На закарпатській Перечинщині провели науково-практичну конференцію, присвячену життю та творчості Івана Гарайди

13 жовтня в селі Заричово Перечинського району Закарпатською обласною організацією Всеукраїнського товариства «Лемківщина» було проведено, науково-практичну конференцію, присвячену історику, філологу, редактору, культурно-освітньому діячу нашого краю Івану Гарайді.

На закарпатській Перечинщині провели науково-практичну конференцію, присвячену життю та творчості Івана Гарайди

Від імені оргкомітету конференції її учасників привітав голова обласної організації "Лемківщина", редактор газети "Лемки Карпат", письменник Василь Мулеса. Учасників конференції  привітав сільський голова  Іван Магада.

З доповідями виступили:  кандидат філологічних наук, доцент Ужгородського національного університету Ірина Філак - „Іван Гарайда як філолог";  доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету Роман Офіцинський - "Іван Гарайда - життєвий та творчий шлях"; голова Перечинської районної організації Товариства ім.  Духновича Ганна Мегела - "Іван Гарайда повернення із небуття"; художник-публіцист, заступник голови крайового культурно-освітнього товариства "Просвіта"  Володимир Шелепець - " Іван Гарайда і сучасні проблеми".

На конференції також виступили: представник  лемків із м. Стрий Руслан Гаргай, композитор  Михайло Керецман, депутат Перечинської районної ради, краєзнавець Іван Бачинський,  депутат Заричівської сільської ради,  заступник директора Перечинської гімназії Іван Мартон, завідувач відділу  освіти Великоберезнянської РДА Михайло Пекар, завідуюча відділом культури Перечинської РДА Марія Пекар.

Матеріали конференції,  будуть видані окремою збіркою. Учасники конференції запропонували, назвати одну з вулиць села Заричово іменем Івана Гарайди та встановити меморіальну дошку на одному з адміністративних будинків села, а також звертаються  до зацікавлених осіб з пропозицією підтримати ідею увіковічнення славного сина нашого краю.

Іван Гарайда народився в селі Заричово  в сім'ї інтелігентів. Закінчив юридичний факультет Будапештського університету (1928) та філологічне відділення Краківського університету (1934), вчився на філософському факультеті Печського університету. Від 1934-го викладав угорську мову в Краківському університеті. У листопаді 1939 року  разом із професорами Краківського університету  заарештований гестапо і вивезений до концтабору Заксенгаузен.

Після звільнення перебував у Кракові (квітень–жовтень 1940). Згодом переїхав до Ужгорода, де був призначений виконавчим директором Підкарпатського товариства наук (листопад 1940 – жовтень 1944). Був  редактором часописів "Зоря-Hajnal" (1941–43), "Руська молодь" (1942–44), "Літературна неділя" (1941–44). Діяльність товариствава і вихід журналів сприяли розвиткові науки й культурири в краї в роки Другої світової війни. Іван Гарайда займався не тільки адмініструванням та редагуванням часописів, а й досліджував окремі філологічні та історичні питання. Він опублікував розвідку "Причинки до пояснення назв наших сіл" (Ужгород, 1941), ст. "Галицька політика угорських королів Бейли III-го і Андрія II-го" ("Зоря-Hajnal", 1943, № 1–4), виступив (разом із М. Лелекачем) упорядником довідкового вид. "Загальна бібліографія Підкарпаття" (Ужгород, 1943). 1941 в Ужгороді вийшла з друку його "Граматика руського язика" як офіційний підручник для шкіл з рідної мови. 1942–44 видавав "Великий сільськогосподарський календар Подкарпатского общества наук".

Крім того, вчений працював над польсько-угорським, угорсько-польським та русько-угорським словниками, однак зібрані й упорядковані матеріали загубилися. У листопаді   1944 року Гарайду  заарештовано службою радянської військової контррозвідки "СМЕРШ" за звинуваченням в антирадянській пропаганді. До суду не дійшло: 13 грудня 1944 року вченого не стало.

У радянський час його прізвище було викреслено з історії, а про існування книги М. Лелекача та І. Гарайди "Загальна библіографія Подкарпатя" радянським вченим було заборонено навіть згадувати. І тільки у 2000 році ціною неймовірних зусиль книгу було перевидано в ужгородському видавництві Валерія Падяка зі значними доповненнями та введенням невідомих архівних матеріалів з цієї теми.

Іван Бачинський

14 жовтня 2010р.

Теги: Гарайда, філолог, лемки, словник

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини