За висновками ГМ ОПОРА вибори на Закарпатті відбулись демократично

За висновками ГМ ОПОРА вибори на Закарпатті відбулись демократично, а зафіксовані порушення, що мали місце не мали системний характер та не вплинули на волевиявлення закарпатців.

За висновками ГМ ОПОРА вибори на Закарпатті відбулись демократично

Регіональний координатор громадського спостереження виборів Володимир Феськов повідомив, що 12 листопада Закарпатська обласна виборча комісія оголосила результати голосування до Закарпатської обласної ради. А це означає, що всі міські, сільські, селищні та районні ТВК завершили процес підбиття підсумків результатів волевиявлення закарпатців. Однак, це не означає завершення виборчого процесу.
 
На Закарпатті зафіксовано кілька випадків оголошення проведення повторних виборів, зумовлених тим що на одному окрузі або на посаду сільського, селищного чи міського голови кандидати-опоненти набирали однакову кількість голосів. Так, до прикладу повторні вибори сільського голови відбудуться у селах Березово (Тячівський район), Голубине (Свалявський район); повторні вибори депутатів до місцевих рад по одномандатних округах таких як селище Воловець (Воловецький район) та сіл Забродь, Кострино (Великоберезнянський район), Сушково, Ганьковиця, Мала Мартинка (Свалявський район).

Досить неординарна для області ситуація в одному з одномандатних округів до селищної ради м. Тересва (Тячівського району). У виборчому бюлетені був тільки один кандидат, який за умовами законодавства мав набрати не менше  50% + 1 голос. Однак через значну кількість зіпсованих та недійсних бюлетенів доведеться проводити повторні вибори.

Досі не визначились із підсумками волевиявлення також в селах Вилок (Винорадівський район), Чумальово (Тячівський район), Драгово, Березово, Горінчево, Липчі (Хуського району) за депутатів до відповідних районних рад по мажоритарним округам. Тут ініційовано повторний підрахунок голосів. Така ж ситуація і у містах області. Так у Тячеві йде повторний підрахунок голосів по окремим мажоритарникам до міської ради, а от до міської ради міста Перечин було проведено тотальний повторний підрахунок не тільки по мажоритарникам, але й по багатомандатному округу та на посаду міського голови. В селі Вільхівці Тячівського району також йде перерахунок бюлетенів з виборів сільського голови. Адже різниця між опонентами склала 2 голоси.
 
Якби не низька явка виборців та мінімальна різниця між кандидатами-опонентами навряд чи кандидати ініціювали б повторні підрахунки голосів – сказав Володимир Феськов. Місцеві вибори чітко продемонстрували політикам реальну ціну кожного виборця який прийшов на дільницю.
 
Загалом, потрібно відзначити низький рівень підготовки членів ДВК та ТВК. Це призвело до ряду порушень виборчого законодавства та створились немотивовані перешкоди для кандидатів у веденні передвиборчої кампанії, простір для маніпуляцій з результатами голосування. В багатьох ТВК в останні ночі додруковувались бюлетені перед 31 жовтня, що змусило членів ДВК в екстреному режимі їх приймати в останні години перед голосуванням. А ДВК №2 в Перечині розпочала роботу тільки о 10 год. Також яскравим прикладом недостатньої організації є звезення протоколів з ДВК до територіальних виборчих комісій. Члени ДВК проводили десятки годин в чергах, аби здати пачки з бюлетенями та протоколами. В місті Ужгород, процес прийому завершився тільки вранці 2 листопада. Разом із тим вимушені констатувати про низьку активність правоохоронних органів, які не реагували на заяви суб'єктів виборчого процесу, щодо фальсифікацій та підкупу виборців, залякування членів комісії, тиску на інших суб'єктів виборчого процесу.

12 листопада 2010р.

Теги: ОПОРА, вибори, бюлетені

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини