У закарпатському Лохові презентували книгу про видатних людей села

В актовому залі Лохівської ЗОШ відбулася урочиста презентація книги Василя Бігунця та Федора Рубіша «Лохово в долонях Карпатських гір». Ця неділя для кожного жителя Лохова була по особливому незабутня.

У закарпатському Лохові презентували книгу про видатних людей села

Тут зібралися жителі села, для яких книга подорож у минуле і сучасне. На зустріч з книгою прийшли керівники закладів та установ села – директор школи Бігунець В.М., завідуюча дитячим садком Кельман С.Д., головний лікар Вишиван В.М. та інші знані й поважні люди.

Відвідав і розділив разом з односельчанами радість Іван Петрович Михайло – голова Мукачівської районної ради. Він по-доброму позаздрив лохівчанам та поділився планами видати таку книжку і про своє село Лалово.

Народження книги, як і народження дитяти велика подія, особливо тоді, коли причетна до нього велика родина (жителі с. Лохова та присілків Линівці й Череївці). Усі вони добрим словом творили книгу. Багато матеріалу зібрали і записали вчителі кількох поколінь Лохівської школи – М.Парлаг, М.Хома, М. Ердевдій, К. Малешко... Вони вже відійшли в інше життя, та пам'ять про них записано в книзі.

Також велике спасибі Ользі Штимі, вірші якої стали перлинами книги.

Одним словом, до народження книги готувалась довго-предовго уся сільська громада, починаючи від свята Покрови Пресвятої Богородиці, яка стала покровителькою нашого села. Одягли обнову і школа, і дитсадок. А вже, особливо в свята, дорога до церкви сяє у всій красі, оповита Божою благодаттю, яку приніс у нашу церкву для всіх мирян рідного села архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор.

На презентацію книги зібралися чимало громадяни села. Проводив це дійство наш церковний отець Федір у супроводі чоловічого хору. Приєдналисяь до нього всі присутні на святі православні християни.

Окрасою став концерт поетичних творів, танців і пісень у виконанні талановитих школярів.

На завершення виступив ансамбль "Руснаки", солістом якого був голова Лохова Петро Петрович Куцкір.

...Гортаючи сторінки книги, ми можемо ознайомитись з такими розділами, як основні віхи села Лохово, народна нетрадиційна медицина та ветеринарія, сучасна медицина, освіта та культура, відомі люди села, лохівські родини, релігія, церква, релігійні свята та обряди села Лохово, фольклорні здобутки села Лохово, господарство, садиби, житло, рецепти з бабусиної скриньки, етимологія прізвищ.

Найбільше сподобалася усім легенда, від чого ж насправді походить така незвичайна назва. Достеменно невідомо і тепер, можливо, назва села походить від куща глоду (бояришник), серед сільських жителів, відомий як лугувка (логов, лолог).

З Лохова до Мукачева раніше ходили пішки по горах через село Лавки. А, головне, що село має гарне розташування: наче віночок, село оповите садами, виноградниками, лісами та потічками.

Прискорити видання книги допомогло відкриття шкільного краєзнавчого музею (керівник Наталя Герц), у якому зібрано багато цікавих фактів, документів, фотознімків та експонатів. Також особлива вдячність Герцу Дмитру Івановичу – меценату, депутату Мукачівської районної ради, за фінансової підтримки якого вийшла ця книга.

Не можна не висловити великої подяки людині, без якої книга була би тільки недосяжною мрією, – всіма знаному односельчанину Василеві Петровичу Бігунцю. Згадаймо слова Івана Сільвая: "Ми живемо не для одних себе, а й для майбутніх поколінь". Можемо впевнено сказати, що Василь Петрович –саме така людина.

У дарунок від авторів присутні на святі отримали книги і завдання – читати, доповнювати і готувати нове, ще краще видання, книги про рідне село.

 

Теги: Бігунець, книга, Лохово, презентація Джерело:

15 листопада 2010р.

Теги: книга, Лохово, село, презентація

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини