На Закарпатті відбулася перша координаційна зустріч партнерів проекту “Біоенергія Карпат”

У Міжгірській РДА відбулася перша координаційна зустріч партнерів проекту “Біоенергія Карпат”, що діє в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

На Закарпатті відбулася перша координаційна зустріч партнерів проекту “Біоенергія Карпат”

Як повідомили Закарпаття онлайн у Міжгірській РДА, у засіданні взяли участь голова районної ради Іван Ярема, перший заступник голови райдержадміністрації Василь Радовецький, заступник голови РДА Іван Ледида, начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко, директор асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко, голова асоціації студентів Закарпаття Владислав Ровіна та іноземні партнери: керівник проекту Ян Дзуржелік, менеджер Гейза Леген та голова села Будковце (Словакія) Мар'ян Угріна.

Відкриваючи важливе зібрання, голова районної ради Іван Ярема представив учасників та коротко ознайомив з метою даного проекту. Іван Васильович наголосив, що даний проект відкриває широкі перспективи не лише в галузі енергозбереження та економії природних ресурсів, а й захисту навколишнього середовища, що є нагальним для розвитку рекреації і туризму в краї.

Голова асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко сказав, що це перший спільний проект у рамках транскордонного співробітництва, спрямований на підвищення рівня розвитку енергії з біомаси в українсько-словацьких прикордонних регіонах та додав, що саме завдяки співпраці з Міжгірською районною радою стало можливим втілення його на теренах нашого краю.

До речі, партнерами проекту є Агентство на підтримку регіонального розвитку Кошице, сільська рада Будковце, Міжгірська районна рада, Асоціація студентів-економістів Закарпаття. Асоційованим партнером проекту виступає завод по виробництву біопалива "Профіль Шталь".

На зібранні було укладено угоду між партнерами, яку офіційно Валерій Грищенко вручив голові районної ради Івану Яремі.

Основним спонсором даного проекту виступає ЄС, який виділив на його реалізацію кошти в сумі 430 214 євро. Валерій Грищенко відмітив, що Європа готова підтримати чимало перспективних ідей, спрямованих на збереження екосистеми Карпат, тому є надія, що в разі виконання всіх покладених завдань проекту "Біоенергія Карпат" у майбутньому буде ще тісніша співпраця з євроінвесторами.

Але найголовніше те, що в рамках даного проекту Міжгірщина стає базовим регіоном для впровадження нових енергозберігаючих систем опалювання. На дані потреби із загальної суми виділено майже 20 тис. євро, половина з яких передбачена на заміну старих твердопаливних обладнань (вугільних) на котли нового зразка, які працюють на альтернативному біопаливі (тирса, відходи з деревини). Інша сума коштів передбачена на розроблення проекту заміни опалювальної системи Колочавської загальноосвітньої школи, найбільшої у районі, яка обігрівається вугіллям.

Поки що нові котли встановлять тільки в Новоселицькій ЗОШ І-ІІІ ст., де новостворена наглядова комісія, в яку ввійшли по два представники зацікавлених сторін, і протягом двох років будуть проводити дослідження, аналізуючи економію від ноу-хау. Якщо сподівання виправдаються, то в недалекому майбутньому не лише навчальні заклади, а й більшість підприємств, установ і навіть житла населення перейдуть на екологічне опалення, використовуючи альтернативні, відновлюванні джерела енергії. Погодьтесь, це позитивна альтернатива та відповідь на підвищення цін на енергоресурси, які в недалекому майбутньому все ж таки закінчаться.

Наприкінці зустрічі директор асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко порадував присутніх ще однією новиною. Виявляється, що дана організація спільно з районною радою розробляють ще один проект з метою підтримки та введення нових технологій у розвиток вівчарства Верховини. Крім того в районі розпочалася реалізація пілотного проекту з розробки туристичних маршрутів та туристичних карт.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, результатом поглиблення міжнародної співпраці Міжгірського району із краєм Височіна Чеської Республіки стало реалізація інвестиційного проекту "Реконструкція Колочава-Брадолецької амбулаторії", згідно якого чеською стороною вкладаються кошти в сумі 300 тис. грн., крім того, рішенням ХХХІV сесії районної ради додатково виділено 200 тис. грн., як спів фінансування для завершення робіт. Крім того, в рамках даного проекту, що стосується підтримки медичних закладів будуть виконані роботи по заміні вікон в Колочавській дільничній лікарні та ще  в 7-ми ФАПах району. Є надія, що із чеськими партнерами співпраця буде продовжена.

12 листопада 2010р.

Теги: Біоенергія Карпат, засідання, РДА

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини