Сергій Федака: Перекрутити демократію, як це на виборах зробили закарпатці, то треба уміти

У моєму романі про Ужгород XVII ст. є персонаж, який страшенно любив лаятися: «Не було жодної високої і світлої думки, яку би Янко не міг висловити у брудній і збоченій формі». За три-чотири століття нічого не змінилося. Бо так перекрутити демократію, як це зараз зробили закарпатці, то треба уміти.

Сергій Федака: Перекрутити демократію, як це на виборах зробили закарпатці, то треба уміти

Що би не казали клоуни, які чомусь називають себе  міжнародними спостерігачами, таких брудних виборів наша область ще не знала. Левова частка голосів була куплена. Причому навіть цю брудну технологію не змогли здійснити технічно, у належний час. Були випадки, коли виборців підкуповували просто у день голосування, на підході до виборчих дільниць. Таких виборців тяжко звинувачувати. Бо взяти гроші і проголосувати за таких же продажних депутатів – це дуже мудро з кількох причин.

По-перше, від таких народних обранців нічого не можна буде вимагати. Ні впорядкованих вулиць, ні освітлення, ні прибраних дворів, нічого. Оце "воно" тупо голосуватиме за все, що йому накажуть згори. За дерибан міської і сільської землі, за розтягування комунального майна, за розкрадання місцевих бюджетів. Воно ішло у ради виключно заради цього. Воно має у носі своїх виборців. Воно зобов'язане служити виключно своїм господарям. Страждатиме від того, комплексуватиме, плакатиме, але служитиме. Крастиме не для себе, а тягтиме все хазяям. Така вже холуйська доля. То ж які там накази виборців?! Про це можна забути. "Та ми самі раби, –  відповідять депутати. – Нам сказали іти за мандатом. Сказали, що за нас усе куплять, наше діло просто відкривати рота і робити "чі-і-і-із". Ми і не дуже-то хотіли, але нас примусили, викрутили нам руки, зробили з нас клоунів.  Сплюндрували наш авторитет, зароблений роками і десятиліттями. Ми самі жертви і ні за що не відповідаємо. Ми бідні маріонетки, яких смикають за нитки, прив'язані до найболючіших місць. Ми залежимо не від виборців, а від наших ляльководів. І взагалі – подайте тепер нам!" Cкільки правди у таких заявах – то вже таке. Головне, що вони звучатимуть. Ота вся депутатська братія литиме крокодилячі сльози і вимагатиме співчуття до себе. Вони же за все заплатили – то які проблеми.

По-друге, ті, хто витратив на виборах гроші, обов'язково захочуть повернути їх назад. Звісно, із відсотками. Здеруть із тих, кому давали. Хто отримав 150, поверне 300, хто 200, з того 400 і так далі. Робитиметься то через завищення цін у крамницях і на базарах, через підвищення різноманітних комунальних тарифів. Ручні депутати проголосують за що завгодно. Вибори – це найбільш дохідний лохотрон. Якщо виборці погоджуються у нього грати, вони вже програли.  Бо за умовами  гри, виграє завжди той, хто за кулісами. Вихід один-єдиний: не спокушатися на дармові гроші, не грати. Бо виграти просто неможливо. Можливо тільки зберегти своє. Але це виключно за умови, що ти не підходиш до шахраїв, не вступаєш з ними у жодний контакт. Коли ж вступив, то начувайся. Зараз продажні виборці відчують це на власній шкурі. Втім непродажні – теж, але в останніх буде хоч якась моральна компенсація. 

По-третє, виборці, які проголосували за 100-300 гривень, тепер матимуть можливість роками кусати собі лікті, що їхній сусід узяв  більше, а вони отак прокололися. Матимуть можливість розпитувати направо і наліво, скільки то коштувало насправді, скільки за те можна було зідрати. Матимуть можливість розмірковувати, чому вони такі дурні й узяли так мало. Зможуть набити морду сусідові за те, що взяв більше і не повідомив їм про реальну кон'юнктуру ринку. Зможуть почуватися обманутими жертвами злочинного режиму, який самі же і нав'язали на власну голову.

На наступних виборах (парламентських) можна заломити удвічі вищу ціну. Краще, звичайно, утричі. Хоча навряд чи хтось стане платити. Бо якщо так справи підуть далі, то вибори втрачають смисл. Просто збереться кілька олігархів, запросять іноземних аудиторів. Ті з'ясують, хто найкрутіший, він і сформує парламент із своєї челяді. Без усіляких витрат на виборців. Шість років тому електорат піднявся на захист свого волевиявлення, нині же він тупо продав  свої голоси. Швидше за все, це було зроблено востаннє. Бо кому тепер такий електорат взагалі потрібен. З ним більше можна не рахуватися.

Сергій Федака

13 листопада 2010р.

Теги: вибори, виборці, депутат

Коментарі

Ужгород 2010-11-15 / 14:50:00
Отличная получилась статья, жалко что поздно, народ уже продался и пеять теперь нечего

лора 2010-11-14 / 18:48:00
клоун , ты сам безперспективный. Ну садили , а тебе от этого плохо? Клоун =сам за себя говориш.

ember 2010-11-14 / 12:10:00

местный, 13.11.2010 17:31 та ладно, та какой подкуп? Балога ж с позавчерашнего дня - щирий украинец. просто решил популяризировать на Закарпатье творчество Шевченка. ну не нашел он его портретов - пришлось раздавать купюры. но так это что-то типа иллюстрационного материала. патриот - на хромой кобыле не подъедешь. ему советовали также знакомить народ с творчеством Леси Украинки и даже философией Григория Сковороды. Но Балога уверенно сказал: нет, жирно будет (в смысле, не поймёт народ). Шевченко - это наше всё, с него и надо начинать! Mestnyj: soglasen!!!!!!! Stattja dejstviteljno bylo uzhe napechatano. Dazhe v dvukh gazetakh: Tribuna i Kárpáti Igaz Szó.


З усіх читачів нашого сайту в двох (!) зазначених газетах цю статтю прочитали тільки ви. От вам і показник читабельності цих видань. :) Адмін

Історик 2010-11-14 / 03:47:00
Сергій Дмитрович, респект!!!!

.....?) 2010-11-14 / 00:02:00

Ця стаття була вже минулого тижня ********* опублікована.

Kloun 2010-11-13 / 22:10:00
Повністю підтримую автора, думаю ситуація навіть гірше ніж він описує. Тих кого партія назначала пару десятків років тому були на порядок моральніші за наших. Переконаний, що оці 3 Віктори, що сьогодні садили сакури в Ужгороді в очах своїх батьків були самими безперспективними, і ніхто із них навіть ні в страшному сні не міг уявити, що потомок буде займати такі пости і посади на ганьбу людську.
Але якщо ми докотилися, що нами керує президент двічі несудимий, а більш моральний його попередник вів справи ще гірше, то про які барани можна вести мову?
Співчуття усім нам і що заслуговуємо то отримали. а що незаслужили то ще отримаємо.

Інна 2010-11-13 / 21:38:00
Та що там виборці:) Майбутні кандидати, готуючись до наступних виборів, більше не "заморочуватимуться" "проблемами народу", "добрими справами", "дитячими площадками та лавочками". Навіщо? Значно дешевше і абсолютно не клопотно раз в 4-5 років дати "богобоязним", а значить дуже "чесним" громадянам грошовий мізерний хабар. У кожного є своя ціна. Як виявилось, все дуже дешево і сердито- 10коп в день:(

местный 2010-11-13 / 17:31:00
та ладно, та какой подкуп? Балога ж с позавчерашнего дня - щирий украинец. просто решил популяризировать на Закарпатье творчество Шевченка. ну не нашел он его портретов - пришлось раздавать купюры. но так это что-то типа иллюстрационного материала. патриот - на хромой кобыле не подъедешь. ему советовали также знакомить народ с творчеством Леси Украинки и даже философией Григория Сковороды. Но Балога уверенно сказал: нет, жирно будет (в смысле, не поймёт народ). Шевченко - это наше всё, с него и надо начинать!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини