тройці, що по вул. Богомольця. На даний момент проводиться будівництво храму парафії. Богослужіння проходять в пристосованому приміщенні. Також вже збудована каплиця Рождества Пресвятої Богородиці. Настоятель парафії, чисельність якої налічує майже 6400 сімей, – Всечесніший отець ставрофорний протоієрей Юрій Довганинець. Утворилася парафіяльна спільнота 16 грудня 1997 року.

Останнім пунктом подорожі було село Минай. Тут журналісти змогли побувати в парафії Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла, церква якої була збудована в 1908 році. При Радянському Союзі храм закрили і перетворили на склад. Відновлено його було в часі легалізації Мукачівської греко-католицької єпархії. На сьогодні парафія складається майже з 500 сімей. Настоятелем парафії є Всечесніший ставрофорний протоієрей Іван Шемет. Офіційно ж відновили парафію Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла 31 липня 1991 року.

На закінчення представники ЗМІ відвідали Парафію Перенесення Чесних Мощей Священномученика Теодора, єпископа Мукачівського (Ужгородська Богословська Академія). Храм новозбудований, наріжний камінь було освячено 28 червня 2003 року при Торжественному Перенесенні Мощей Священномученика Теодора, єпископа Мукачівського. Будувався Божий дім як семінарійний. Сьогодні парафію складають 120 сімей. Настоятелем є ставрофорний протоієрей Константин Сабов. Утворена ж парафія в 2009 році.

На завершення, за проханням Тетяни Маковської, журналісти отримали Боже благословення в монастирі Маріоповчанської Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, отців ЧБМ, у подальшій роботі на нелегкій ниві журналістики та в особистому житті від Преосвященного владики Мілана.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович

18 листопада 2010р.

Теги: греко-католицький, владика Мілан, церква

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини