Віктор Пащенко та Сергій Федака: „Вибори-2010 не принесуть Закарпаттю радикальних змін” (ФОТО)

У четвер, 28 жовтня, у прес-центрі „Закарапаття” з журналістами зустрілися знані в краї політологи: історик Сергій Федака та соціолог, керівник громадської організації „Закарпатський інститут політичних досліджень” Віктор Пащенко. Розмова велася довкола передвиборчої ситуації на Закарпатті, довкола типових та специфічних її нюансів.

Віктор Пащенко та Сергій Федака: „Вибори-2010 не принесуть Закарпаттю радикальних змін” (ФОТО)

Віктор Пащенко акцентував свою мову на двох моментах: „хто переможе?", та „що буде далі?" Пославшись, через заборону публікації результатів соціологічних досліджень, на раніше опубліковані дані досліджень Київського інституту міжнародних відносин, що відображають загальноукраїнську ситуацію стосовно розподілу політичних сил перед виборами (ПР понад 20%, Батьківщина – біля 10%, „Фронт Змін" та „Сильна Україна" по 6%, 3,4% отримала КПУ і 20% не визначилися), пан Пащенко відзначив, що в загальноукраїнському розрізі Закарпаття приблизно відображає загальноукраїнський розклад. „Тому, -- сказав Віктор Володимирович, -- можу сказати, що результати по Закарпаттю не сильно відрізняються від щойно озвучених, з однією особливістю: у нас є суто регіональні партії – "Єдиний Центр" та дві угорські партії", причому перший змагатиметься з Партією регіонів за владу, а дві наступні останні певно пройдуть до облради, розмежувавши територіально свої сфери впливу (Ужгород/Берегово).

Підсумував пан Віктор, зазначивши, що склад облради після виборів персонально зміниться суттєво, однак політично великих змін він не передбачає: Партія регіонів свої позиції посилює, втім інша сила, яка колись фігурувала під назвою „Наша Україна" своїх позицій не упускає, тому свого роду двополюсна обласна рада збережеться. Вектор розвитку Закарпаття, на думку Віктора Пащенка, не зміниться, а вибори додадуть хіба що „косметичних змін".
 
Стосовно виборів на посаду міського голови Ужгорода, то пан Віктор сказав наступне: „Прізвище нинішнього мера зміниться, але мер не буде новий."
 
Сергій Федака погодився з колегою в тому, що результати виборів не стануть радикальними і не міститимуть несподіванок, що було би реальним при революційній ситуації в краї чи країні. Стосовно характеру нинішньої виборчої кампанії, то пан Сергій сказав, що протягом нинішньої передвиборчої кампанії ніхто не обговорював шляхів розвитку краю. Натомість обговорювалися різні кандидатури, особистості, безвідносно до майбутнього регіону.

З журналістами розмова політологів точилася довкола фактору випадковості у виборах до мажоритарних округів, за партійними списками. Сукупність факторів у нинішній передвиборчій кампанії чітко показують, що ми ще не маємо громадянського суспільства, виборці ще не готові платити за свою інформацію, -- переконаний Віктор Пащенко. „В основному на цих виборах, -- додає Сергій Федака, -- до рад пройдуть ті, хто вклав солідні гроші у свою виборчу кампанію". За ідейними моментами сьогодні виборець не піде, більше зважатиме на той фактор, що конкретний кандидат зробив особисто для мене чи мого району.

З кожними виборами Україна в політичному плані розвивається і чим більше виборів, тим краще – впевнений Віктор Пащенко. Вибори – це той ресурс, завдяки якому суспільство формується. І кожні вибори чомусь вчать виборців і саме суспільство. Бажанням пана Федаки є те, щоб виборці провчили політиків, які застосовують брудні технології, проголосувавши проти них.

„Соціально-політичний зміст сил Закарпаття не є антагоністичним, -- сказав Пащенко, змалювавши практично однодушність та спільність поглядів і інтересів чотирьох начебто найбільш суперечливих сил на Закарпатті. „Єдиний Центр" – партія, що більше базується на європейських цінностях місцевого самоврядування. Партія регіонів спрямована більше на прорадянську централізовану вертикаль. Ось уся ідеологічна розбіжність, яка, на думку політолога, є корисною. Тому в майбутній облраді можливі будь-які. навіть найнесподіваніші з точки зору пересічного громадянина, варіанти владної коаліції..
 
Зрештою ідеальний розподіл сил у владі політологи вбачають такий, у якому би не домінувала ніяка конкретна сила, а всі змушені були би домовлятися між собою, створююячи розумний баланс інтересів. Було би стримування однієї сили іншою, як припустив Сергій Федака, і зрештою сили змушені були би діяти по закону і в людських інтересах. „Я можу до цього додати, -- сказав Віктор Пащенко, -- що так воно і буде. І тому при всьому наявному хаосі виборець, якщо йомиу запропонувати зрозумілу систему, у нас зовсім не дурний..."

29 жовтня 2010р.

Теги: вибори, Єдиний Центр, Партія регіонів, Пащенко, Федака

Коментарі

Прогноз 2010-10-29 / 21:10:00
ПР - 32%
Батьківщина - 19 %
ЄЦ -21%
СУ - 9%
ФЗ -6 %
Уг 1 -4%
Уг 2 -4 %
Інші - 5

2010-10-29 / 18:37:00
"Бажанням пана Федаки є те, щоб виборці провчили політиків, які застосовують брудні технології, проголосувавши проти них."
Смішно читати про таке від пана Федаки.
Адже він сам став учасником брудних технологій коли,не будучи жителем міста Рахова, підписався під заявою на підтримкою кандидата в мери М. Рахова , нинідіючого мера-де його названо європейським мером
Не знаю чи відомо п. Федаці про українофобські поступки мера, про те що в його власності знаходиться більшість торгових баз міста, і оптова торгівля.Про те, що місто наше європейське тільки в центрі а все інше-жопа.
Біля 20 професорів, редакторів та інших "інтелектуалів" продалися за бринзю .і закуску, Соромно.

Як завжди Пащенко наду щоки зробив розумний вигляд і поболтав язиком ні про що 2010-10-29 / 10:55:00
Посмикав інформацію по трошечки з різних штабів і як завжди виліз попіаритись.
Хай собі піариться йому теж харчуватись за щось треба :)))

Ужгород 2010-10-29 / 10:53:00
Ясно, нічого і нікого нового, значить нічого хорошого, бо і при колишньому і при теперішньому мерах Ужгород в занепаді. Дивні люди, затуркані і ліниві.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини