Мукачівська влада відзвітувала про 5 років роботи

П'ять років поспіль робота представницького та виконавчого органів влади закарпатського Мукачева була спрямована на вирішення конкретних завдань в інтересах територіальної громади міста над Латорицею. Команда Віктора Балоги, лідера партії Єдиний Центр була в авангарді довгоочікуваних перетворень, які проводилися у нашій країні та місті зокрема.

Мукачівська влада відзвітувала про 5 років роботи

Об'єднавши зусилля всієї громади, підприємств, установ, організацій міста міській владі вдалося багато зробити для людей, з честю виходити з складних ситуацій, які раз-по-раз виникали і з впевненістю дивитися вперед.

І хоча успіхи – очевидні, адже не випадково місто Мукачево посіло 5-те місце за 2010 рік у рейтингу популярного всеукраїнського журналу "Фокус" щодо кращих міст для проживання в Україні, однак, попереду багато справ у всіх галузях народного господарства, соціальній і духовній сферах, тож заспокоюватися на досягнутому не слід і ніщо не повинно зіштовхнути ВЛАДУ Мукачева з цього шляху.

Сьогодні економічний потенціал міста визначають 35 основних підприємств промисловості, 100 підприємств роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, 20 – будівництва, 19 – транспорту і зв'язку та інших галузей економіки міста. До 2008 року промисловість міста розвивалась динамічно. Але в пік (2008 рік) економічної кризи на території міста закінчилась дія окремих інвестиційних проектів. Нинішній рік все ж таки приніс обнадійливі тенденції, про що свідчить зростання випуску окремих видів продукції. Потенціал промисловості Мукачева забезпечується за рахунок таких потужних підприємств, як ТзОВ "Фішер-Мукачево" – одного з найбільших виробників лиж і ключок у світі, ТзОВ "Ено" – завдячуючи якому 11 % експорту меблів з України поставляється за кордон із Мукачева. Незважаючи на зменшення купівельної спроможності в Європі, не припинили своєї діяльності експортно орієнтовані сім мукачівських підприємств легкої промисловості. Місто є надзвичайно привабливим для інвестицій. Зокрема, на ВАТ "Мукачівський завод "Точприлад" розширено виготовлення кабельної продукції для автомобільної промисловості фірми "Відеотон" та "LEAR" - Угорщина. Продовжено співпрацю на умовах заключених договорів з відомими фірмами "NXP" (Австрія) "Флекстронікс"(Угорщина"), "Тайко"(Польша), "PSS"(Бельгія), ЕПКОС (Угорщина).
ТОВ "АВЕ-Мукачево" інвестувало в програму утилізації твердих побутових відходів біля 1 млн.350 тис.євро. В 2011 році в економіку Мукачева буде вкладено від 3 до 4 мільйонів євро. Хоча нестабільність законодавства, відсутність механізму підтримки та зацікавленості для інвесторів, затримка повернення ПДВ стримують цей процес. А в цілому сьогодні майже 57 підприємствами економіки Мукачева здійснюється експорт 20 основних груп продукції в 30 країн світу. В Мукачеві біля колишнього військового аеродрому побудовано новий завод "Флекстронікс". Через світову економічну кризу минулих років виробництво тут не розпочиналося. А вже тепер прийнято рішення ввести цій завод в експлуатацію в першому кварталі 2011 року. Тут буде створено 2 тисячі робочих місць із наступним їх збільшенням. І якщо сьогодні рівень безробіття в Мукачеві складає 1,4 відсотка, що приємно дивує наших закордонних партнерів, то з наступного року і ця цифра буде скорочена.

Аналізуючи розвиток освіти за останні 5 і більше років, слід відзначити, що у місті збережено мережу дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних установ. Проведено реконструкцію ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. О.С.Пушкіна (2 785 000 грн. – місцевий бюджет, 1 000 000 грн. – обласний бюджет); будівництво шкільної їдальні на 120 місць та 3 додаткових класних приміщень на 90 місць в ЗОШ І-ІІІ ступенів №20 та спального корпусу ДОК „Мрія"; капітальний ремонт будівлі ЗОШ № 16, ДНЗ № 7 та головного фасаду ЗОШ І-ІІІ ст. №3 ім. Ф.Ракоці ІІ. Проведено капітальний ремонт фасаду та внутрішніх приміщень ЗОШ №2 ім. Т.Г.Шевченка за кошти Віктора Балоги. Проведено капітальні ремонти спортивних залів у 5 загнальноосвітніх школах, актових залів - у двох, санвузлів – у дев'яти, харчоблоків та пральних кімнат у 9 дошкільних навчальних закладах. Облаштовано центральну трибуну стадіону СОКу ДЮСШ на 3224 місця; багатофункціональні спортивні майданчики в ЗОШ №1, 2, 16, ліцеї; футбольні поля зі штучним покриттям у гімназії, ЗОШ №13, СОК ДЮСШ; та тренажерні майданчики в ЗОШ №11 та СОКу ДЮСШ; частково асфальто-бетонне покриття в 5 загальноосвітніх школах. Всі загальноосвітні школи та позашкільні установи забезпечені комп'ютерними комплексами та підключені до мережі Інтернет. Для кожного дошкільного навчального закладу придбано комп'ютерну техніку.

Протягом п'яти років міська влада та органи місцевого самоврядування всіляко стимулюють обдарованих учнів та їх педагогів. Це і щомісячні премії учням по 100 грн., вчителям – по 200 грн., і цінні подарунки та грошові премії за підсумками участі учнів в предметних олімпіадах, вчителів у конкурсах професійної майстерності, і премії до професійних свят, і нагородження випускників та класних керівників за підсумками навчального року.
Одним з пріоритетних напрямків діяльності виконавчого комітету Мукачівської міської ради є охорона здоров'я. На сьогоднішній день розроблено Концепцію розвитку охорони здоров'я населення міста, в якій відображено найважливіші та найперспективніші питання реформування системи охорони здоров'я з урахуванням реальних потреб.
Велика увага приділяється подальшому розвитку матеріально-технічної бази, покращенню умов перебування пацієнтів. І тут велика допомога надходить від небайдужих людей, тих кому близькі проблеми земляків. Завдячуючи допомозі Віктора Балоги наша лікарня отримала обладнання найвищої якості, яке є тільки в провідних медичних закладах столиці. Усі ми пам'ятаємо відкриття 12 квітня 2007 року першого в нашому краї. Першого в області кабінету герудотерапії, відділення штучної нирки. Придбання барокамери, передачу філій дитячих консультацій у п'яти мікрорайонах міста, які були реконструйовані в ході широкомасштабної акції "З турботою про дітей", що проводилася за ініціативи народного депутата України, колишнього Мукачівського міського голови В.В.Петьовки.

В місті стабільно працює мережа закладів культури і мистецтв, яка складається з 9 установ: чотири навчальні заклади, два клубні, історичний музей, картинна галерея та централізована бібліотечна система. Протягом 2005-2010 років діяльність закладів культури і мистецтв в повному обсязі забезпечували духовні потреби громадян міста, а саме організація та проведення різних форм культурно-мистецьких, тематичних та розважальних заходів. Особлива, цілеспрямована увага приділялась задоволенню мистецьких потреб учнівської та студентської молоді. Відмінникам навчання, переможцям обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів щороку виплачується 10 стипендій Мукачівської міської ради. Викладачам шкіл, учні яких мають відмінні знання, здійснюється доплата до заробітної плати в сумі 200 грн. Сьогодні випускники художньої школи міста мають можливість отримати вищу художню освіту на кафедрі живопису Закарпатського художнього інституту, яка відкрита за сприяння почесного громадянина міста Мукачева Віктора Балоги.

В місті Мукачево значна увага приділяється розвитку фізичної культури і спорту, збереженню матеріально-технічної бази, вдосконаленню всіх напрямків фізкультурно-спортивної діяльності. На сьогодні в місті функціонують 3 стадіони, 3 плавальних басейни, 6 футбольних полів. 49 спортивних майданчиків, 19 спортивних залів. У місті збудовано 8 комплексних спортивних майданчиків. За останні 5 років збудовано понад 75 майданчиків різного типу, з різних джерел фінансування (бюджетні та позабюджетні кошти), на загальну суму понад 2 400 000 грн, зокрема: тренажерні майданчики "Просто неба", за місцем проживання на вулицях: Закарпатська, Росвигівська, П.Набережна, на загальну суму близько 375 тис.грн. Спортивні майданчики зі штучним покриттям (розміром 42х22 м.): в гімназії, ЗОШ №13, в мікрорайоні "Інтурист" на загальну суму близько 900 тис.грн.. Введено в експлуатацію багатофункціональні майданчик: при школі-інтернат, у мікрорайоні вулиці Великогірної, Закарпатської, а також в мікрорайонах: „Росвигово", "Черьомушки", „Пентагон", на загальну суму більш ніж 840 тис грн. А також встановлено понад 60 спортивних майданчиків спрощеного типу на загальну суму близько 300 тис.грн. В 2009 році з ініціативи Народного депутату Украіни В.В.Петьовки введено в експлуатацію спеціалізований зал боксу СК „Рукавичка".

Завдячуючи ініціативі нашої команди в місті Мукачево засновано ФК "Мукачево". Футбольний клуб за підсумками 2007, 2008 років був чемпіоном Закарпаття з футболу, в 2009 році році виборов звання бронзового призера чемпіонату області з футболу. Значна увага приділяється розвитку дитячо-юнацькому футболу. В місті створено 3 дитячо-юнацьких футбольних клуби, де займаються понад 400 юних футболістів. Також відділ молоді та спорту підтримує спорт серед людей з обмеженими можливостями. Традиційно організовуються змагання з тенісу серед інвалідів, проводяться заходи до Дня інвалідів, налагоджена співпраця з обласною організацією "Інваспорт".

Мабуть, найбільше невирішених проблем, з якими зустрічається кожен із нас припадають на житлово-комунальне господарство. Сьогодні ми стоїмо перед необхідністю реформування цього важливого сектору життєдіяльності міста. За звітний період проведено значний обсяг робіт по благоустрою об'єктів комунального господарства міста. Побудована і введена в експлуатацію станція знезалізнення води на водозаборі по вул. Мечнікова в мікрорайоні „Росвигово". Ця довгоочікувана подія дозволила цілодобово подавати воду споживачам прилеглого до станції мікрорайону.

У стадії завершення будівництво водозабору в смт.Чинадієво та Кольчино, що в свою чергу збільшить об'єми подачі води для всього міста. Таким чином, ми наближаємось до виконання нашої стратегічної мети і давньої мрії мешканців міста над Латорицею про цілодобове водопостачання.

Зміни на краще, які відбуваються в нашому житті, даються нелегко. За ними стоїть не тільки повсякденна напружена праця мешканців нашого міста: робітників та інженерно-технічних працівників, освітян та медиків, науковців та підприємців, керівників підприємств, установ та організацій, а й тісна співпраця міської влади з громадсько-політичними об'єднаннями нашого міста. Тільки так ми можемо будувати громадянське суспільство – спільність вільних, незалежних і рівноправних людей. Міська влада відкрита до співпраці з будь-якими соціальними і політичними силами. Ми готові дискутувати і шукати компроміс у будь-яких спірних питаннях. Задля цього, в значній мірі, і була створена громадська колегія при міському голові, до якої увійшли представники громадсько-політичних організацій, які охоплюють широкий спектр діяльності .

Мукачево з давніх-давен славиться своїм поліетнічним та поліконфесійним складом населення. В результаті тісної співпраці і взаємодії міської влади та релігійних конфесій в м.Мукачеві збережено міжконфесійну злагоду і порозуміння. У середовищі духовенства і переважної частини віруючих утверджується ідея спільної причетності до непорушних ідеалів християнського вчення про мир і взаєморозуміння.

Ми і надалі докладатимемо всіляких зусиль для збереження в місті міжконфесійної злагоди й миру, всебічно сприятимемо духовній діяльності релігійних організацій міста. Саме з цією метою розпорядженням Мукачівського міського голови утворено міську раду з питань діяльності релігійних конфесій, до якої увійшли представники найбільших релігійних громад міста.

Нинішнього року ми здійснили давнішню мрію – створили газету міської ради "Мукачівську Ратушу" та сайт Мукачівського міськвиконкому, які детально висвітлюють життєдіяльність міської територіальної громади, роботу міської ради, її виконавчого комітету, структурних підрозділів міськвиконкому. Все, що йде на користь нашій громаді буде і надалі всіляко підтримуватися нами.

Мукачівська Ратуша

25 жовтня 2010р.

Теги: Влада, Мукачево, самоврядування, Балога

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини