21% угорців Закарпаття заявили про свою готовність емігрувати за першої ж можливості

10 листопада в угорських засобах масової інформації було опубліковано інтерв'ю професора Ендре Шика (Sik Endre), що представляє угорський Дослідницький інститут TARKI, про попередні результати першого етапу роботи проекту ENRI-East

21% угорців Закарпаття заявили про свою готовність емігрувати за першої ж можливості

У своєму інтерв'ю проф. Е. Шик торкнувся актуальної для сучасної національної політики Угорщини проблеми.

Так, за результатами дослідження ENRI-East, виявилося, що 25% закарпатських угорців на Україні і 13% угорців у Словаччині в ході опитування заявили, що минулого року зазнали почуття "невигідності" своєї етнічної приналежності.

21% угорців в Україні заявив про свою готовність емігрувати з країни за першої ж можливості. Аналогічнoe намір висловило 9% угорців у Словаччині. До останнього показникоа близький стан поляків у Білорусі.

За свідченням Е. Шика, найбільшою мірою почуття дискримінації в регіоні відчувають угорці. котрі живуть на Закарпатті в Україну , і  українці, що постійно мешкають у Польщі. Але в ще гіршому становищі у ментальному плані, за твердженням угорського вченого, знаходяться росіяни в Латвії та білоруси в Литві. На ситуацію в Латвії, за словами Е. Шика, впливає відомий фактор відсутності громадянства у представників місцевої російської громади.

ENRI-East є спеціальною міжнародною дослідницькою програмою, в рамках якої працює 11 команд, з більш ніж 50 соціологами і експертами з 10 країнах Європейського Союзу та СНД (www.enri-east.net). Очолює проект професор Ганс-Георг Гейнріх (Hans-Georg Heinrich). В якості наукового координатора виступає др Олександр Хворостов. Обидва з Інституту соціально-економічних досліджень (IHS-Vienna, Австрія). У проекті задіяні Дослідницький інститут TARKI (Угорщина); Університет Абердіна (Великобританія); Інститут Східної Європи (Німеччина); Інститут соціальних досліджень (Литва); Московський державний університет (Росія); Білоруський державний університет (Білорусь); Східно-Український фонд соціальних досліджень (Україна); Університет Св. Кирила і Мефодія (Словаччина); Oxford XXI (Велика Британія); Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської (Польща).

Проект фінансується Європейською Комісією в розмірі 1,5 мільйона євро.

Метою наукової програми ENRI-East є детальне вивчення проблем формування та взаємодії соціально-етнічних ідентичностей в країнах Східної Європи. У зв'язку з цим повна назва дослідження - "Взаємодія європейської, національної та регіональних ідентичностей: нації між державами вздовж нових східних кордонів Європейського Союзу" (Interplay of European, National and Regional Identities, скорочено ENRI-East).

Проект реалізується в чотирьох географічних регіонах, розташованих уздовж нових кордонів Євросоюзу - Прибалтика (Естонія, Литва, Латвія, північні області Польщі та прикордонні прибалтійські області Росії); Східна Європа (прикордонні області Білорусі, Україні, Росії, Польщі, Словаччини та Угорщини); Центральна Європа (включаючи спеціальне дослідження ситуації у Німеччині); Карпати (прикордонні регіони Угорщини, Словаччини та України).

Завданням ENRI-East є проведення порівняльного дослідження десяти етнічних груп (меншин), які мешкають як в країнах ЄС, так і в сусідніх країнах. Ці групи відібрані для детального опису та аналізу із загального переліку "транскордонних" етнічних груп даного регіону.

ENRI-East є міждисциплінарним науково-дослідницьким проектом, що включає в себе, як теоретико-методологічні, так і емпіричні компоненти. За твердженням керівників ENRI-East, подібних комплексних досліджень у регіоні Центральної та Східної Європи ще не проводилося. Реалізація дослідницької програми розрахована на три з половиною роки (квітень 2008 - вересень 2011). В даний час йде "польовий етап" дослідження (серія кількісних і якісних опитувань). Перші результати дослідження будуть опубліковані в 2011 році. Взимку і навесні 2010/2011 планується проведення чотирьох регіональних семінарів, а також підсумковій відкритій конференції у Відні навесні 2011. За підсумками поточної роботи ENRI-East випускає бюлетені.

13 листопада 2010р.

Теги: угорці, емігрувати, національний, етнічний

Коментарі

gumi 2010-11-18 / 07:53:00
Шік висококласний спеціаліст. Але має схильність ретушувати кінцеві результати під попередньо заявлені в концепції дослідження. Тобто маємо шанси, що результати будуть незмінними...

Тритон 2010-11-15 / 13:50:00
Так ви подали цю інформацію як кістку між голодних псів.
В даний час йде "польовий етап" дослідження (серія кількісних і якісних опитувань). Перші результати дослідження будуть опубліковані в 2011 році.
Чому було так спішити?
А вам комфортно у нашій державі?
Я тоже відчуваю дискомфорт через свою національність. В своїй державі патріот Українець -нацист.

??? 2010-11-15 / 13:16:00
Тритон. ., 14.11.2010 19:28
Тобто владп України зробила нашу державу не комфортною для всіх а неле для мадярів. Тому ця дискусія і стаття швидше примітивно-провокативна чим обєктивна.

Невже !? А як тоді бути із : «Закарпаття онлайн продовжує утримувати лідерство як
Н А Й Я К І С Н І Ш И Й сайт Закарпаття» ???
див. : http://zakarpattya.net.ua/hot-news/page/1.html

Тритон. . 2010-11-14 / 19:28:00
Взагалі дурна постановка питання в опитуванні.
На запитання Фокуса "чи хотіли би ви емігрувати з України майже 51 % інтернет користувачів не залежно від еаціональності відповіли-так.
Тільки 22 проценти відповіли ні. Інші думають.
Тобто владп України зробила нашу державу не комфортною для всіх а неле для мадярів. Тому ця дискусія і стаття швидше примітивно-провокативна чим обєктивна.
Я відношуся до тих які іще думають, що мають робити.

.....?) 2010-11-14 / 15:10:00

местный, 14.11.2010 09:37
да конечно, пускай уезжают! венгры уезжают, словаки, русины-украинцы, все! а на наше место приедут какие-нить арабы и индусы с пакистанцами, а на старости лет приедет в родные места Иштван и показывая на указатель, написанный арабской вязью, скажет внукам: "Сейчас город называется Джихадабад, а во времена моей молодости назывался Берег... э... Берег-ово? ... Берег-сас? Не помню, мы еще спорили с этими как их, не помню, ну тоже белыми... Эх, *удаки мы были"...


SUPER!

ember 2010-11-14 / 12:11:00
Mestnyj, a kitajtsy?!

местный 2010-11-14 / 09:37:00
да конечно, пускай уезжают! венгры уезжают, словаки, русины-украинцы, все! а на наше место приедут какие-нить арабы с пакистанцами. и на старости лет приедет в родные места Иштван и показывая на указатель, написанный арабской вязью, скажет внукам: "Сейчас город называется Джихадабад, а во времена моей молодости назывался Берег... э... Берег-ово? ... Берег-сас? Не помню, мы еще спорили с этими как их, не помню, ну тоже белыми... Эх, *удаки мы были"...

Rusin 2010-11-13 / 21:48:00
Шановні друзі,
будьме людьми і місця усім вистачить на Україні. І на Закарпатті століттями жили і непогано і русини і мадяри і словаки і.... Але зараз поки пару поколінь не перейде (з тих, що голосують і думають за 150грн. чи продуктовий пайок) доти нич незміниться. В українських тюрмах і колоніях перебуває до 500000 чоловік, 2-3 мільйони хворі на туберкульоз і т.д. і.т.п. - то яка Європа нас до себе візьме? А так трохи румуни, поляки, угорці, словаки своїм подвійне громадянство нададуть, щоб мали вихід у Європу, а там за подвійну оплату і русини собі угорські паспорти пороблять, щоб з меншими проблемами до Італії та Іспанії шуровати. Це все лупина, Україна так само би себе витягувала, якщо була б можливість.
В України інше завдання - зупинити розповзання держави.

ember 2010-11-13 / 20:30:00
drugokh - drugikh

ember 2010-11-13 / 20:29:00
аж до зімбабве нас посилає...
Ivanushka, ne vas, a toljko tebja i drugokh "Ivanov":)))

Istvan 2010-11-13 / 20:28:00
Ой, какую бурю вызвало мой ответ, что венгры из Закарпатья не хотят выезжать приобретая второе, венгерское гражданство, а подождут, пока украинцы покидают этот край. Так как в то время покидали и татары, и турки, и чехи, и словаки, и советы...
Венгры - народ терпеливый...
Никто на свете не может и не имеет право запрещать венгерскому народу считать Трианонский договор несправедливым!

ember 2010-11-13 / 20:27:00
сорри, 13.11.2010 20:01
Пане ембер,

мєчтать - не вредно, вредно - нє мєчтать... :)

Ja znaju nemnozhko po drugomu, moj svjatoj-muchitelj,-prorok: khotetj ne vredno, vredno ne khotetj:))

ІВАН 2010-11-13 / 20:23:00
Мушу сказати: та не сволота ж дехто із нижчеписаних коментів. Об..рає Україну, Закарпаття, титульну нацю - аж до зімбабве нас посилає, так тут йому погано, що далі нікуди. Але ні, їхати від нас, кого ненавидить, де йому не подобається - не хоче (Хоч не тримають, як в СССР не пускали жидів від повернення їх на свою історичну батьківщину). Та п...

Tibor 2010-11-13 / 20:09:00
Emberu та сорри

Загроза Трианону для України не з Заходу а зі Соду, своєї країни, тобто внутрі. Той массив росіян, російськомовного населення, якщо не бути до них толерантним (питання мови, віри, культури) дійсно може бути і є пороховою бочкою для України. Згадайте Сєверодонєцк. І тут навіть бджоляр здався, тому що я памятаю, коли Богатирьова говрила про те, якщо Ющ стане президентом, то вони (Схід) виберуть свого президента. І що потім робить Ющ, Богатирьова стає на чолі РНБО. Це якраз говорить про те, що навіть Ющ пішов на попятну і здався перед Сходом.
Тому... Шановний сорри, не переймайтеся, загроза в цілісності України не в угорцях Закарпаття. Як гоаорив Козьма Прутков, "Смотри в корень".

сорри 2010-11-13 / 20:01:00
Пане ембер,

мєчтать - не вредно, вредно - нє мєчтать... :)))

ember 2010-11-13 / 19:54:00
U Vengrii svoj Trianion.
U Serbii svoj.
U Ukrajiny vsjo jeshcho v peredi...

ember 2010-11-13 / 19:47:00
Емберам та іншим модьор-нацистам, провокаторам, Ivane, sam takoj!!!!!!

Tibor 2010-11-13 / 19:19:00
to Сорри

Ви знову мислите не тими категоріями. Шановний! Ще у 1975 році підписаний Гельсінкський акт, і до речі нв одна країна в Єропі, після другої Світової війни нічого не приєднувала. Так розпалися держави, СРСР, Чехословаччина, Югославія, але приєднання територій не відбулось (окрім злиття НДР з ФРН, але це зовсім інша історія) і не відбудеться. Я за статус кво по проєднанню територій. Навіть якщо міфічно уявити, що хтось, когсь приєднає, то нічого не вийде, тому що "кишка тонка" у любої держави. Треба мислити не тільки гуманітарними, але в першу чергу економічними категоріями! До речі хочу Вам нагадати, що Угорщина завдяки комуністам втратила 2/3 своєї території, а Україна навпаки придбала як мінімум 80%!!!! сучасної території завдяки комуністам та росіянам. Звичайно, знову ж таки я проти всякого ревизіонізму кордонів, але як-раз Україна сьогодні певним чином розплачується за надмірне позширення в минулому своїх територій. Я казав, і багатьом угорцям це не подобається, але Тріанон, в певній мірі послужив згуртуванню Угорщини, і я вже не кажу про того що не всі угорці від Тріанону програли (як особистість).

сорри 2010-11-13 / 18:42:00
Пане Тібор, ви що, почуття гумору втратили?..:) Яка вендетта?..

Ну, а щодо того, як Орбан подякував Януковичеві за здачу національних інтересів України...

Підозрюю, що якби Янукович з Азаровим віддали Угорщині заселені угорцями території нашої держави, а в придачу - і решту Закарпаття, вдячність Орбана була би просто безмежною...:)

Ну, а якою би була вдячність Путіна, якби Янукович віддав Росії Крим, українські Схід і Південь, а потім і Київ - "мать городов русскіх", можна лише здогадуватися.

Поляки, я так розумію, вже готові бути вдячними як мінімум за Галичину і Волинь, а румуни - за Північну Буковину...:)

Tibor 2010-11-13 / 18:23:00
to сорри
"Ну а з паном Іштваном у нас свої рахунки"

Ви що з глузду з"їхали! Які ще свої рахунки? Ви мислите категоріями позаминулого сторіччя і з такими уявленнями важко буде війти в Європу. Вендетта ніколи не наблизить Вас до Європи, цивілізованого світу.
Я просто проти того, що Ви розпалюєте міжнаціональну ворожнечу. Почитайте як потепліли відносини між Україною та Угорщиною після приходу до влади Януковича, не то що при "бджолярі". Орбан подякував вчора і Януковича і Азарова за те що вони дійсно є толерантними до національних меншин і шанують угорську меншину Закарпаття. Беріть приклад від Вашого та мого президента та прем"єра. Вони заслуговують пошани!!!!

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини