В УжНУ урочисто відзначили 65-річний ювілей (ФОТО)

З нагоди 65-річчя від дня заснування Ужгородського національного університету 18 жовтня у великому залі економічного факультету відбулася святкова Вчена рада, на яку завітали поважні гості з області та з-за кордону, а також викладачі, наукові співробітники, працівники та студенти Ужгородського університету.

В УжНУ урочисто відзначили 65-річний ювілей (ФОТО)

Ректор УжНУ, професор Микола Вегеш, відкриваючи святкову Вчену раду, привітав усіх присутніх та представив поважних гостей.

У вітальному слові ректор УжНУ відзначив: "Сьогоднішнє урочисте засідання розширеної Вченої Ради завершує цикл заходів, присвячених 65-й річниці від дня заснування Ужгородського національного університету. Упродовж минулого тижня ми провели понад двадцять заходів факультетського та загально університетського рівня. Сьогодні відбулося відкриття нового приміщення наукової бібліотеки, під час якого були вшановані меценати-благодійники, які довели на ділі, що в найкоротші терміни можна було вирішити це надскладне завдання. Велике спасибі колективу бібліотеки на чолі з директором, які освоїли більше двох тисяч квадратних метрів площі. Вже сьогодні в новому книгосховищі знаходиться вся історична, філологічна література  та література на суспільну тематику.

На нашій Вченій раді присутні керівники Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради, депутати міської та обласної рад, керівники багатьох підприємств, які постійно допомагають університету, ректори вищих навчальних закладів, почесні доктори та заслужені професори нашого університету, присутні представники всіх факультетів, як викладачі, так і студенти. Дозвольте подякувати всім, хто сьогодні присутній в залі, бо ваша присутність – це визнання заслуг Ужгородського національного університету.

Вперше вимога про відкриття вищого навчального закладу прозвучала в 1848 р. на першому слов'янському з'їзді в Празі, а в жовтні 1849 р. Адольф Добрянський запропонував відкрити правничу академію в Ужгороді. 24 грудня 1919 р. у рішенні автономної директорії Підкарпатської Русі було зафіксовано необхідність заснувати в Ужгороді руський університет", на якому б діяли три факультети – філософський, правничий та теологічний. Однак всі ці потуги були марними: обдарована закарпатська молодь вступала на навчання до вищих навчальних закладів Праги, Брно, Братислави, Кошиць, Відня, Риму, Будапешту. В часи Чехословаччини і Карпатської України теж не вдалося створити вищу школу в Закарпатті, хоча Августином Волошином було підготовлено кілька проектів закону про заснування Українського державного університету в Хусті.

5 грудня 1944 р. Народна Рада Закарпатської України прийняла декрет "Про організацію вищих шкіл на Закарпатській Україні". ЦК КПЗУ та НРЗУ 20 липня 1945 р. прийняли спільну постанову про утворення університету. Згодом з'явилася спільна постанова Ради Народних Комісарів УРСР та ЦК ВКП(б)У від 18 жовтня 1945 р. Вже традиційно цей день вважається днем утворення Ужгородського університету.

Спочатку запрацювали підготовчі курси, а з 1 лютого 1946 р. за парти сіли перші студенти. Навчальний процес почався на чотирьох факультетах – історичному, філологічному, біологічному та медичному. За період з 1945 р. обов'язки ректора університету виконували Степан Васильович Добош, Аркадій Михайлович Курішко, Володимир Григорович Ткаченко, Іван Іванович Ленарський, Дмитро Іванович Чепур, Володимир Гаврилович Шульга, Володимир Іванович Лендєл, Володимир Юлійович Сливка, Василь Іванович Русин.

Про наш університет видано понад 50 монографій. Якщо б звести до одного спільного всі ці книги, то світ би побачив багатотомне фундаментальне видання. Виходячи з цього, я не буду читати лекцію про університет, про всі аспекти навчальної та наукової роботи за 65 років. Сьогодні Ужгородський національний університет – це 91 кафедра на 18 факультетах. Лише за останні 5 років ми відкрили 10 нових спеціальностей і чотири факультети. В університеті діють 20 науково-дослідних інститутів, лабораторій та центрів. Науковці Ужгородського національного університету 7 разів ставали лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки. У нас викладають академік і два член-кореспонденти НАН України, 23 академіки і член-кореспонденти галузевих академій. Ми гордимося тим, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України створено 15 національних контактних пунктів по виконанню Сьомої Рамкової програми ЄС, серед яких і Ужгородський національний університет.

На сьогоднішній день в університеті навчається 13 тисяч студентів, яким читають лекції 131 доктор наук, професор та 452 кандидати наук, доценти. Погодьтеся, що це один з кращих показників по Україні.

Шановні пані та панове! Ужгородський національний університет живе і розвивається. Ми щороку відкриваємо нові спеціальності, покращуємо матеріально-технічну базу, зберігаємо і примножуємо університетські традиції.  Попереду ще чимало роботи, для якої потрібна ваша активність, міцне здоров'я та підтримка керівництва університету. Дозвольте привітати багатотисячний колектив викладачів, студентів, наукових співробітників та працівників з 65-ю річницею утворення Ужгородського національного університету. Дякую всім гостям, які взяли участь або сьогодні присутні на урочистій Вченій раді. Серед Вас чимало наших випускників, які гідно несуть наш університетський прапор, гордяться тим, що свого часу закінчили Ужгородський університет – найстаріший і найпотужніший вищий навчальний заклад в нашому краї".

До вітальних слів долучилися також і керівники краю Михайло Кічковський та Олександр Ледида.

"Шановні викладачі,  студенти, високоповажні гості, – розпочав промову Олександр Ледида, – дозвольте мені як голові, від себе особисто як випускника Ужгородського національного університету привітати вас з 65-річчям із дня заснування у Закарпатті вищого навчального закладу. У рейтингу найвпливовіших навчальних закладів України Ужгородський національний університет посідає почесне дев'яте місце серед 27-ми класичних університетів. Це дійсно належне визнання високих заслуг перед державою наших науковців, якими видано 1600 монографій та понад дві сотні підручників і навчально-методичних посібників".

Олександр Ледида висловив впевненість, що Ужгородський національний університет  й надалі  збереже статус одного з найпотужніших університетів не лише Закарпаття, але й України.  Він  вручив працівникам УжНУ нагороди – Нагрудний знак "За розвиток регіону" та  почесні грамоти від голови ОДА.

Працівники університету були також нагороджені почесними грамотами та нагородами від Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної ради профспілок, обласного управління освіти і науки тощо. Вітання вітали з вуст Ганни Сопкової, заступника начальника управління освіти і науки ОДА, Юрія Мигалини, ректора Мукачівського державного університету, Дарини Блохін, професора, Президента Наукового німецько-українського об'єднання та інших поважних гостей.

У ході урочистостей ректор УжНУ, професор  Микола Вегеш вручив подяки, грамоти та нагороди гостям, професорсько-викладацькому складу, працівникам та студентам університету. Святкову програму прикрасили виступи артистів зразкового дитячого ансамблю народного танцю "Джерельця Карпат", Закарпатської обласної державної філармонії, ПАДІЮНу, студентів та випускників Ужгородського національного університету.

Прес-служба УжНУ

20 жовтня 2010р.

Теги: УжНУ, університет, заснування

Коментарі

grey 2010-10-20 / 23:22:00
За то многие во время сессии дорабатывают

2010-10-20 / 21:45:00
а в той час 30% викладачів не заплатили заробітну плату за вересень.
Рівань зарплати у викладачів найнижчий серед національних вузів, складає у межах 200 євро, у той час, як у їх колег у Словаччині від 2000 євро.
Свято без посішки на очах

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини