Російські політики разом із КПУ дестабілізують ситуацію на Закарпатті

Проблема політичного русинства, тобто русинського сепаратизму, в Закарпатській області то спалахує, то вщухає. Після короткотривалого затишшя про русинів нещодавно знову заговорили. Цього разу російський дипломат та український комуніст.

Російські політики разом із КПУ дестабілізують ситуацію на Закарпатті
Про що розходиться цим запопадливим "опікунам" невеличкої групи крикунів, які вважають себе четвертим східнослов'янським народом на українському Закарпатті та прагнуть самостійної "Русинії"?..

 

Українські дослідники (Олекса Мишанич, Юрій Балега, Олександр Гаврош та інші) однозначно довели, що при зроді русинського сепаратистського руху на Закарпатті 1990 року стояли комуністично-кадебістські структури в Москві при тісній співпраці з таким же товариством в Ужгороді. Завданням русинського сепаратизму мало бути встромити ніж у спину Львову та Києву, де на той час масово розгортався рух за державну незалежність України. І так 17 лютого 1990 року в Ужгороді створено "Товариство підкарпатських русинов". Через чотири дні його вже юридично зареєстровано і згодом перейменовано на "Общество".

Російські комуно-шовіністи повністю усвідомлювали собі, що "Союз нерушимый" тримається на терорі, і якщо надати народам, які входили до його складу, хоча б найменшу свободу, імперія одразу розсиплеться. Тому у Москві готували Карабах, Південну Осетію, Абхазію, Крим, а на Закарпатті – "Русинію". Щоб відтак посилати в "гарячі точки" російські танки і, як це було в Грузії 2008 року, "принуждать к миру" в ім'я інтересів Росії.

Це була відчайдушна спроба загальмувати процес розпаду СРСР та засіб хоч трохи зупинити рух України до державної незалежності.

Хрещені батьки "Общества" спершу заявили, що їм ідеться лише про культурно-освітні завдання на регіональному рівні. Та вже у вересні 1990 року професійні русини прийняли декларацію "Про повернення Закарпатській області статусу автономної республіки". І пішло – поїхало.

У Москві правильно розрахували на те, що цей проект підхоплять ностальгіки "Великої Угорщини" в Будапешті та мрійники про повернення Закарпаття до складу Чехословаччини у Празі. Так і сталося.

В обох державах за короткий час розгорнули роботу численні товариства прихильників новоявлених русинів. Газети цих країн друкували зливу статей на тему, що русини – окремий від українців народ. Особливо старалася російська преса, яка в Карпатах відкрила "четвертий" східнослов'янський народ і бідкалася з приводу наслідків "українізації" русинів.

У той самий час рівнинна Угорщина вийшла з ініціативою про створення "Карпатського єврорегіону". В цю структуру було включено Закарпатську область, але проігнорували такі гірські області українських Карпат, як Івано-Франківська, Чернівецька та Львівська. Може, вони надто "націоналістичні"? Це була спроба економічно відокремити, а згодом і відірвати Закарпаття від України і розпоряджатися його ресурсами. А потім... побачимо, може вдасться розширити кордони, скажімо, Угорщини...

Маніакальні пошуки росіян у Карпатах

Менш обізнаним із темою русинства читачам варто нагадати дещо з історії.

У паризькій газеті російських емігрантів "Последния новости" 1932 року було опубліковано нарис "Подкарпатская Русь", в якому автор захоплено писав: "Это удивительный край. Там и лошади как у нас, в Центральной Росси – маленькие, нескладные на вид, но быстрые и бодрые духом". Виглядає, навіть за зростом "бодрих духом" коней можна пізнати національну приналежність їхніх власників – селян на карпатських полонинах. Схоже, вони – і коні, і люди – "русские".

Не варто присікуватися до емігранта, якого їсть туга за батьківщиною, за розваленою царською імперією. В такому стані можна іноді переплутати коней із людьми.

Щоправда, у подібному дусі писав тоді також радянський письменник Ілля Еренбург про українців Східної Словаччини – в репортажі "Пряшевская Русь", "которая упорно отстаивает свои права на русский язык".

Селяни, з якими Еренбург на Пряшівщині зустрічався і які розмовляли з ним "смесью русского, украинского, белорусского языков со многими "мадьяризмами" и "словакизмами", казали йому: "ми руськи люди". Відомий письменник, без пояснень, бо так зручно, переклав це словом "русские".

Олександр Солженіцин після повернення з еміграції також писатиме про українців Закарпаття як про "карпаторосів" і вважатиме їх русинами зі "стойкими русскими корнями".

Такий погляд засвоять собі й видавці енциклопедії "Народы России", надрукованій у Москві 1994 року. В ній мовиться, що русини – нащадки старовинного корінного "русского населения Карпатской Руси", котрі зберегли "русское этническое самосознание, русский язык". Чи, бува, не "чистокровні росіяни"?

Якась маніакальна одержимість декотрих росіян шукати своїх пращурів там, де їх ніколи не було.

Русини Київської Русі – також "русские"

Загально відомо, що в давньоруських літописах населення Київської Русі у 10-му столітті й пізніше йменувалося русинами. Російським ученим це заважало.

Коли у Москві (1950 р.) видали черговий новий переклад "Повісті врем'яних літ" російською мовою, то відомий учений Дмитро Лихачов усі згадки про русинів Київської Русі у Повісті, а їх там кільканадцять, послідовно переклав словом "русские". Такий переклад став вважатися обов'язковим на всьому просторі СРСР, і цього запопадливо пильнували.

Про інший випадок московського тлумачення історії згадує в одній зі своїх статей український учений Ярослав Ісаєвич. 1972 року він підготував наукову розвідку про часи Київської Русі для збірника, виданого під егідою АН СРСР. У статті український історик дотримувався первісних термінів літописів: "русин", "русини". Укладачі збірника і його рецензенти переочили цей "недолік". Однак перед випуском збірника у світ до всіх примірників була вкладена карточка – Errata: "Напечатано "русины". Должно быть "русские".

Тепер у Москві знову переписують історію – з політичних причин. Це засвоюють і російські дипломати, що працюють в Україні.

Колишній посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін, відвідавши у вересні 2007 року Ужгород і зустрівшись із активістами місцевих русинів, згодом на прес-конференції скаже: "Русины не понимают, почему их не признают как самостоятельную нацию".

Його наступник на посаді посла Росії в Україні Михайло Зурабов у червні 2010 року, наче протопоп московського патріарха Кирила, висловить своє переконання, що українці та росіяни – "ми є єдиним народом", сказав дипломат.

Уявляєте собі, щоб посол Німеччини в Австрії сказав у Відні австрійцям: "ми, німці й австрійці, – єдиний народ"? Це був би прояв невігластва й безкультур'я. Російські дипломати можуть собі таке дозволити супроти українців, бо за це їх нинішня влада України не пожурить.

Тим часом у вересні цього року генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв закликав керівництво Російської Федерації матеріально підтримати русинський рух на Закарпатті. Одного з найбільш войовничих лідерів русинського сепаратистського руху, священика УПЦ (МП) Дмитра Сидора дипломат назвав новим пророком, "як Мойсей"("Новинар", 28.09.2010).

Звідки у російських дипломатів, котрі на службі своєї державі в Україні, така гаряча любов до жменьки агітаторів русинського сепаратизму?

"Співала би-м даку, сама не знам яку"...

Ці слова української народної пісні з-поза Карпат характеризують поведінку комуністів України.

З ними, може, було б і цікаво сперечатися, якби вони на ділі доводили, що дбають про інтереси України. На жаль, українські комуністи наче той танцюрист, котрий скаржиться, щó йому заважає танцювати. Їм заважає незалежна Держава Україна, українська мова як єдина державна в Україні тощо. Натомість комуністам комфортно бути в спілці з олігархами Партії регіонів, яких вони раніше таврували як п'явок трудящого люду. Та це так, мимохідь.

5-й конгрес Комінтерну, що проходив улітку 1924 року у Москві, присвятив увагу комуністичному рухові в тодішній Чехословаччині. Делегати конгресу засудили спроби творення в ЧСР єдиного чехословацького народу. В резолюції виразно зазначено, що, крім чехів та словаків, у ЧСР живуть національні меншини, в тому числі – українська в тодішній Підкарпатській Русі та на Пряшівщині, що в межах Східної Словаччини. Про русинів як окремий народ делегати конгресу не згадували.

Тепер комуністи співають інакшої. Ось нардеп від КПУ Олександр Голуб стає на захист неіснуючої на Закарпатті русинської мови. 30 вересня він зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення доповнення до Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов меншин", в якому пропонує включити до переліку тринадцяти мов, що потребують в Україні захисту, також "русинську мову".

Котру? Ту, якою розмовляють русини в Сербії, чи ту, яку нашвидкоруч кодифікували в Словаччині? Чи мова йде про говірку закарпатських українців, що є діалектом української мови? Скільки ж тоді буде русинських мов?

Комуніст Голуб зустрічався з людьми в Ужгороді, Мукачевому, їздив по селах Закарпаття, і вони йому сказали, що в світі живе приблизно два мільйони русинів, які розмовляють своєю рідною мовою. Фантастична цифра з вулиці, яку повторює нардеп-комуніст. Врешті-решт, людей, які вважають себе русинами, треба захищати, констатує Голуб і додає, що вже підготував і проект постанови Верховної Ради "про визнання русинів як окремої національності".

Належну оцінку дилетанським проектам комуніста Голуба дано на сторінках газети "Дзеркало тижня". Треба, однак, поставити засадниче запитання: яка мета законодавчих ініціатив комуніста?

Відповідь: така ж сама, як і стосовно ініціативи його партійного боса нардепа Петра Симоненка, котрий разом із колегами Олександром Єфремовим (Партія регіонів) та Сергієм Гриневецьким (Блок Литвина) внесли до Верховної Ради законопроект "Про мови", мета якого – де-факто перетворити російську мову на другу державну в Україні.

Це робиться для того, щоб посилити в суспільстві України подальше протистояння, розколювати суспільство в ім'я міфічних утисків російськомовних співгромадян.

Законодавча ініціатива нинішніх танцюристів-комуністів України – це підтримка тих російських політичних кіл, що шукають у Карпатах своїх "русских" пращурів, бо зацікавлені в послаблені України як держави. Москва прагне цілковитого контролю над комунікаціями (чотири шосейні, три залізничні дороги, транс'європейські лінії електропередач, газопровід, нафтопровід), що ведуть через Закарпаття і через які Росія розпродує ресурси спочилого в бозі СРСР. Для цього потрібно створити своє "русинське лобі", дати комусь і з місцевих нагрітися.

Йдеться про те, як писав Олекса Мишанич, "щоб на Закарпатті не було єдиного українського народу, а були лише слуги при великій дорозі". Для цього треба підтримувати русинський сепаратизм. А безхребетники – комуністи України – це випробовані й надійні колаборанти, які завжди й охоче допоможуть.

От якби представники КПУ запитали у Москві, чому в Росії на державному рівні режим Путіна-Медведєва не підтримує ні однієї української школи, що мільйони українців в Росії приречені асимілюватися, з комуністами України можна б вести діалог. А так – про що говорити з п'ятою колоною?

 

Іван Гвать, Радіо Свобода

08 листопада 2010р.

Теги: русин, КПУ, сепаратизм

Коментарі

баобаб 2011-01-22 / 11:51:00
Ну і логіка в пана КК.Якщо так,то чому існують Німеччина,Франція,Англія? Та ж в давнину до числа германських племен входили франки,англи,галли,сакси ітд. То ж мала б бути Велика Німеччина,в яку мали б ввійти всі землі Франції та Англії.Крім того,треба б включити і Туніс з Алжиром,оскільки ними певний час володіло германське племя вандалів. А угорцям треба б вернутись туди,звідки прийшли

марічка 2011-01-22 / 11:37:00
Айно як! Говориме як вмієме,тому і иншакий народ.У Вонигові на картошку кажут ріпа,а в Ракошині крумпля.А се значит,уж в Вонігові жиє їден народ,а у Ракошині--докуст іншакий

2 KK, 09.11.2010 01:02 2010-12-13 / 14:41:00
2 KK, 09.11.2010 01:02
'У нас своя культура,самобутність історія,яка ніколи не перепліталася з Українською державою,' цею заявою Жалива знов декларує своє мало знання історичних дій на закарпатті. В статті правільно пишеться 'Загально відомо, що в давньоруських літописах населення Київської Русі у 10-му столітті й пізніше йменувалося русинами. Російським ученим це заважало.'
І ще до кінця 19-го століття так само 'русинами' звалися буковинці і галичани. Виглядає що Жаливові також ці факти і інші заважаютьу у визнання правди.

- русинами називались також і суздальці, рязанці, полоччани, новгородці, смоленчани, які колись, на відміну від Подкарпаття, дійсно входили до складу Київської Русі, ну і що тепер !?
Тереп на цьому "праві" всіх їх аналогічно треба приєднати до сучасної України під юрисдикцію Києва !?!
Розкажіть це Володимиру Путіну.

magyar ember 2010-11-12 / 16:19:00

Адмін! Головною доктриною вашого ресурсу повинна бути ... (С)


А можна ми самі будемо визначати, що повинно бути на нашому ресурсі?:) Адмін

Rusyn V 2010-11-11 / 18:45:00
Хотілось-би задати до автора статті одне питання - звідки у пана Гавроша стільки ненависті і зневаги до нацоінальних меншин краю?Звідки стільки презирства?Хто ця "надлюдина"?

magyar ember 2010-11-11 / 15:34:00

Rusyn V, 11.11.2010 12:19
З вами повністю згоден.

Мені легше було б спілкуватись угорською, англійськю, німецькою чи російською мовами, ніж українською.

І всеж таки мене дивує той факт, що екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк, автори-пропоненти цього сайту, та багато, багато інших, coram publico декламують їхню ненависть, презирство, відкрите цькування проти всіх у Краї проживаючих нацменшин і водночас вони сприймають все це, як демократичне право на відкрите спілкування(vos populis).

На позиви нацменшин у прокуратуру, прокурор області Анатолій Леонідович Петруня не реагує - бо відсутній, на його думку, corpus delicti (склад злочину). Адмін! Чи є у вас якийсь limes чи якась межа, коли наступить кінець цьому хамству, а ви адмін., накінець перестенете відповідати саркастичними коментами, типу:

У вас патологічні візії. Розслабтеся. Не все так страшно, або

Та живіть собі. на здоров'я разом зі своїм постом.

Адмін! Ви розумієте, про що тут іде мова? Чи це вже виходить за межі ваших інтелектуальних здібностей?

Той хто вміє, мав можливість, прочитати "Mein Kampf" в оригіналі і зробити правильні висноки, то, у кого стачить мозків, переконався у тому, наскільки всі ці виступи (і також тих псевдо-інтелектуалів Я.Орос, А. Гаврош, та інших) антигуманні, не цивілізовані і дикі.


P.S. "Маніакальні пошуки росіян у Карпатах", цитата А. Гавроша.

Ці "герої": Українські дослідники Олекса Мишанич, Юрій Балега, Олександр Гаврош та інші, мабуть не читали творів І.Франка в оригіналі. Якою мовою написана більшість творів І.Фканка в оригіналі? Руською! Тобто рутенською, бо тоді у країні Галичині ця мова була державною.

А зараз твори Франка переписують на український лад. Прошу порівняти видання 60-х років з виданнями 2005-2010 років.

Rusyn V 2010-11-11 / 12:19:00

magyar ember - всім ясно що цей сайт стоїть на націоналістично-ксенофобній позиції його хозяїна - О.Диби.Так що дійсно - як вам радить адмін - розслабтесь.Все рівно праві будуть ті ,у кого більше прав - з точки зору п.Диби - а це значить публіка з тягнибоковсько-фаріновськими поглядами на Україну і україців.Русинам,угорцям, румунам тут місця для вільної дискусії нема.Не годяться до концепту націоналістичного сайту. Побачимо як довго цей пост проживе :-)


Та живіть собі. на здоров'я разом зі своїм постом:). Адмін

magyar ember 2010-11-10 / 00:36:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

magyar ember 2010-11-09 / 22:55:00

У вас патологічні візії. Розслабтеся. Не все так страшно:) Адмін

Вам мабуть окуляри не підходять, а то би все побачили і правильно оцінили.

magyar ember 2010-11-09 / 15:04:00

Si vis pacem, para justitiam - якщо хочеш миру, установлюй справедлимість. Адмін! Ви предоставляєте платформу для виступів радикальним екстремістам, українським фашистоїдним елементам і цим самим продовжуєте розпалювати у Краї міжнаціональну ворожнечу, нагнітаєте істерію, жертвою якої у минулому були роми, поляки, євреї..... А тепер ваші автори "провокатори-срачкуни" (цитата Я. Ороса) взялися за русинів, угорців, румун, ромів, ......, і продовжують справу розпочату галицькими колабораціоністами з Waffen-SS Адольфа Гітлера до тих пір, поки не дестабілізують цивільне суспільство у Краї до такого розміру, що це стане загрозою для державної влади і треба буде ввести комендантський час та передати владу регенту-диктатору. Іншими словами: Давай Піночета! Адмін! Невже ж вам потрібна ця "заря пленительного счастья", коли Україна досягне своєї тисячолітньої мрії і стане "Соборною" та створить суспільство для чистої раси українців із числа галицьких кочівників (по схемі викладеній в "Mein Kampf"), яке побудують і на наших, мадярських кістках? Ні лозунгу: "Homo homini lupus est"! (Людина людині ворог) Так лозунгу: "Vivat comitas inter gentes"! (Хай живе дружба між народами)


У вас патологічні візії. Розслабтеся. Не все так страшно:) Адмін

2010-11-09 / 10:59:00
За часів правління Ющенко і любих друзів для згуртування "наці" на роль опудала, яке ніби-то загрожує неньці, були призначені русини та угорці. Пройшов час, русини не піддалися на провокації, угорців захищає Угорщина, та й самі любі друзі перейшли у стан політичних трупів.
Нова влада призначила вже інших ворогів неньки - галицьких націоналістів на чолі з тягни-боком, але автори цього матеріалу ще не вїхали в тему. Та й керівництво сайту теж.
Повчіться у Ярослава Ороса!

pfr 2010-11-09 / 10:34:00
тридцять років жив-им у Мукачеві, не стрів ані єдного живого русина. А, ніт, бов єден, називався Еміл-бачі, і на старості років все казав, ош вун русин. А я ош вун мадяр, бо усе бесідував по-мадярськи. Добрий бов дідо, помер уже давно.

rusyn 2010-11-09 / 08:53:00
2Автор
Несмотря на Ваш лай и провокации Вам не удастся то, что Вы задумали - русинам все равно быть.

KK 2010-11-09 / 01:02:00
'У нас своя культура,самобутність історія,яка ніколи не перепліталася з Українською державою,' цею заявою Жалива знов декларує своє мало знання історичних дій на закарпатті. В статті правільно пишеться 'Загально відомо, що в давньоруських літописах населення Київської Русі у 10-му столітті й пізніше йменувалося русинами. Російським ученим це заважало.'
І ще до кінця 19-го століття так само 'русинами' звалися буковинці і галичани. Виглядає що Жаливові також ці факти і інші заважаютьу у визнання правди.

Spectator 2010-11-08 / 23:20:00

Чистої води провокація збоку примітивних націоналістів, що вже давно переступила межу для здорової голови. Виступаючі тут протагоністи horibile dictu є нещо інше як викидиш хворого суспільства.

Микола Староста (Жалива) 2010-11-08 / 22:34:00
Я виказав свою позицію, на яку маю моральне право, не залежно чим я займаюся... паленку продаю, пельмені виготовляю, або ліс валю.

:) 2010-11-08 / 22:02:00
Боже, Жаливо який ти невіглас! Ліпше паленков торгуй!

Селянин 2010-11-08 / 21:46:00
Націоналісти свідомо вплітають якусь інтригу збоку Москви, Будапешта, Київської Русі, ......, з метою визвати в народі паніку, істерію, що призвело би до агресивних дій у населення. Таке явище примусило б владу відповідно жорстко реагувати проти зачинщіків протизаконних виступів.

Ця стаття є нещо інше, як провокація збоку Олекси Мишанича, Юрія Балеги, Олександра Гавроша та інших.

Микола Староста (Жалива) 2010-11-08 / 20:46:00
Те, що на темі русинства є багато спекуляцій, думаю ніхто спорити не буде, чомусь всі посилаються на треті особи, при тому забуваючи,що є люди які вважають себе русинами, не залежно від позиції Москви або Будапешта, а Києва, тим більше. якщо якась маленька купка русинів і хотіла нагріти собі руки, то не означає що всі русини такі.У нас своя культура,самобутність історія,яка ніколи не перепліталася з Українською державою, тим більше ми ніколи не входили до її складу, до 1944року.
У нас своя мова, граматика, буквар, до 1944року були школи і гімназії, Ми русини хочемо свого визнання, хочемо зберегти нашу самобутність, нас не можливо всунути в козацькі шаровари і заставити тацювати гопака, ми русини народ, з мови якого святі Кирило і Мефодій писали Кирилицю,русини все були "іграшкою" в руках різних закордонних політичних сил, зараз ми того хочемо.
Слава богу, потихеньку згуртовується нова генерація в русинському русі, яка не піде на поводу нікого. Ми будемо вимагати в Києва свого визнання, незалежно від позиції Москви, або Будапешта.

Володимир 2010-11-08 / 19:34:00
Дослідник Гаврош - улибнуло -).

Разом з тим "анонсувало" авторитетність публікації. Щира подяка за вчасне попередження -)

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини