В Мукачеві еменесники зібрали на березі каналу 2 кілограми розлитої ртуті

Вчора вранці пожежники Мукачівського районного управління ГУ МНС України в Закарпатській області отримали повідомлення від 80-річного мешканця міста Мукачево, про те, що поблизу вулиці Гвардійської на стежці вздовж так званого „Коропецького каналу” він виявив речовину вельми схожу на ртуть

В Мукачеві еменесники зібрали на березі каналу 2 кілограми розлитої ртутіВчора вранці пожежники Мукачівського районного управління ГУ МНС України в Закарпатській області отримали повідомлення від 80-річного мешканця міста Мукачево, про те, що поблизу вулиці Гвардійської на стежці вздовж так званого „Коропецького каналу” він виявив речовину вельми схожу на ртуть.

Припущення пенсіонера підтвердили рятувальники Закарпатського зведеного загону постійної готовності ГУ МНС України в Закарпатській області, які невдовзі прибули на місце пригоди. Площа забруднення склала приблизно 3-4 квадратних метри.

Для того щоб зібрати всю „сіру” ртуть, а її виявилося ні багато, не мало 2 кілограми, рятувальникам знадобилося більше восьми годин. Щоб знезарати місцевість її визбирували хімічним та механічним способами, а для того аби убезпечити місцевих мешканців, хлопці в боївках з написом „МНС України”, окрім власне визбирування ртуті, „зрізали” майже 200 кілограм грунту, куди вже встиг проникнути цей важкий метал.

Грунт було передано Мукачівської районної екологічної інспекції, а ртуть попрямує до Ужгородського інституту ядерних досліджень. Загрози здоров’ю людей немає.

Таку пильну увагу працівники МНС до ртуті пояснюють тим, що вона може завдати безпосередньої шкоди здоров’ю людини. За своєю сутністю цей метал – не що інше, як високотоксична кумулятивна отрута, що дуже повільно випаровується. При цьому її випари здатні поглинати навіть стіни, тим самим створюючи додаткову загрозу для живих істот. В їх організмах вона передусім накопичується в нирках та печінці людини, викликаючи поступове руйнування тканин цих органів та суттєво впливає на процеси кровотворення. Як наслідок, тривале співжиття людини з цим важким металом здатне призвести до хронічного отруєння всього організму. Саме ж протікання цього отруєння зовні нагадує одну з найбільш серйозних хвороб XXI століття – туберкульоз, коли кришаться та випадають зуби, випадає волосся, а сама людина ніби чахне.

Як розповів, перший заступник начальника закарпатських рятувальників Володимир Бодак, є кілька способів нейтралізації цього важкого металу, однак найголовніше у всіх них це ретельність – бо визбирувати потрібно всі навіть найменші крапельки. Великі збирають за допомогою листочка паперу, менші за допомогою мідної дротинки. Але, коли ви їх визбираєте, то постане не менша проблема - як їх позбутися. Викинути надворі не вихід – цим самим виникає загроза наразити на небезпеку інших людей, приміром сусідських дітей, яких може привабити срібляста кулька ртуті.

Окрім того, аби не мучили сумніви, чи визбирали ви все, краще викликати оперативно-рятувальні служби, які мають для цього відповідне обладнання та підготовлених фахівців.

Головне управління МНС України в Закарпатській області в черговий раз нагадує, що з виду приваблива, легкорухлива сріблясто-білого кольору рідина, яка при ударі поділяється на дрібні кульки та її пари – дуже отруйні. Потрапивши до людського організму через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя, завдаючи шкоди здоров’ю.
ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області
29 квітня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини