На Закарпатті вшанували пам’ять корифея закарпатської школи живопису Федора Манайла

Учора, 19 жовтня 2010 року у культурно-мистецькому житті краю відзначалася найяскравіша подія - 100-річчя від дня народження корифея закарпатської школи живопису – заслуженого та народного художника України Федора Федоровича Манайла.

На Закарпатті вшанували пам’ять корифея закарпатської школи живопису Федора Манайла

З цієї нагоди в Ужгороді проведено цілу низку заходів: у Меморіальному будинку-музеї відбувся вечір пам'яті митця, покладання квітів на могилу художника, а також урочисте відкриття виставки у Закарпатському обласному музеї ім. Й. Бокшая.

В урочистостях взяли участь голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, заступник голови обласної ради Василь Брензович, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, група знаних і шанованих митців краю та ін.

Василь Брензович, тепло привітавши учасників святкового зібрання, зазначив, що у розвитку образотворчого мистецтва ХХ століття Федір Манайло - яскрава, неповторна, колоритна постать, яка займає одне з почесних місць. Усе його життя, від першої до останньої миті, уся його творчість, думки, почуття були пов'язані із рідним краєм.

Творчий і життєвий шлях митця не був устелений трояндами і на його долю ніколи не випадало легкого успіху.

З дитячих років він увібрав у себе дух легенд, приповідок, пісень, що визначили його творчу індивідуальність. Ще молодим художником робив численні замальовки гуцулів, бойків, лемків, збирав предмети селянського вжитку, релігійного культу, взірці орнаменту вишивок. Цей об'ємний матеріал послужив йому у створенні тих знаменитих "манайлівських образів". На початку 30-х років минулого століття він зайняв гідне місце поруч із засновниками і визначними лідерами закарпатської школи живопису Адальбертом Ерделі та Йосипом Бокшаєм. У 40 роках його твори експонувались на багатьох великих виставках в Ужгороді, Празі, Братиславі, Будапешті, Венеції.

Картини Ф. Манайла "Пошта на полонину", "Нафтопровід через Карпати", "Весна в Карпатах", "Все квітне" та інші одна за другою з'являлися на республіканських, міжнародних виставках. Ще у 1961 році Федір Манайло представив на суд глядача свою першу персональну виставку під назвою "Старе і нове Закарпаття". За нею була низка інших.

Відрадно, - підкреслив Василь Іванович, - що сьогодні, у дні святкування ювілею Федора Манайла, глядач має можливість розкрити для себе багатий і прекрасний світ його творчих захоплень.

Промовець згадав і про величезну діяльність митця у галузі монументального декоративного живопису - форескізи для мозаїчних панно, мозаїки для фасадів та фойє клубів, кінотеатрів, залів ресторанів, готелів тощо.

Вагомий внесок його і в громадському житті краю. Він безпосередньо брав участь у створенні Ужгородського училища прикладного мистецтва і був одним і перших викладачів навчального закладу.

Ф. Манайло – один із перших художників Закарпатського обласного будинку народної творчості. Обирався головою правління Закарпатської організації спілки художників УРСР. Упродовж усього свого життя величезну увагу приділяв також педагогічній діяльності молодому поколінню художників.

На завершення Василь Брензович побажав усім присутнім художникам творчих злетів і знахідок, міцного карпатського здоров'я, довголіття і всіх людських благ та вручив букет квітів онучці Ф. Манайла, що була на святі.

Надія Сарана

20 жовтня 2010р.

Теги: Манайло, живопис, художник

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини