Що в голові у Балоги?

Першим міністром, призначеним Віктором Януковичем, відповідно до нової-старої Конституції, без погодження з парламентом, став новий глава МНС Віктор Балога.

Що в голові у Балоги?

 Призначення відбулося в кращих традиціях української політики - після обіду в п'ятницю, щоб на вихідних можна було перевести дух після цього несподіваного кадрового рішення. Втім, зовсім вже несподіваним назвати його не повертається язик. За кілька місяців президентства Януковича Балога вибудував цілком конструктивні відносини з новою владою, а слова Віктора Тополова в інтерв'ю "Главкому" – "Ділові якості Балоги затребувані. Будь-яка людина, яка хоче вирішувати великі справи, не повинен відмовлятися від таких людей, як Балога " – можуть вважатися своєрідним пророцтвом призову Віктора Івановича в нинішню владну команду.

Насправді перший шанс увійти в уряд Балога здобув ще влітку цього року: кажуть, що саме під нього зі складу Кабміну був зачищений Нестор Шуфрич. Однак виявилося, що 226 голосів, необхідних для призначення Віктора Івановича, в парламенті зібрати не вдається. Таким чином, блискавична комбінація, що розширює коаліцію на шість "балогівських" багнетів, перетворилася просто на сеанс сатисфакції Сергія Льовочкіна, який затаїв образу на Шуфрича, котрий колись злегка його побив.

Цього разу думки Ради для призначення Балоги Януковичу просити не довелося, тому, за словами джерел "Головкому", перед Віктором Івановичем навіть був поставлений вибір, в яке міністерство в'їжджати. Крім МНС Балозі нібито був запропонований пост міністра екології, що, до речі, не обіцяє нічого доброго нинішньому главі відомства Миколі Злочевському. Так чи інакше, Балога вибрав вже знайомий пост "надзвичайного" міністра.

Який резон мають регіонали в залученні до свого складу Віктора Балоги? По-перше, звичайно, вони закривають непристойно довго порожню дірку в уряді. По-друге, забезпечують додаткові шість голосів членів групи "Єдиний Центр" (Кирило Куликов, Ігор Кріль, Леся Оробець, Василь Петьовка, Михайло Полянчич, Віктор Тополов) при голосуванні за стратегічно важливі питання під куполом Верховної Ради. По-третє, можуть розраховувати на лояльність фракцій "Єдиного Центру" при створенні коаліцій в тих місцевих радах (перш за все, звичайно ж, на Закарпатті), куди партія зуміла завести своїх представників. Дисципліна в партії, кажуть, на рівні, так що розбіжностей при виконанні "ЦУ", спущеного з Києва, виникнути, начебто, не повинно...

Інша справа, що тактичні вигоди, які отримає від цього призначення Віктор Балога, з лишком перекриваються потенційними стратегічними ризиками, на які він тим самим прирік свою партію. Для деяких співголів партії (а, нагадаємо, статут "Єдиного Центру" передбачає, що партією керують відразу десять лідерів, в числі яких перебуває і Віктор Балога) рішення Віктора Івановича піти до Кабміну стало, м'яко кажучи, несподіваним. У всякому разі, Кирило Куликов заявив, що коментувати сьогоднішнє призначення до особистої зустрічі з Балогою не буде, а Ігор Попов порекомендував дзвонити йому тоді, коли "кудись призначать його самого".

Емоції "єдиноцентристів" зрозуміти нескладно. Протягом останніх місяців партія позиціонувала себе в публічному просторі як помірно опозиційна. Ще місяць тому Віктор Балога заявляв, що Віктор Янукович "повинен стати національним лідером, а не бути Президентом лише своєї команди". Чи є, на думку Балоги, запорукою перетворення в національного лідера призначення на правильну посаду правильної людини? І взагалі, як тепер буде виглядати жорстка критика діяльності міністра освіти з боку Лесі Оробець? З яким настроєм брататися з регіоналами буде їх вчорашній непримиренний опонент, виходець з луценківської "Самооборони" Кирило Куликов? Чи відмовляться "єдиноцентристи" на місцях від своїх далеко не утішних оцінок організації виборчого процесу? І де за межами Закарпаття проголосують за політсилу з подібною... скажімо так, гнучкою партійною лінією в ході майбутніх парламентських виборів (які, до речі, можуть відбутися вже через півроку)?

Відповіді, принаймні, на частину цих питань своїм однопартійцям Віктор Балога, напевно, дасть вже найближчим часом. А поки - почекаємо нових екзерсисів у риториці "об'єднання двох Україн", "конструктивної співпраці на благо процвітання" і "побудови нової, якісної країни" на партійному сайті та у блогах особливо просунутих "єдиноцентристів".

Що стосується персони самого новопризначеного глави МНС, то Віктор Балога народився у 1963 році в селі Завидово Мукачівського району на Закарпатті. У 1984 році закінчив Львівський торгово-економічний інститут, потім - служив в армії. З 1986 по 1992 рік працював в системі споживкооперації рідної області.

У 1992 році йде в бізнес: очолює спочатку ТОВ "Рей-промінь", потім ТОВ "Барва", який пізніше назвуть бізнес-імперією в рамках Закарпатській області. У 1998 році як член СДПУ (о) - політсили, яка вважала Закарпаття своїм базовим регіоном, - перемагає на виборах мера Мукачева. З травня 1999 по червень 2001 року - голова Закарпатської облдержадміністрації. У лютому 2000 року покидає ряди СДПУ (о), пояснивши свій крок "прагненням послідовно здійснювати політику департизації органів влади". Незабаром доріжки Балоги і "об'єднаних" есдеків розходяться остаточно: "губернатором" Закарпаття стає перший заступник Балоги Іван Різак, а сам Віктор Іванович стає членом команди лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка, що якраз формується,  і очолює його регіональний виборчий штаб. На парламентських виборах-2002 стає народним депутатом по Мукачівському мажоритарному округу, входить до складу фракції "Наша Україна".

У квітні 2004 року приймає участь у програшних для себе, але безпрецедентних за напруженням виборах мера Мукачева, які привернули до себе увагу не тільки українського парламенту, а й європейських організацій. Мукачівські вибори - і, особливо, участь у них невстановлених осіб з бейсбольними битками, крадіжка протоколів з охоронюваного міліцією приміщення та інші неоднозначні ексцеси - дали опозиції підстави стверджувати, що подібний "кризовий" сценарій влада планує реалізувати і в ході грядущих президентських виборів.

Після інавгурації Віктора Ющенка Балога призначається головою Закарпатської ОДА. Повертається до Києва після "корупційного скандалу" - щоб змінити біля керма Міністерства надзвичайних ситуацій Давида Жванію.

Новий кар'єрний зліт трапився у Балоги у вересні 2006 року, коли, переконавшись у безплідності конструктивного співробітництва з прем'єром Віктором Януковичем, Віктор Ющенко призначає Балогу главою Секретаріату Президента. Тотальне перезавантаження команди Президента мало підсумком прихід на Банкову нової команди, членами якої, зокрема, стали заступники Балоги Арсеній Яценюк, Віктор Бондар та Ігор Пукшин. У чималому ступені дії керівництва СП призвели до проведення у вересні 2007 року дострокових парламентських виборів, в ході яких Балога очолював виборчий штаб блоку "Наша Україна - Народна самооборона".

Слід зауважити, що паралельно з діяльністю на посаді глави Секретаріату Балога займався реанімацією і підготовкою до ймовірних на той час виборів партії "Наша Україна". У грудні 2006 року делегати закритого партійного з'їзду з третьої спроби затвердили його на посаді голови НСНУ, а за день до виходу в світ першого указу Ющенка про розпуск парламенту Віктор Іванович передав кермо партійного правління В'ячеславу Кириленку.

У ході кампанії до виборів 2007 року Балогою багато в чому на базі регіональних осередків "Нашої України" було сформовано мережу відділень громадської організації "Гарт", які пізніше трансформуються в структуру партії "Єдиний Центр". Вважається, що спочатку ця політсила створювалася як мережа технологічних штабів, покликаних забезпечити перемогу Віктора Ющенка на майбутніх президенських виборах. У лютому 2008 року Балога покидає лави "Нашої України", в липні - офіційно вступає в "Єдиний Центр". Діяльність Балоги на посаді глави Секретаріату Президента критично оцінювалася "нунсівськими" прибічниками зближення з Юлією Тимошенко.

У травні 2009 року Віктор Балога йде з посади глави Секретаріату Президента, попутно звинувативши Віктора Ющенка у нехтуванні професійними якостями на користь кумівства при призначенні на державні посади.

На останньому з'їзді "Єдиного Центру" обирається одним з лідерів партії. У ході минулих місцевих виборів очолює список "Єдиного Центру" в Закарпатську облраду. За підсумками кампанії "Єдиний Центр" набирає найбільший результат в багатомандатному окрузі та формує в облраді найбільшу фракцію. У ході підрахунку голосів і перших післявиборчих консультацій Балога висловлює несхвалення на адресу Партії регіонів, котра нібито "давить" на "Єдиний Центр" з метою фальсифікувати результати виборів. "Я думаю, наші партійці не піддадуться тиску. Все буде нормально. Я б на місці влади привітав і "Єдиний Центр", і "Свободу" з перемогою у західній Україні і сказав би: "Прапор вам у руки - покажіть, наскільки ви компетентні, на що ви здатні!" Але коли починають робити всякі дурниці - це шлях влади в нікуди. Ми будемо захищати до кінця свої результати. А всім українцям бажаю, щоб вони придушили в собі раба", - сказав за кілька днів до призначення Балога...

Святослав Хоменко, "Главком"

12 листопада 2010р.

Теги: Балога, МНС, міністр, Єдиний Центр

Коментарі

Катерина з Мукачева 2010-11-14 / 10:33:00
В1ктор 1ванович ! Ми в1римо в Вас! Ми гордимосә,һо Ви наш земләк!

местный 2010-11-13 / 17:22:00
"Що в голові у Балоги?" - а что, просверлить дырку, что б посмотреть, что ли? ;)

2010-11-13 / 11:39:00

Демократия 2010-11-13 / 11:16:00
паб, для многих, єто был плевок прямо в глаза, многие верили, что ПР поставит "крест" над империей Балог, но они жестоко ошиблись. Может я что то и не знаю,но то что народ полностью разуверился это факт. Лично мне Балоги ничего плохого не сделали, и злится на них у меня нету причин. Я зол, на это конченое государство, где можно купить все, власть,честь,совесть и уважение.

Получается интересная картина, сначала нужно своровать(чтоб тебя не поймали) потом за эти деньги купить себе "поддержку" и снова уже можно воровать без страха, что тебя поймают, уже ты будешь ловить не удачников.

Volyngaz 2010-11-13 / 02:21:00
Балога вылез из берлоги.

паб 2010-11-13 / 00:50:00
Демократ.Ох зело зол ти на Балогу.Та не пропаде Балога.І нічого він не мав втратити.Логіяно викладаєш але не вірно.Обізнаний але не у всьому.

Тритон 2010-11-12 / 22:36:00
Нарешті у ВР стане голосів. щоб покращити нам життя другою державною мовою.
А там як все піде добре то і третьою-русинською.
Шалом Україно. ВІчний жид це не національність-це стан душі

д 2010-11-12 / 21:06:00
Ледида, Балога,Погорелов посадют сад "дружбы"

В Ужгороде появится еще одна алея сакур, хотя сакуру нужно садить весной, но их посадят сегодня.

Демократия 2010-11-12 / 21:04:00
Наверное для многих оказалось не неожиданностью назначение лидера "Единого Центра" Виктора Балоги, министром МЧС, но как говорят все просчитано и рассчитано. Как мы знаем Виктор Балога не однократно заявлял о своем не желании, занимать этот пост. Лидер "Единого Центра" метил как минимум в вице-премьеры, должность министра уже давно вакантна, когда убрали Н.Шуфрича, было понятно под кого это сделали. Но В.Балога не желал идти на должность министра, считая ее для унизительной.
Но все изменилось, прогремели местные выборы, заявляя о своем всеукраинском проекте, и претендуя на тройку лидеров, "Единый Центр" не добился желаемых результатов, набрав в целом по Украине, не полный процент голосов. Только на Закарпатье ему удалось набрать максимальное количество, при этом так и не получив, большинства в областном совете, Виктор Балога, понял, он может потерять все. Имея еще в запасе козырную карту, подконтрольных ему депутатов Верховного Совета, он решил "запрыгнут" в уходящий поезд, так же как он успел, запрыгнуть перед вторым туром президентских выборав. На его счастье он успел, но что ждет нас дальше? Вопрос очень интересный, судя по всему Закарпатье ждет, временное политическое затишье.
Александр Ледида, остается губернатором Закарпатской области, но пост председателя обласного совета займет брат В.Балоги, И.Балога.
Фактически политическая карта на Закарпатье не изменится, как мы знаем предыдущий глава областного совета М.Кичковский, был ставленником В.Балоги, вот такие нам пироги, "испекли" выборы, в местные советы.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 2010-11-12 / 21:03:00

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини