Закарпатські політологи про перспективи співпраці Єдиного Центру та Партії регіонів

Після призначення Віктора Балоги на посаду міністра МНС, закарпатські політологи спрогнозували значні кадрові зміни на Закарпатті, зміцнення адмінресурсу «Єдиного Центру» та «міцну» коаліцію «ЄЦу» і «Партії Регіонів».

Закарпатські політологи про перспективи співпраці Єдиного Центру та Партії регіонів

Але чи надовго це? Наскільки міцний цей союз? В чому збіг та розбіжності інтересів нових союзників? З цими питаннями ми звернулися до закарпатських політологів.

Політолог Роман Офіцинський: "Ну який може бути союз гіганта із пігмеєм?"

— Чи буде тривалим союз "Партії Регіонів" із "Єдиного Центру" ?

— Думаю, що він не буде тривалим. Це лише ситуативна комбінація, яка спрямована на якісь своєрідні "різні", пов'язані з можливими парламентськими виборами, що мають відбутися в березні наступного року. Якщо - в березні вибори не відбудуться - тоді цей союз розхитається. Ну, який може бути союз гіганта із пігмеєм ? Можна говорити про партнерство тоді, коли є одна вагова категорія. Тут її немає. Таких людей як Балога в Україні – сотні. Він – не олігарх у загальноукраїнському значенні. В нього навіть немає Буковеля, яким володіє Коломойський на Прикарпатті. Тобто, це не є якась потужна промислово-фінансова група, що має свою політичну візитку. Тому, це - лише такий робочий варіант, пов'язаний, швидше за все, із меркантильними інтересами: якась група зараз непогано заробила у прямому і в переносному значенні слова.

— У чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні ?

— Тут я не бачу інтересів, які б збігалися. Якщо йде мова про регіональне представництво, то ніколи не можна будувати союзів пов'язаних на неспроможності влади опанувати ситуацію в якомусь регіоні. Більше є розбіжностей. Фактично, "ПР" суперечить і своєму курсу, і своїй ідеології. Вона деморалізовує і дезорієнтовує не лише виборців, але й своїх партійців, які, до цього, зовсім по-іншому працювали, мали інше бачення. Тому, якщо і є збіг інтересів, то тільки якийсь "тіньовий", прихований. Тож, це така собі кулуарна інтрига, яку можуть пояснити лише штатні речники.

Політолог, керівник громадської організації "Закарпатський центр політичних досліджень" Віктор Пащенко: "Союз "ПР" і "ЄЦу" може трансформуватися в якусь іншу політичну силу"

 — Чи буде довгим союз "Партії Регіонів" із "Єдиним Центром"?

 — Чи буде він тривалим, залежить від того, які з цих груп посиляться, а які послабляться. Якщо визначальна лінія між "Єдиним Центром" і "Партією Регіонів" буде посилюватися, то цей союз може бути достатньо тривалим, причому, він може перерости не лише на цю каденцію виборів. На мою думку, може навіть трансформуватися в якусь іншу політичну силу. Цей варіант найбільш імовірний, і не лише через політичні причини, а перш за все, через економічні.

— В чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні?

— Об`єднати ці дві політичні сили можуть спільні економічні інтереси. До прикладу, перед Закарпаттям сьогодні відкривається дуже багато економічних перспектив. Є широке поле для їхньої спільної діяльності: розвиток туризму та рекреації, "Євро-2012", ідея проведення Олімпійських ігор... На Закарпатті є багато об'єктів, на яких базується матеріальна основа головних політичних гравців. Всі ці об'єкти потребують належної інфраструктури. Одній якійсь партії з цим завданням впоратися важко, потрібна співпраця. Тож економічні підстави для міцного і тривалого співробітництва між цими політичними силами є. Другий варіант – менш імовірний: якщо політичні амбіції, а десь "гризня" - переможуть. Тоді це переросте в політичну конкуренцію. Посварити їх може політика, політика не місцевого рівня. Можуть посварити якісь геополітичні питання: якщо "ПР" скотиться до курсу обмеження демократичних свобод, якщо посилить владу до того рівня, коли почнуть прибиратися із політичної арени узагалі усі конкуренти, якщо буде побудова авторитарної жорсткої моделі, за прикладом Росії. Оці питання можуть призвести до політичних війн між ними, але таких підстав, на мою думку, не буде. Принаймні, найближчі рік-два.

Політолог Сергій Федака: "Єдиний Центр" і "Партію Регіонів" можуть роз`єднати бізнесові інтереси

— Чи буде довгим союз "Партії Регіонів" із "Єдиним Центром"?

—- Дуже важко сказати. Зрозуміло, що цей союз не буде постійним. Протримається, може, десь рік-півтора. Не більше. Фірма "Барва" має свої бізнесові інтереси, які, в решті-решт, розійдуться з інтересами команди Януковича.

— В чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні?

— Якщо йдеться про розбудову інфраструктури, доріг, розвиток туризму, то тут – збігаються. А те, що стосується бізнесу, зовнішньоекономічних зв'язків, то тут – розійдуться.

З експертами телефоном спілкувався Віктор Тар

15 листопада 2010р.

Теги: Єдиний Центр, Партія регіонів, Балога

Коментарі

2010-11-18 / 12:29:00
Бюджет готуйся! Балоган на підході.

Мурник 2010-11-16 / 21:25:00
Тепер і Янукович має досвідченого «сантехніка»

Наталія БАЛЮК

Віктору Балозі перемога його політичної сили - «Єдиного Центру» – в окремо взятому регіоні, на Закарпатті (взяла рекордні 46% до обласної ради), тут же конвертувалася у посаду міністра з надзвичайних ситуацій.
Як кажуть, кому вибори, а кому – мати рідна! Президент гідно оцінив цей результат, а також організаторські та адміністративні якості Віктора Івановича, і радо запропонував йому високу урядову посаду, аби той міг реалізовувати набуті навички на високому державному рівні. Тим паче, не за горами вибори до парламенту. Кризові менеджери, яким вважається Віктор Балога, Януковичу не завадять…

Про призначення колишнього «сірого кардинала» президента Ющенка на ще тепле (від Шуфрича) крісло керівника МНС йшлося одразу після несподіваної і раптової відставки Нестора Івановича. Досі, до речі, достеменно не відомо, чим пан Шуфрич не вгодив чи то Азарову, чи то самому керівникові держави, але вилетів з уряду, як корок з пляшки. І одразу ж випливло прізвище Балоги як ймовірного спадкоємця на міністерське крісло. Але «пауза затягнулася», наказ про призначення так і не з’явився на президентському сайті, а сам Балога у коментарях казав, що не має наміру і бажання працювати в команді нинішнього президента. І «не для преси» додавав, мовляв, не хоче себе цим призначенням «палити» як політика. Відтак у рідному йому Закарпатті «Єдиний Центр», який випередив Партію регіонів майже на десять відсотків, сприймався в уяві виборців як опозиційна сила, а сам Балога як опозиційний і принциповий політик, який не спокусився на привабливу міністерську посаду. Та, схоже, виборці вкотре «накололися». Не встигли висохнути печатки на протоколах, як Віктор Іванович зробив своїм виборцям-закарпатцям ручкою і подався до столиці обживатися в міністерському кабінеті.

Вкотре український політик використав наївних і довірливих виборців у своїх меркантильних егоїстичних інтересах. Вкотре їх зрадив. Зрештою, Закарпаття – специфічний і своєрідний регіон, це як держава в державі. Закарпаття вважається вотчиною Балоги, там він «свій» (як Янукович у Донецьку), відтак не конче було їх дурити… Якби Віктор Іванович під час виборів не вдавав з себе опозиціонера, не розповідав в інтерв’ю, що співпраця з цією владою для нього неприйнятна, а чесно сказав, що готовий працювати з Януковичем «на благо України» (що говорить вже після призначення), то, гадаю, результат за «Єдиний Центр» був би приблизно такий самий. Але у людей не було б того гіркого осаду, що їм брехали в живі очі, що вони стали розмінною монетою заради чиїхось кар’єрних амбіцій.

Найгірше, що через ось таку поведінку українських політиків люди вже нікому не хочуть вірити, а зневірений виборець - легка здобич політичних авантюристів і шахраїв… Зрештою, хіба вибори не перетворилися в суцільне шахрайство?
© Високий Замок - інтернет версія

РОМА 2010-11-16 / 20:23:00
А це не той Тар журналыст що ще не ак давно на балогу работал?

*** 2010-11-16 / 09:45:00
Зайдіть у Вікіпедію, знайдіть статтю "пігмеї" і більше не ганьбіться, шановний. Та й яка різниця, зрештою?

Микола Староста (Жалива) 2010-11-16 / 00:02:00
Прийдеться "уточнити" наших політологів, вони роблять "прогнози" при тому не маючи ніякої правдивої інформації. Про реальні домовленості В.Балоги і В.Януковича, мало хто знає і афішувати їх не хоче.
Треба зрозуміти одно... "Єдиний Центр" вливається до Партії Регіонів... з цього треба і танцювати. "Єдиний Центр" не зможе самостійно пройти до Верховної Ради, значить його і не потрібно, свою роль він виконав, значить його можна розпустити.

.....?) 2010-11-15 / 21:27:00

***, 15.11.2010 17:45
африканський народ пігмеї

Це твердження не вірне, бо пігмеї живутьу Південній Америці. Парагвай, Еквадор, ......

ІВАН 2010-11-15 / 18:36:00
Все таки Балозі треба віддати належне. Свої особисті інтереси залізом і кров"ю таки може відстояти. Спочатку утворив наче ті мадяри закарпатську регіональну партію, на виборах - не пошкодував шаленні бабки, щоб купити голоси виборців.Не пошкодував таких грошей на на підкуп. А для чого? Щоб зробити враження, під час торгівлі із янеками, що "він контролює Закарпаття". І виграв - ті повірили. Виграв як бізнесмен у політиці (політика для нього бізнес), але зазнав морального краху як небізнесовий політик. Бо так міняти "чорне" на "біле" (згадаймо, що говорив кілька днів тому) - аж занадто цинічно. Разом із ним зазнала удару ЄЦ (це для тих, хто знає, що таке мораль, приміром для народної депутатки Оробець, це виявилосяне пустим словом, більшість єцюнів скаже : начальник сказав "люміній", значить - "ЛЮМІНІЙ").

Луч 2010-11-15 / 18:36:00
Пигме́и (греч. Πυγμαϊοι — «люди величиной с кулак») — группа низкорослых негроидных народов, обитающих в лесах тропической Африки. !!!!!!!!!!

сорри 2010-11-15 / 18:11:00
Те, що пан Офіцинський явно упереджений - очевидно. Мабуть тому, що як "політолога" його сюди притягнуто за вуха. Він тут, швидше. як політик виступає - зі своїми симпатіями та антипатіями.

Пігмеї 2010-11-15 / 17:56:00
Шановна чилядь, прошу не реагувати на гдавреда "Сексуалдемократа". А, що стосується співпраці, то як може в одному тераріумі співпрацювати крокодил із шакалом. Співпраця до обіду, або вечері. Донбасс порожняк не гонит.

*** 2010-11-15 / 17:45:00
Гм, дарма Тар бере коментарі від Офіцинського. Може, карпатньюзу вигідний цей чувак, але, по-перше, він ніякий не політолог. А по-друге, ну такий злобний.
Складається враження, що Балога йому грошей пообіцяв і не дав.
Кожен коментар - це неприхована злість, навіть ненависть. Якщо ти політолог, то зберігай якусь мінімальну об'єктивність, чи що? Підозрюю, тут щось особисте, причому, може, навіть не до Балоги, а до Вегеша. Можна по-різному ставитися до Балоги, але людина, що стільки років впливає на українську політику, не зникає, як більшість інших через зміну влади, вміє домовлятися майже зі всіма, це - не пігмей.
P.S. А чим Офіцинському африканський народ пігмеї завинили?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини