Лама Оле Нідал: Закарпаття стає домівкою для українських буддистів

19 жовтня Закарпаття відвідав відомий у всьому світі Майстер буддійської медитації, перший західний вчений буддизму лама Оле Нідал. Оле Нідал – це також філософ та автор багатьох відомих книг з буддизму. З початку 1970-х років він подорожує по світу, читаючи лекції, проводячи медитаційні курси та засновуючи буддійські центри.

Лама Оле Нідал: Закарпаття стає домівкою для українських буддистів
Заснував такий центр Оле Нідал і в Ужгороді після того, як побував тут вперше у 1994 році. Тож тепер тільки в обласному центрі Закарпаття вже є близько 50-ти активних послідовників буддизму. На Закарпатті Ламу приваблюють гірські краєвиди та люди. Він вважає Ужгород специфічним мостом між Заходом та Сходом, а Закарпаття – територією, яка практично ніколи не знала релігійних війн. Саме тому представникам різних конфесій тут комфортно. Під час перебування на Закарпатті відомого у світі майстра буддійської медитації, Karpatnews не міг не скористатися нагодою поспілкуватися з цією цікавою людиною.
 
 Оле, яка мета вашого приїзду на Закарпаття?
 
- Вчора у нас був особливий день, коли усі ми займалися поштою. Ми відповіли, приблизно, на сто повідомлень, надісланих на нашу електронну адресу. Сьогодні вранці у нас було інтерв'ю на телебаченні, тепер зустрілися з вашим губернатором, далі ми відправляємося на одну гору в Перечинському районі, шукаємо належне місце для проведення медитацій, а потім повернемося до Ужгорода, де ввечері проведемо публічну лекцію в Закарпатському облмуздрамтеатрі. Хотів би сказати, що я по Україні подорожую не один, з нами ще 300 друзів, або сім повних вагонів буддистів.
 
Скажіть, а чим же вас зацікавило Закарпаття?
 
- Зацікавила звичайно природа і пан Томаш Фрідман (президент Українського об`єднання буддистів школи Карма Каг`ю), він одразу став моїм другом, бо він відкрита людина і в нього такий самий ідеалізм як і в мене. Він вважає, що ми повинні відкрити цьому місцю буддійські повчання, бо якась частина людей може їх використовувати. Мені подобаються і місцеві люди, вони сміливі та радісні.
 
Чи важко переконати закарпатців сповідувати буддизм і чи збільшується кількість шанувальників цієї релігії у нас?
 
- Перш за все хочу сказати, що буддизм повністю відрізняється від християнства та інших релігій.Це релігія для людей, які хочуть бути незалежними та відповідальними за власне життя. Будда – не є богом, він - друг, вчитель який знає як уникнути страждань та бути щасливим, він вчить співчуттю та мудрості, вчить як краще жити та помирати. Ми можемо бачити Будду ззовні тільки тому, що ми маємо цей потенціал всередині. Щодо закарпатських буддистів, то їх кількість зростає і так усюди. Якщо ви прийдете на мою сьогоднішню лекцію, то побачите як багато там буде людей.
 
Тобто вже можна говорити про те, що буддизм на Закарпатті є і він розвивається?
 
- Так, звичайно. Є тут буддійські центри. Можна сказати, що їх в області три – в Ужгороді, Мукачеві та Берегові. Закарпаття стає справжньою домівкою для українських буддистів.
 
Є вже буддійські центри, а чи можна очікувати, що в області може з`явитися буддійська школа чи буддійський храм?
 
- В принципі, у нас буддійський центр виконує усі ці функції. Там відбуваються медитації. Він знаходиться на горі. Ми називаємо себе школою, бо люди в нас вчаться. Але я думаю, що більшість батьків хотіли б аби їхні діти ходили в звичайні школи, не релігійні. Наша мета – аби наші буддисти були в суспільстві. Також ми не будуємо храми, бо ми не є церквою і місця де ми збираємося ми називаємо центрами. У них люди отримують достовірну інформацію стосовно вчення Будди і вчаться мистецтву медитації.
 
А як ви вважаєте, чому закарпатцям потрібен буддизм?
 
- Певному відсотку людей потрібен буддизм усюди, не лише на Закарпатті, оскільки вони хочуть бути незалежними в житті і хочуть не вірити, а знати. Такий відсоток людей є у всіх  вільних країнах і його нема в ісламських країнах.
 
Яке значення для вас має сьогоднішня зустріч з губернатором Закарпаття?
 
- Ваш губернатор мені сподобався і як ми буддисти кажемо, у нього є дійсно гарні вібрації і як я інколи жартую він не є чимось в гарній випрасованій сорочці. Я був радий зустрітися з ним і запросив його під час подорожей відвідувати наші центри. Я також переконався, що він підтримує буддизм на Закарпатті і не створюватиме жодних перешкод для його розвитку у цьому краї.
 
- Які у вас стосунки з тібетськими буддистами і, зокрема, з Далай-Ламою?
 
- Далай-Лама є королем Тібету і він представляє школу жовтих шапок, або школу добродійливих. Вони займаються політикою в Тібеті і працюють в основному з розвитком ясного мислення. Ми ж належимо до однієї з медитаційних шкіл, школи червоних шапок – Каг`ю, яка дала надзвичайних вчителів тибетського буддизму і нас більше цікавить людський досвід. Особисто з Далай-Ламою я зустрічався декілька разів, вперше у 1973 році в Данії. Він мене називає своїм старим другом. В нього є власні ідеї, він політик.
 
Оле, ви дуже часто подорожуєте, а коли останній раз були в головному, відомому на увесь світ палаці тибетських буддистів – Поталі.
 
- Я і моя дружина – тибетський перекладач, були там востаннє у 1986 році. Ми подорожували таємно по східному Тибеті на відкритих вантажівках. І це був місяць лютий, було дуже холодно. Нам доводилося ховатися від китайців, оминати вночі блок-пости, але усе завершилося добре. А потім влітку ми туди знову приїхали, вже з 50-ма друзями і допомагали відбудовувати великий монастир поблизу Лхаси.
 
А де живете тепер і де знаходиться ваше теперішнє місце роботи?
 
- Я данець, але я лише 10 днів буваю в Данії щороку. Увесь інший час – подорожую. Кожного дня нове місто, лекція – переїзд. Постійно ночуємо не в готелях, а в буддійських центрах. В мене не має приватного будинку в Данії. У нас є великий буддійський центр у Копенгагені і я там зареєстрований. Насправді це кімнатка у підвалі, де багато буддійських статуй. Копенгагентський центр великий, там живе 30 чоловік.
 
І таке життя, подалі від Батьківщини вам подобається, не сумуєте?
 
- Тепер в мене є родина усюди і мені подобається таке життя. Мені подобається швидкість. В мене є дуже швидкий мотоцикл BMW. Він має 160 кінських сил. Також мені подобаються поїздки по землі, не в повітрі. Літаками не полюбляю літати через величезну кількість перевірок багажу, це великі незручності.
 
А як ви ставитеся до політики?
 
- Хочу сказати, що мене турбує іслам. Іслам дійсно не належить до Європи, оскільки він проти свободи, проти свободи жінок і це як середньовіччя. Іслам – дуже небезпечний. В корані написано вбивайте євреїв, християн і кожне слово там трактується буквально. Там де іслам – там різні утиски, бомби, боротьба. Вважаю, що Туреччина не потрапить у ЄС. 75 відсотків європейців цього не хочуть. Не потрапить навіть якщо політики мають гарну дачу десь там на морі.
 
Буддисти це також громадські діячі, що переживають за глобальні проблеми людства. Ви також переймаєтеся цими питаннями?
 
- Мене дуже хвилює питання перенаселення Землі. Вважаю, що в цьому питанні на першому місці має бути якість, а не кількість людей. Люди мають бути корисними для інших. А коли занадто багато людей, то це як лемінги. На Землі вже забагато людей і в основному – у бідних країнах. Ресурси закінчуються. В арабських країнах вже практично немає води, закінчується вона в Саудівській Аравії і це при тому, що у них усіх по 12 дітей, саме тому ми не хочемо їх в Європі. А всі чомусь хочуть продавати їм зброю.
 
Куди ви їдете після відвідин Закарпаття, яка програма поїздок?
 
- Після лекції ми поїдемо до Мукачева. З Мукачева поїдемо до Луцька, потім на нас чекатиме Хмельницький та Київ. В столиці і завершиться наша цьогорічна програма вчення в Україні. А почали ми в Україні ще 16 жовтня. Далі ми покидаємо Україну і їдемо в Іспанію до Барселони, потім – Північна і Південна Америка, також відвідаємо Гавайські острови.
 
Невдовзі вам виповниться 70 років, чи не покидають вас сили після таких переїздів?
 
- Я думаю, що це пов`язано зі здоровими генами вікінга і також тим, що мені дуже подобається моя робота, яка полягає у перенесенні світла та миру усім людям.
 
Дякую вам за розмову і щасти вам.
 
- І вам дякую, у вас дуже гарні люди.
 
 
Довідково: Оле Нідал виріс у Данії. Протягом 1960—1969 рр. навчався в університеті Копенгагена, а кілька семестрів — у Тюбингені та Мюнхені  в Німеччині. Спеціалізація: філософія, англійська та німецька мови. Починаючи з 1970 рр. Оле Нідал і його дружина Ханна заснували більше 500 медитаційних груп у Центральній та ЗахіднійЄвропі, Азії, Америці та Австралії. Оле представляє одну з чотирьох шкіл буддизму, а саме Карма Каг`ю. Оле Нідал окремо підкреслює, що не читає лекції і не відкриває медитативні центри в країнах, де населення переважно сповідує Іслам, і в Африці.

Віктор Тар, Карпатньюз

20 жовтня 2010р.

Теги: буддизм, лама, Оле Нідал

Коментарі

ярослав орос 2010-10-21 / 09:17:00
до кк:
школу відкривають для неуків... арійці не потребують учителів...

KK 2010-10-20 / 23:12:00
Цікаво чи Орос не журиться що ці чужі 'учителі' не засіхають на його терень, і не мішають йому у поширування домашнього варіанта 'арійства'. Виглядає що він час тратить в києві, де уже є присутні багато рунвірісти. Час щоби він вернувся до дому і відкрив свою 'школу' поки не за пізно, і ціла закарпаття стане будиським...:-)

KK 2010-10-20 / 23:04:00
Мабуть Лама шукає нових сектантів між українцями і 'руснами' які традиційно
ні зачим не стоять а хитаються у повітрі і шукають мудрих чужих 'учителів'...Але надіюсь що Пан Юрій засвоює цю чужу науку, і переробить її на домашньий смак!:)

местный 2010-10-20 / 20:54:00
"Оле Нідал окремо підкреслює, що не читає лекції і не відкриває медитативні центри в країнах, де населення переважно сповідує Іслам, і в Африці" - ну да, там и по шее могут надавать. все к нам!

читач 2010-10-20 / 19:19:00
"Закарпаття стає домівкою для українських буддистів". Нічого собі заявочка!!!!!!!!!!!!!!!!

KK 2010-10-20 / 18:51:00
Пане Юрій - коли будети ви представляти вашу нову (пяту) школу буддизму, створена для автохонів русинів, 'хохло-буддизму' всім? Я думаю що можна тепер всім розкрити правдивого секрету подорожу Лами Нідала до закарпаття: охрестити вас як новою Ламою для цеї нової конфесії. Гарі Крішна!!!:)

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини