“Гудаки” в Ужгороді. Фото і враження

Вчора ввечері в Ужгороді гули Гудаки. Це був їх третій концерт в моєму житті. За перший мій тато платив “зеленими”, і був він у мене на весіллі. Другий — як пізніше виявилося — я слухала вже при надії, і от, коля я прийшла на третій, першим ділом моя дитина смішно провалилася у відкидне крісло в глядацькій залі лялькового театру.

“Гудаки” в Ужгороді. Фото і враження

Артисти виходять на сцену. Так само їх діди виходили в поле косити. В нагавіцях і калапах. Прямо і просто дивляться в очі глядачам. Беруть свої скрипки і баси в руки — і до праці. Весело іде робота. Звук живий 100%. Хоч зал без особливої акустики — підзвучки нема. Саме так, напевно, звучали троїсті музики, коли альтернативи ім не існувало. Контрабасист виходить на авансцену, і щиро по-сільськи тішиться, що усі сьогодні зібралися "В єден великий ракаш". Від минулого ужгородського концерту кількарічної давності музиканти зовсім не змінилися, а репертуар оновився майже повністю. Але пісні — все з того ж етнографічного регіону, де розташоване Нижнє Селище. Тішить, що колектив плекає традиції саме своєї землі. Копає вглиб, і віднаходить давно забуті перлини народної творчості. Хоч набагато простіше було б вивчити фольклорні хіти такі як чардаш — і слухач би стояв на вухах. На сцену випливають гудацькі кололева і принцеса — Катя Шпеньович і Оля Сенинець. Зал вітає їх хвилею оплесків. Без супроводу співають дівочу весільну "Ой зацвіли фіялочки". Після закінчення пісні в залі мертва тиша. І тільки коли публіка оговтується — оплески.

Фіглюють, пританцьовують, сміються гудаки. Зосереджено дає ритм своєрідний диригент колективу бубнар Василь Рущак, на його обличчі завжди легка посмішка, але дозволити собі імпровізацій він не може, адже ритм — це серце музичного організму. Воно повинно працювати стабільно. Зате за усі потаємні струни душі не раз добряче зачепить цимбаліст Володя Короленко, А інколи і сам не втримає сльози. Скрипаль Міша Шутко на мій погляд є своєрідним фронтменом гурту — стоїть по центру, за концерт, напевно, як мінімум по одному разу підморгнув кожній глядачці. Басист Володя Тішлер - такий собі гудацький газда. Командує початок концерту, "алкогольну паузу" (антракт), стоїть збоку, але все бачить. А найбільш "Селиський" з гудаків — швейцарець Юрген — стриманий зовні, але в тремоло його сопілки і кларнетних арпеджіо відчуваєш усю широту душі цього рідкісного чоловіка — закарпатського іммігранта.

Наприкінці концерту моя Марічка знаходить собі подругу-ровесницю, і вони витанцьовують карічки, доки дівчинка не набиває собі шишку об колону. Виношу заплакану дитину в коридор, де передаю в руки її батька. Повертаюся в зал - сльози і на очах Гудаків. Співають свою знамениту "Дай ми мила". Вони вирішили заграти старі речі, і весь зал, ніби домовившись, почав співати з ними. Це і розчулило музикантів. Після фінальної "Горілочко біла-біла" слухачі аплодуючи підводяться. У всіх посмішки на очах... Юрген каже, що вони надзвичайно рідко грають в Закарпатті, і ніколи — в Україні. Чому...

Напевно зустрічі із Гудаками для нас і надалі повинні бути віховими у житті...

 

 

Ірина Янцо, Мукачево.нет

07 листопада 2010р.

Теги: Гудаки, концерт, музика

Коментарі

томця 2012-12-31 / 21:02:40
Такий колорит!!!!

РУСИНКА 2010-11-14 / 16:53:00
Янку не ганьбися за ужгородц1в й1х уже не лишилося у вароши, а ГУДАКИ - то БРАВО!!!!!!!!

2010-11-08 / 10:37:00
Судячи з фотографій в складі є зміни - добавився гітарист і скрипаль також новий. Загалом колектив навіть із зовнішнього вигляду учасників - інтернаціональний, як і сам наш край.

Микола, Іршава 2010-11-07 / 22:52:00
До речі, пісні у виконанні "Гудаків" є окремими роликами на сайті YouTube. Слухаю, дивлюсь їх прекрасне виконання із задоволенням. Декілька зберіг в "Избранном" на моєму ютубівському каналі Paranich1. Молодці, "Гудаки"! Приїдьте з концертом в Іршаву!

Fafanya 2010-11-07 / 21:55:00
отримала море позитиву!!! ковток свіжого повітря серед "різноманітних" попсових виконавців

Янко 2010-11-07 / 20:08:00
Я удивлен! Не все места заняты! Небось, еслиб выступал какой-то недоношенный педик, был бы аншлаг, была бы куча восхищенных комментов. Мне стыдно за ужгородцев!

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини