Вперше на Закарпатті відбувся етап чемпіонату України з гірських автомобільних гонок «Бескид – 2010» (ФОТО)

На Ужоцькому перевалі вперше на Закарпатті з часів незалежності проведено ІV етап чемпіонату України з гірських автомобільних гонок «Бескид – 2010».

Вперше на Закарпатті відбувся етап чемпіонату України з гірських автомобільних гонок «Бескид – 2010» (ФОТО)

Три попередні етапи успішно відбулися на Львівщині, Івано-Франківщині та Чернівеччині.

- Околиця Ужка, - каже один із ініціаторів спортивних перегонів, директор Галицького автомобільного клубу Сергій Єженков, - й саме траса Ужоцького перевалу – західної візитівки Закарпаття цілком годиться для проведення відповідальних автомобільних змагань найвищого гатунку. Отож і небагато думали, обираючи місце для четвертого етапу чемпіонату України з гірських автогонок. Щоправда, трасу довелося дещо підлаштувати.

Вдячні районній владі, як і обласній, за сприяння в організації та проведенні змагань. Спортсменів та гостей гостинно приймав усі ці дні туристично-оздоровчий комплекс "Едельвейс", що знаходиться неподалік Солі. А сільський голова Ужка Михайло Лешко не лишень допомагав нам у всьому процесі підготовки до відповідальних автомобільних перегонів, а ще й виділив приміщення для роботи оперативного штабу чемпіонату...

...Десята година. Авто-мобілі вистроєні до вільних тренувальних заїздів. А до старту готові всі 23 екіпажі із Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької областей і, звісно, господарі – автогонщики За-карпаття.

-У змаганнях беруть участь, - продовжує Сергій Єженком, - спортсмени високого класу, майстри та кандидати у майстри спорту України. Серед них і чимало талановитих молодих спортсменів. А тому переконаний, що чемпіонат пройде у спортивній напрузі, буде результативним та видовищним, обійдемось без травм та серйозних аварійних ситуацій.
Так воно і сталося.

З початком чемпіонату, окрім організаторів, його учасників здоровили напутніми словами заступник голови райдержадміністрації Михайло Ціпар, завідуючий сектору організаційно-масової роботи управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Михайло Молнар, головний спеціаліст обласного Центру "Спорт для всіх" Анатолій Плеханов, Ужоцький сільський голова Михайло Лешко, начальник Служби автомобільних доріг України у Закарпатській області, кандидат у депутати  обласної ради Василь Маркович, тренери-наставники.

А побажання були одні: вдало стартувати, без пригод і на високих швидкостях дістатися фінішу.

Демонстрували свою вправність водії на автомобілях різних моделей: Пежо-206, Форд- Ескорт, Опель- Астра, Жигулях різних модифікацій. Змагалися навіть на старенькому, але любо облаштованому "Запорожці"...

Поряд з чоловіками випробовувала свої сили та майстерність єдина дівчина – водій-автопілот, львів'янка Мар'яна Наконечна.

Майже до пізнього пообіддя тривали автомобільні гірські перегони. Увесь Ужоцький перевал був переповнений ревінням спраглих до перемог автомобілів, їдким димом, схвильованими голосами як глядачів, так і мешканців села, що залюбки спостерігали за цим неви-мовним спортивним дійством, наставниками-тренерами.

У перерві між заїздами випала нагода перемовитися із керівником Закарпатського автомобільного клубу, майстром спорту України, учасником чемпіонату Сергієм Трутнєвим.
-Наша команда, - каже він, - непогано виступала на всіх трьох попередніх етапах у Львові,  Івано-Франківській та Чернівецькій областях. А от у себе вдома докладемо усіх зусиль, аби стати чемпіонами. Ми налаштовані саме на такий результат. Про це вже засвідчили перші кваліфікаційні залікові заїзди...

Що ж, закарпатці, як бачиться, слова на вітер не кидають. А тим паче на гірський, Карпатський – чистий, холодний, пронизливий.

Вже перші попередні суддівські підрахунки підтвердили: спортсмени Закарпаття – переможці ІV етапу чемпіонату України з гірських автомобільних гонок. Майже впритул наблизилися до нашої команди іванофранківці. На третій сходинці - львів'яни.

У абсолютному заліку чемпіонські табелі про ранги наші земляки розділили так: на першому місці Вадим Трутнєв (Пежо – 206), на другому – Сергій Трутнєв (Форд – Ескорт), на третьому – Мирослав Василенко (Опель – Астра).

Високу майстерність демонстрували також призери – гості з Івано-Франківщини та Львівської області Сергій Шевченко, Роман Марцинковський, Олександр Новіков, Михайло Серветник, Юрій Кузьмінов та Михайло Чорней.

Аби надати значущості та гласності чемпіонату, його героям, суддівська колегія на пропозицію керівників району вирішила про-вести нагородження переможців публічно у центрі Великого Березного, де і було встановлено імпровізовану сцену та облашто-вано майданчик для спортивних авто.

...Настають хвилюючі миті. До почесної президії запрошуються голова районної ради Василь Канюк, депутат районної ради, кандидат у депутати обласної ради Роман Рогач, директор Гали-цького автомобільного клубу Сергій Єженков, керівник Закарпатського автомобільного клубу Сергій Трутнєв, члени штабу чемпіонату, спортсмени.

До мікрофону підходить голова районної ради Василь Канюк.

-У нашому районі, каже він, - вже віддавна склалися гарні спортивні традиції. В урочищі Термачув проводяться етапи чемпіонату України з мотоциклетного кросу, традиційними є міжнародні волейбольні турніри, футбольні змагання. Започатковано "Лемківську ватру", багато горян та гостей збирає щоріч пісенний фестиваль "Візерунки Ужанської долини". Віримо, що і етап чемпіонату України з гірських автогонок на Ужоцькому перевалі от-римає на Великоберезнянщині постійну прописку. Сердечно вітаю усіх спортсменів з перемогами. Нових вам медалей, кубків, нагород!

Василь Канюк та депутат районної ради Роман Рогач під оплески присутніх та постріли шампанських нагородили призерів ІV етапу чемпіонату України з гірських автогонок Почесними кубками та сувенірними книгами про Великоберезнянщину. А керівникам Галицького та Закарпатського автомобільних клубів Сергію Єженкому та Сергію Трутнєву голова районної ради Василь Канюк вручив Почесні грамоти.

Завершилися урочистості гостинною вечерею в туристично-оздоровчому комплексі "Едельвейс".

...Прощаючись із журналістами, Сергій Єженков та Сергій Трутнєв запевнили, що зроблять усе можливе, аби подібні чемпіонські автоперегони на Ужоцькому перевалі відтепер стали щорічними. Для цього є усі підстави. Ще й воля та бажання як обласних, так і районних владних структур.

Великоберезнянська РДА

22 жовтня 2010р.

Теги: чемпіонат, гонки, Бескид – 2010

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини