Усі дії по створенню угорської автономії на Закарпатті контролюватиме уряд Угорщини

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, 5 листопада в Будапешті під егідою угорського уряду пройшло засідання IX Угорського постійної наради з проблем закордонних співвітчизників (Magyar Állandó Értekezlet - скорочено MÁÉRT). За підсумками наради опублікована підсумкова декларація.

Усі дії по створенню угорської автономії на Закарпатті контролюватиме уряд Угорщини

У ній було заявлено, що квітневі вибори 2010 р. в Угорщині мають такі політичні та суспільні наслідки, які дозволяють, не дивлячись на існуючі державні кордони, знову згуртувати воєдино угорську націю. Новий політичний порядок з'єднує угорську націю, в якій рівноправними є угорці, які живуть як в Угорщині, так і в країнах Карпатського басейну, і в діаспорі. MÁÉRT дає можливість законним угорським організаціям, які представляють національні інтереси, обговорити в рамках форуму проблеми і прийняти необхідні рішення.

Учасники наради MÁÉRT визначили загальні принципи і домовилися про цілі своєї діяльності. Вони вітали поточну національну політику угорського уряду і, зокрема, закон "про національну приналежність", що полегшує отримання угорського громадянства закордонними угорцями. Закон, на думку учасників MÁÉRT, служить зміцненню почуття національної приналежності угорців.

MÁÉRT постановив, що подальша його робота буде проходити в рамках наступних спеціальних комітетів: комітет із закордонних справ і права; комітет з освіти та культури; комітет з економічного розвитку та самоврядування; комітет з ідентичності;

MÁÉRT визначив, що стратегічною метою національної політики є досягнення угорцями в Карпатському басейні різних форм автономії, що є гарантією збереження розірваної межами угорської нації.

MÁÉRT висловив упевненість, що полегшення отримання закордонними угорцями угорського громадянства дає нові можливості нації. Складова культурно єдине ціле, вона знаходить єдність і в правовому сенсі.

MÁÉRT визначив, що його метою є така модифікація відповідних законів у сусідніх державах, яка дозволить здійснювати державну підтримку національних меншин в освітній та виховній сферах, починаючи вже з дитячого садка.

MÁÉRT вказав, що головування Угорщини в ЄС в першу половину 2011 р. дає їй історичну можливість для представництва інтересів всієї угорської нації. У цьому напрямку потрібно розвивати і культурне різноманіття, і регіоналізм. Учасники наради у зв'язку з цим підтримують інтеграцію в Європейський Союз Хорватії, Сербії та України.

MÁÉRT визначив, що новий уряд Словаччини не зміг відійти від націоналістичної політики. Учасники наради кваліфікували словацький закон про державну мову як дискримінаційний. Навіть у модифікованому вигляді він містить обмеження та санкції проти використання рідної мови представниками національних меншин. Учасники наради висловили сподівання, що словацький уряд візьме до виконання пропозиції щодо виправлення закону про мову Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії).

MÁÉRT висловив надію, що вже найближчим часом в Румунії буде прийнятий новий закон про освіту, який в значній мірі поліпшить стан справ угорської освіти в цій країні. Закон гарантуватиме угорцям процес безперервного навчання рідною мовою. Передбачувана децентралізація управління освітніми установами та передача шкіл у відання місцевих самоврядувань також йде на користь угорській меншині в Румунії - констатувала нарада. Прискорився процес і відновлення Угорського державного університету. Учасники наради відзначили, що розвиток правової системи йде в напрямку культурної автономії, і повважали важливим подальше перетворення "регіонів Румунії". Вони висловили надію, що регіони зі значним числом угорського населення, зокрема земля Секея, отримають необхідні адміністративні та правові перетворення.

MÁÉRT особливо вітав створення шляхом демократичних виборів Угорської національної ради Воєводини у Сербії (Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács - MNT). Надання цій організації права здійснення культурної автономії має стати прикладом і служить знаковим моментом для угорців всього Карпатського басейну. Учасники наради висловили сподівання, що MNT отримає необхідне бюджетне фінансування для здійснення своєї поточної діяльності. Вони відзначили, що угорці в Воєводині вважають для себе невигідними ті зміни адміністративних кордонів в Північній Бачці та Північному Банаті, які здійснив бєлградський уряд при введенні нового адміністративного поділу Сербії.

MÁÉRT повважав важливими і знаковими результати минулих місцевих виборів в Україні для представників угорських національних інтересів. Учасники наради висловили тривогу з приводу стану справ в організації угорського освіти на Закарпатті. В угорських школах не забезпечено викладання на належному рівні предметів на угорській мові. Те ж саме стосується і угорських церковних ліцеїв.

MÁÉRT підтримав прийняття закону про національності в Словенії, що служить інтересам угорського спільноти краю Мура.

MÁÉRT підтримав зусилля уряду в справі збереження угорської ідентичності в діаспорі. Цій справі повинен буде послужити створюваний Національний реєстр.

MÁÉRT звернув увагу на урочисте святкування 55-річного ювілею революції 1956 р. як засобу зміцнення національної ідентичності угорців у всьому світі.

MÁÉRT відзначив важливість для національної політики загального перепису населення Угорщини, що проведитиметься в 2011-2012 рр..
 

У Брюсселі збереться Ради угорської автономії Карпатського басейну

На кінець листопада планується проведення в Брюсселі засідання "Ради угорської автономії Карпатського басейну" (Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács). Про це в п'ятницю 5 листопада в Будапешті повідомив відомий активіст угорського національного руху в Румунії (в Трансільванії) віце-голова Європарламенту Ласло Текеш після проведеного під егідою угорського уряду засідання IX Угорського постійної наради з проблеми угорських національних меншин (Magyar Állandó Értekezlet - скорочено MÁÉRT) .

Ласло Текеш звинуватив попередній кабінет соціалістів у тому, що той з листопада 2004 р. не проводив нарад в рамках MÁÉRT, що було беззаконням з точки зору Л. Текеша. Він зажадав від колишніх правителів Угорщини офіційного вибачення перед своїми зарубіжними співвітчизниками. Зараз Л. Текеш задоволений діями нового уряду країни, яке докорінно почало змінювати національну політику. Нова політика уряду партії Фідес, на думку Л. Текеша, відображає той факт, що закордонні угорці є частинами єдиної угорської нації.

08 листопада 2010р.

Теги: угорський, автономія, MÁÉRT, національна меншина

Коментарі

Мирослав 2010-11-11 / 16:05:00
местный, 11.11.2010 11:37:
"раньше чем появится держава з УКРАЇНСЬКИМ змістом народ должен понять, что он не овощ, который сам продаёт себя и своё будущее?" -Цілком погоджуюсь.

"О защите «соловьиной мовы»".- можете почати з себе.

Чому люди не можуть зрозуміти, що "не хлібом єдиним..." , що не можна залишатись "ротожопієм" і як це можна дати зрозуміти більшості - не знаю???

Rusyn V 2010-11-11 / 12:24:00
ІВАН, 10.11.2010 20:20
Всяка собака гавка, а український караван іде. Та й далі йтиме. Незважаючи на всяхих кутюв


І куди він зайшов Іване?В який тупик?На дно Европи?Бо під владою "самостійних" влад ми дісталися на на друге місце з кінця.Остання лише Молдавія.Але та ,по темпам росту,незабаром "неньку" пережене.

местный 2010-11-11 / 11:37:00
На самом деле нам нужно поучиться у венгров как нужно отстаивать свои интересы и как «не бросать своих» собратьев за границей. очевидно что ПРдунам нет и не будет никакого дела до наших соотечественников за рубежом, если ПРдунам откровенно наср*ть и на живущих здесь. Ну а предыдущая вроде как нацiонально-свiдомая «оранжевая» власть хоть поинтересовалась когда-то как живёт наше «исконное население» в Перемышле, на Мараморщине, Берестейщине, Дону, Кубани, в Приморском крае? Они знали, что когда-то, в 1930-годы украинский язык был 3-им официальным (даже на флаге и гербе был) языком АССР Немцев Поволжья (столько там было украинцев)? Для трудовых мигрантов времен СССР что-то сделали? Это когда Ямало-Ненецкий АО называли в шутку Ямало-Донецким. Одних только выходцев из Закарпатья в Уральском ФО России сейчас 45 тыс. Для нескольких миллионов наших теперешних заробiтчан? Ни хрена. Я как-то был в командировке в РФ, поселяюсь в сараюшке, называемом «готелем» в каком-то Мухосранске-на-Амуре. И женщины на «ресепшн» при виде моего паспорта с тризубом просто расплакались. И выслушал я горестный рассказ о никому не нужных и всеми забытых украинцах, которые последние лет 100 как там живут… Мирослав, Вы спрашиваете: «А де наша влада? А де наш супротив новим-старим окупантам? На жаль в нас досі не має ДЕРЖАВИ з УКРАЇНСЬКИМ змістом, яка б чітко відстоювала інтереси УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ». Что должно появиться раньше: курица или яйцо? раньше чем появится держава з УКРАЇНСЬКИМ змістом народ должен понять, что он не овощ, который сам продаёт себя и своё будущее? А если добавить к этому зомбирование неукраинскими по своей сути СМИ, принадлежащих не украинским же олигархам, то остаются одни пустопорожние балачки Янека о защите «соловьиной мовы». Печально констатирую рейхскомиссара Коха: «Украина – это всего лишь географическое понятие». И будет так, пока мы как стадо баранов за 100 грн несемся сломя голову выбирать каких-то очередных упырей.

Как поёт «Тартак»:
«Як уже набридло чути знову і знову
Порожні балачки, пафосні розмови!
“Мова калинова”... “Пісня солов’їна”...
Ще трохи побалакаємо – зникне Україна!
...
Я не хочу бути героєм України – Не цінує героїв моя країна!»

Мне кажется, нам нужно сейчас не воевать и умирать в окопах, а жить. пусть умирают наши враги. Жить, работать и оставаться людьми.
Нам не так венгров нужно остерегаться, как самих себя. А отношения с другими народами будут зависеть от того, что у нас в голове и что мы делаем.

ember 2010-11-11 / 10:47:00
Мирослав,
milliony ukrainstev (grazhdane Ukrjiny) vojujut i teperj: v Portugalii, v Ispanii, v Italii, v Rossii na fronte truda. Lushche etim by zanjalisj nashi "shyry" patrioty. Skoro zemlja bude, a ljudej ne bude, nikomu bude davaty avtonomiju, nikomu bude buduvaty sobornistj:)

Мирослав 2010-11-11 / 08:20:00
Життя - це боротьба, а в боротьбі перемагає сильніший.
Мадяри ніколи не приховували своїх територіальних претензій на Закарпаття. Вони відстоюють свої інтереси і в інших країнах (як видно з статті). Шкода, що на Красному Полі були лише невелика група наших добровольців та ліцеїстів, і то погано озброєних. Мадяри ж досягали і досягяють своєї мети всіма засобами. Мета великої нації в їх очах виправдовує всі засоби. А де наша влада? А де наш супротив новим-старим окупантам? На жаль в нас досі не має ДЕРЖАВИ з УКРАЇНСЬКИМ змістом, яка б чітко відстоювала інтереси УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ...
На жаль, не знаю скільки українців зараз пішли б у бій при потребі...

ember 2010-11-10 / 23:52:00
Всяка собака гавка, а ivanovskij караван іде. Та й далі йтиме.
Vsjo praviljno: v Zimbabwe:)

Istvan 2010-11-10 / 20:35:00
А эта, где она резонансная? "Подія", имею в виду... Потому, что ищу по Google, но не вижу...

ІВАН 2010-11-10 / 20:20:00
Всяка собака гавка, а український караван іде. Та й далі йтиме. Незважаючи на всяхих кутюв.

ember 2010-11-10 / 18:18:00
ІВАН,
C 1-o aprelja nynesjnjevo goda v Zimbabwe sozdali Ivanushkodurachokskjuju avtonomiju respubliku. Vsem "ivanam": chemodan, vokzal,... Zimbabwe!
A my, vse ostaljnye "neivany" kak nibudj razberjomsja zdesj na Podkarpattje:))

Istvan 2010-11-10 / 15:25:00

6 комментов (+1 мой) - это резонанс??


Зайдіть за гіперпосиланням в тексті - там до матеріалу на цю ж тему ще є коментарі. А резонансною є сама подія. Адмін

gumi 2010-11-09 / 10:34:00
2 Тритон
Та невже? Гугль, пошук "угорські фашисти" - половина публікацій про довоєнний період, коли мадяри садили своїх фашистів (поряд з комуністами). Тато Сталін добре навчив демагогії, вбив павловські рефлекси, той кожен, кому не ліньки, кидається словом "фашист". Історик або публіцист, який використовує це поняття окрім епохи Муссоліні, та й Гітлера (і то не зовсім корректно, але вже прижилося) є ... навіть не знаю, як таке сміття назвати...

Тритон 2010-11-08 / 20:43:00
Ох і любимо ми один одного. Чи не тому. що
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-75139-Na-Veretskomu-perevali-znaishly-mohylu-karpatskykh-sichovykiv-rozstrilianykh-uhortsiamy-ta-poliakamy.
Чому український націоналіст в інформаційному просторі-це фашист.А хто ж тоді були гондведи?

2010-11-08 / 10:49:00
Іване, приєднуйся до Тягнибока, Андруховича і вибудовуй Галицьку автономію. Свій - до свого!

Тритон 2010-11-08 / 10:29:00
Повна свистопляска яка останні роки звучала в інформаційному просторі нарешті досягла своєї мети. Носіїв цієї свистопляки люди тупо висадили у владу. Не знаю чи починати танцювати чардаш уже, але те що не можна давати гранату мавпі-уже зрозуміло.

taras bulba 2010-11-08 / 09:23:00
Ivan ti krascse idi do domuv aziju, zvidki prijsov do nas.

ІВАН 2010-11-08 / 08:41:00
На території СНД мадяри вже мають автономію - Ханти-мансійський національний округ. Думаю, що це абсолютно достатньо.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини