Ужгород: Перед будинком Закарпатської ОДА мітингуватимуть жителі будинку по вулиці Джамбула

Завтра, 27 жовтня, перед будинком Закарпатської обласної адміністрації, відбудеться мітинг жителів будинку по вулиці Джамбула, 50. Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об'єктами права державної чи комунальної власності, та гуртожитки, які перебувають у повному господарському віданні чи в оперативному управлінні підприємств, установ, організацій з управління житловим фондом незалежно від форми власності, крім гуртожитків, що знаходяться на балансі військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України. Але щоб скористатися цим т а іншими законами, ВАТ «Патент» має відмовитися від продовження судової тяганини з людьми, які захищають свої житлові права. Тим більше, що під­приємство «Поліграфіст», яке створене «Патентом»для обслуговування будинку, явно не справляється з своїми обов’язками. Щоб зрозуміти це, достатньо побувати в будинку. У гуртожитку, який обладнаний трифазними електроплитами і позбавлений газопостачання, повністю відключене опалення, немає гарячої води через аварійний стан цих систем. З часу побудови приміщення, тут не проводився капітальний ремонт, а поточні внутрішні роботи сяк-так творяться силами самих мешканців, не вираховуються з рахунків мешканців.

Акція спрямована на захист житлових прав мешканців будинку, який наразі відключений від електро- та газопостачання.
 
Мешканці очікують на підтримку Закарпатської обласної адміністрації та ради у вирішенні катастрофічного стану умов їхнього проживання. Також, мітингувальники сподіваються, що найбільший акціонер підприємства ВАТ "Патент" (на балансі якого перебуває будинок) В. Гісем (депутат Закарпатської обласної ради, заступник голови комісії з питань управління майном), нарешті погодиться вирішити проблеми їхнього будинку та дасть можливість жителям бути власниками свого житла, знявши претензії підприємства на будівлю.
 
Дата: 27 жовтня 2010 року
Місце: пл. Народна, 4 (будинок Закарпатської обласної адміністрації)
Час: 9.00
 
Контакт співорганізатора мітингу:
095 3947227 Марія Іванівна
098 4265040 Олена Юріївна
050 9615879 Ніна Петрівна
 
 
Без світла, газу, порядку, але вірою у завтрашній день, живуть мешканці будинку, по вул. Джамбула, 50. Їхні сподівання на краще життя не вбиває ні безмежно довга судова тяганина, ні пожежа що залишила пів-будинку без світла взагалі, ні дії акціонерів.
           
Будинок за адресою Джамбула, 50, це одна з найбільш густонаселених будівель міста. Колишній гуртожиток на 452 ліжкомісця, який був збудований у 1984 році за дольової участі Ужгородського міськвиконкому (226 ліж­комісць), "Патент" (199 ліжкомісць), Укрземпроекту (16 ліжкомісць) та Львів­діп­роводгоспу (11 ліж­ко­місць) за рахунок частки зарплати працівників та за їхньої безпосередньої участі в будівництві, досі в паперах "Патенту" числиться гуртожитком. Насправді ж, будинок давно є квартирним, адже в кожному помешканні вже встановлені окремі електричні лічильники, кількість мешканців становить понад 300 осіб, нині проходить встановлення лічильників води. Вже на завершенні судова тяганина, яка має завершитися наданням можливості створити людям ОСББ, або обрати ЖРЕР для обслуговування будинку.
 
Сама будівля була передана на баланс УВВК "Патент" рішенням Ужгородського міськ­виконкому № 218 від 15 червня 1984 року за умови поселення в ньому працівників організацій, відповідно до дольової участі в будівниці. Під час проведення "приватизації" Ужгородського ВВК "Патент" була введена до статутного фонду підприємства.
 

Мешканці гуртожитку куди тільки не зверталися, з проханням про вилучення гуртожитку з статутного фонду ВАТ "Патент", щоб передати його в комунальну власність міста. Закінчилося все судовою тяганиною, яка має підтвердити права людей на управління будинком. За цей час з 1 січня 2009-го року вступив у силу прийнятий у вересні 2008-го року Закон України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків". Цей Закон регулює правові, майнові, економічні, соціальні, організаційні питання щодо забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають  у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей.

Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об'єктами права державної чи комунальної власності, та гуртожитки, які перебувають у повному господарському  віданні чи в оперативному управлінні підприємств, установ, організацій з  управління житловим фондом незалежно від форми власності, крім гуртожитків, що знаходяться на балансі військових частин, закладів, установ та організацій  Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України.
Але щоб скористатися цим т а іншими законами, ВАТ "Патент" має відмовитися  від продовження судової тяганини з людьми, які захищають свої житлові права. Тим більше, що під­приємство "Поліграфіст", яке створене "Патентом" для обслуговування будинку, явно не справляється з своїми обов'язками.

Щоб зрозуміти це, достатньо побувати в будинку. У гуртожитку, який обладнаний трифазними електроплитами і позбавлений газопостачання, повністю відключене опалення, немає гарячої
води через аварійний стан цих систем. З часу побудови приміщення, тут не  проводився капітальний ремонт, а поточні внутрішні роботи сяк-так творяться  силами самих мешканців, не вираховуються з рахунків мешканців.

Спілкування з мешканцями будинку щонайменше шокує. Важко в місті знайти будинок, де мешканці хотіли б піти на обслуговування ЖРЕРу, але в цьому будинку навіть рівень елементарних послуг, які надаються в Ужгороді ЖРЕРами, людям видається як недосяжний. Власне на міськвиконком тут одна з останніх надій, як тільки вирішиться судова справа.

Друге, що шокує, так це те, власне хто стоїть за ВАТ "Патент". Виявляється, що серед найбільших акціонерів підприємства є і ужгородець В.В. Гісем. Як же так, "Патент" проти житлових прав людей ? Тут очевидна справа, - або міфічний прибуток від потенційного продажу квартир за умов виселення мешканців з будинку, затьмарює очі акціонерам, або має місце кричуща некомпетентність власників "Патенту", передусім щодо чинного житлового законодавства.
 
Останню чашу терпіння людей переповнює пожежа, що сталася в будинку в ніч 17 жовтня. Електрощитові, запах від тління яких було чути весь попередній тиждень, таки згоріли. Обійшлося без жертв, - мешканці кажуть, що полум'я, яке перекидувалося на двері вчасно загасили. В результаті половина будинку тиждень без світла. Люди у відчаї і готові вдатися до радикальних кроків....Скільки ще таких будинків по м.Ужгороду, забутих, а мабуть просто кинуті акціонерами сам на сам вирішувати свої біди, і коли прийде час вирішувати їх проблеми!?
 
Олександр Солонтай, депутат Закарпатської обласної ради
26 жовтня 2010р.

Теги: гуртожиток, Патент

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини