В Ужгороді „Гудаки” розповіли про концерти в Україні та Європі, про Сігет та затребуваність фолькової музики (ФОТО)

У понеділок, 25 жовтня у прес-центрі „Закарпаття” учасники топового закарпатського гурту „Гудаки” (село Нижнє Селище, Хустський район) зустрілися з журналістами і проанонсували свій перший за останні три роки концерт в Ужгороді (який відбудеться 5 листопада о 19.00 у залі обласного лялькового театру).

В Ужгороді „Гудаки” розповіли про концерти в Україні та Європі, про Сігет та затребуваність фолькової музики (ФОТО)

З журналістами спілкувалися „музикант-комунікатор" гурту Юрґен Крефтнер, солістка Ольга Сенинець та цимбаліст Володимир Короленко.
 
„Наша музика не концертна, це музика жива, марамороська, це музика, яку в кріслі слухати не зовсім правильно," – розповів Юрґен Крефтнер. Тому після „камерного" концерту в театрі гудаки запросять усіх бажаючих продовжити насолодитися живою музикою гурту до підвалу бару „Кактус".
 
Загалом сьогодні хустський марамороський гурт в Україні виступає всього у 5% своєї концертної діяльності. Нині вже європейські концертні агенції шукають зв'язків з „Гудаками", аби запросити їх виступити. Останнім часом новоселиський гурт найчастіше відвідує близько 10 європейських країн.
 
Village band, або сільські музики – саме так позиціонують себе „Гудаки", трохи скептипчно сприймаючи назву „фольклорний гурт". „Словом „гудаки" в нашому випадку все сказано, -- додав Володимир Короленко. -- На Закарпатті це слово означає „музиканти". Все. Не потрібні ніякі додаткові „фольковий гурт" чи ще щось. „Гудаки" є гудаки". Це спосіб життя."

Сьогодні в складі „Гудаків" грають 9 музик, є серед них і самоуки, і такі, що отримують вищу музичну освіту. „Загалом, усю нашу музику ми граємо без партитури, -- розповів Юрґен, -- і часто на концертах у Європі, представляючи наших музик, я кажу, цих музикантів не зіпсувала музична школа".
 
За 9 років існування гурт переконався в надзвичайній силі своїх пісень. „В Європі, -- каже Юрґен, -- ми піднімаємо на ноги цілі зали, не гірше за якийсь рок-гурт." Хоча українців на європейських турах „Гудаків" не видно. „Українці за кордоном, як правило, на заробітках, -- додає Володимир. – Вони важко працюють і не мають часу ходити на концерти. Більше з нами спілкуються вихідці зі Словаччини, Угорщини. Вони чують знайомі мотиви і підходять поспілкуватися."

Про іншу проблему розповіла Ольга. На останньому концерті „Гудаків" у одному з сіл Хустщини зал був заповнений лише наполовину. Справа виявилася в тому, що саме в той час неподалік проходила вечірка з попсовою музикою і половина людей, здебільшого молоде покоління, пішли туди... „Ми, -- каже Ольга, -- нашою музикою, нашими співанками стараємося передати нашу любов до рідної землі. І за кордоном це сприймають дуже добре, а в Україні, чомусь, не сприймають. Тому цей концерт 5 листопада для нас дуже важливий. Прийде багато рідних та друзів, для яких ми співатимемо." Володимир переконаний, що тут проблема полягає в непопуляризації фольклорної музики, тому таких гуртів, як „Гудаки" на Закарпатті є 4-5 і все. „В них потреби немає", -- каже Володимир.
 
В Європі до організації концертних турів підходять дуже серйозно, в той час як в Україні „виступити без негативних „приколів", -- каже Юрґен, -- можна дуже рідко".

Далі мова зайшла про кропітку роботу пошуку старовинних народних пісень, яку здебільшого проводить Юрґен, про спонтанну роботу над відеокліпами гурту, яка існує в основному на базі дружби, про виступ „Гудаків" на цьогорічному фестивалі „Сігет" в Угорщині, який не минув без конфузів, тому що виступали вони в останній день, всі були втомлені і одночасно з „Гудаками" на сусідній сцені виступав дуже важкий рок-гурт. Від невідрегульованого звуку інструменти гудаків ходили ходуном і це ніяк не сприяло хорошому сприйняттю музики гудаків. „Наша музика, -- сказав Юрґен, -- має бути близькою до людини, має торкатися її. Вони мають відчувати ці вібрації, поза мікрофоном. Нам потрібен прямий контакт".

26 жовтня 2010р.

Теги: Гудаки, фольк, Нижнє Селище, Юрґен Крефтнер, Ольга Сенинець, Володимир Короленко

Коментарі

Ярослав 2013-11-05 / 09:22:35
Олег, нам вистачить одного "професіонала", відомого на всю Україну, Михайла Пополавського. Олег, те що музична школа псує часом, талант, говорили навіть визначні композитори. І нікого Юрген не принижував...

Олег 2010-11-01 / 22:57:00
Щоб Вас в Україні визнавали і признали пане Юрген, необхідно бути професіоналом! Напевно Вам не вистачає освіти в музичній школі ! Музична школа не зіпсовує пане Юрген, а вчить.Ви її не маєте то хоча б не принижуйте тих учасників вашого гурту, які її мають- і не тільки музичну школу....

местный 2010-10-27 / 10:37:00
"Хоча українців на європейських турах „Гудаків" не видно. „Українці за кордоном ...на заробітках ... Вони важко працюють і не мають часу ходити на концерти" - это точно, мы там часто не туристы, но вот посещаемость укр. диаспоры завит от места и времени - достаточно сравнить с футбольными матчами укр. клубов в Европе.
а "українців не видно" сами ж "Гудаки" опровергают по ссылке со своего сайта - "Аншлаг “Гудаків” в Берліні" :)

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини